Figyelj oda a tested jelzéseire, mert a haspuffadás hátterében komoly dolgok is állhatnak

probiotikum magazin haspuffadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sokakat érinthet a haspuffadás. Az emésztési panaszok közül talán ez az egyik leggyakrabban előforduló változat, és sokan szenvednek tőle. A jó hír viszont az, hogy bizonyos étkezési szabályok betartásával és életmódbeli változtatásokkal jó eséllyel búcsút mondhatunk a problémának.
  • Ha odafigyelünk testünk jelzéseire, akkor az esetek többségében kiszűrhető, hogy mely alapanyagokra reagál a szervezet puffadással. Érdemes azonban kísérletezni, hiszen gyakran a gabonafélék, tejtermékek, a gyümölcsök tehetőek felelőssé, valamint a feldolgozott élelmiszerek, vagy a késztermékek és a különféle élelmiszeradalékokat tartalmazó alapanyagok.
  • A sorrend sem mindegy: azt talán kevesen tudják, hogy célszerű odafigyelni a fogyasztás sorrendjére, így jó ha a nap elejére soroljuk a gyümölcsöket és utána fogyasszunk húsokat.
  • A forró víz fogyasztása segít a puffadásos problémák enyhítésében, így akár már egy csésze is elegendő: igyuk minél forróbban, de azért arra figyeljünk oda, hogy ne égessük össze magunkat vele.
  • A fokhagyma nem véletlenül tartozik a superfoodok közé, ugyanis a benne található értékes hatóanyagok eredményesen vethetőek be a gázosodás és puffadás ellen. Ha nehezebben boldogulsz vele, akkor vágd apróra és vedd be őket gyógyszerként, folyadékkal lenyelve, így a kellemetlen leheletet is elkerülheted.
A fokhagyma eredményesen vethető be a gázosodás és puffadás ellen Forrás: Shutterstock
  • a puffadás hátterében nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is állhat. Észreveszed majd, ha többet iszol, akkor a hasad laposabb lesz.
  • több olyan egészségügyi probléma van, amelyek esetében a testmozgás nélkülözhetetlen. Az már bizonyított tény, hogy azoknál, akik rendszeresen mozognak, szinte alig jelentkezik a puffadás, és bármilyen élelmiszert fogyaszthatnak.
  • felejtsd el a szénsavas italokat, amelyek tágítják a beleid, és kerüld az alkohol és cigaretta fogyasztását is. Ha még a rágógumizást is lecsökkented, akkor nem jut annyi levegő az állandó nyeléssel az emésztési rendszerbe.
  • küzdj a stressz ellen, hiszen az emésztéshez a szervezetednek nagyon sok energiára van szüksége, de stresszhelyzetben ezt az energiát a küzdelemre fordítja, ilyenkor a bevitt táplálékok rothadnak és erjednek, a bélgázok pedig szétfeszítenek. A jóga és meditáció viszont segíthet megszüntetni a stresszt.
Küzdj a stressz ellen jógával és meditációval, az emésztőrendszered meg fogja hálálni Forrás: Shutterstock
  • azon élelmiszerek elkészítésénél, amelyek "kritikus" helyen szerepelnek a listádon, használj puffadást gátló fűszereket.
  • a probiotikumok is megoldást jelenthetnek, és egyben gyors enyhülést is, ugyanis a probiotikumokban jelenlévő jótékony baktériumok segítik a bélrendszer működését, és egészségesebbé teszik azt, hiszen egyes baktériumfajtáknak kifejezetten nyugtató és puffadáscsökkentő hatásuk van
  • a fokozatos rostnövelés megakadályozza a székrekedést és segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, a belek mozgását és megelőzi a puffadást
  • jó választás lehet a méregtelenítő ételek fogyasztása. A következőkből válogatatsz: ananász, papaya, quinoa, banán és spárga.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.