Mennyei hagyományos bejgli recept karácsonyra

Forrás: Shutterstock -
sütés történet Life karácsony bejgli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hagyományos bejgli nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. 

A bejgli alapja egy 14. századi sziléziai kalácsfajta. Ha már bejgli, akkor mind a diós, mind pedig a mákos nagy népszerűségnek örvend.A mák Eurázsiában őshonos, és a törökök által került Közép-Európába. A mákos tekercs Magyarországon a 19. században terjedt el.

Az 1800-as évek elején a bejgli "Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepelt Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében, de később aztán népszerű karácsonyi sütemény lett belőle. Egyesek szerint zsidó eredetű, és 1610-ben, Krakkóban készítették el az első mákos tekercset, Bécsben pedig 1683-ban. A bejglivel rokonsáégban lévő, és a zsidó konyhában nagy népszerűségnek örvendő sütemény a flódni, ami egyszerre mákos és diós is. Valószínűleg az osztrák-magyar monarchia hatásának köszönhető a a németes hangzású név elterjedése hazánkban, amely a jiddis eredetű Beigl átvétele (osztrák neve Buegel), ez pedig a német buegen meghajlít szóból született. A Beigl patkó alakú sütemény a bécsi zsidóság kedvelt étele, amiből kialakult és elterjedt Amerikában a bagel nevű péksütemény, amely eredeti formájában töltetlen, majd később mákos volt, és leginkább a pozsonyi kiflire hasonlított.

Korábban a bejglisütés egész napos időtöltés volt: a diót megtörték, ledarálták a mákot, majd ezt követően a diót is, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket. A bejgli a reformkonyhára is hatással volt, hiszen a mai napig sokan próbálkoznak alacsony kalóriatartalmú változat elkészítésével.

Mennyei bejgli receptje:

Tészta: (4 rúd)
55 dkg finomliszt
16 dkg vaj
10 dkg disznózsír
6 dkg porcukor
1 csipet só
8 g friss élesztő
2 db tojássárgája
1 dl tej
1 db tojás (szétválasztva, a kenéshez)
A töltelékhez
30 dkg mák (darált)
30 dkg dió (darált)
22 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
fahéj ízlés szerint (őrölt)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
2 marék mazsola (ízlés szerint)
2.5 dl tej

Mennyei hagyományos bejgli Forrás: Shutterstock

Elkészítése:
A tésztához (4 rúd)

Egy tálba kimérjük a lisztet, vajat, porcukrot, zsírt, sót. Az alapanyagokat összemorzsoljuk. Egy másik tálba kimérjük az élesztőt, tejet és tojássárgáját. A lisztes keverékhez öntjük a tejes keveréket, majd összegyúrjuk, addig, amíg egynemű tésztát nem kapunk, amit felosztunk kb. 25 dkg-os darabokra. Téglalap alakúra igazítjuk és letakarva a hűtőbe tesszük körülbelül 1 órára.

Eközben elkészítjük a töltelékeket. Egy nagyobb tálba teszünk diót, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat. Egy másik tálba a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát tesszük. Felforraljuk a tejet a cukorral, amelynek az egyik felét a dióra, a másikat a mákra öntjük.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 21x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk, mindegyiket azonos vastagságúra. Először a töltelék egyik felét, majd a másikat elsimítjuk a nyújtott tésztán. A rövidebbik oldalát visszahajtjuk, majd ügyesen feltekerjük, és sütőpapíros tepsibe tesszük, majd pálcikával megszurkáljuk. Tojássárgájával lekejnük hosszában, majd a hűvösre tesszük, amíg meg nem szárad rajta.
Amikor pedig megszáradt, tojásfehérjével megkenjük, de ezúttal ellenkező irányban végezzük a kenést - ettől lesz szép márványos a felülete.

Amikor megszáradt, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 perc elteltével pedig lejjebb vesszük 190 fokra, majd további 25-30 percig sütjük..

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.