Az az öreg, aki annak érzi magát - 5 szokás, ami segít időskorban megőrizni a jó életminőséget

Forrás: Shutterstock -
életminőség szokások figyelemzavar időskori életminőség memóriazavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy tekintenek az öregedésre, mint valami betegségre, és egész életükben keresik az ellenszerét. Egymás után próbálják ki a különféle csodaszereket, étrendeket és krémeket, amelyektől mind azt várják, hogy késleltetik, vagy akár meg is állítják ezt a folyamatot.

Az öregedés azonban természetes. Bármivel is próbálkozunk, nem tudjuk megállítani, ám nem mindegy, hogyan éljük az életünket! A fiatalkori szokásaink, legyen szó sportolásról, káros szenvedélyekről, táplálkozásról vagy függőségekről, mind-mind befolyásolják az időskori életminőségünket.

Sosem késő változtatni!

Ne higgyük, hogy elkéstünk, és már nem is éri meg akár 40 évesen, vagy 60 év felett változtatni. Nem kell azonban addigi szokásainkat elhagyni és szinte teljesen tiszta lappal kezdeni mindent életünk derekán! Elég pár apróságon változtatni és észre fogjuk venni, hogy javul a mentális teljesítőképességünk, fizikai erőnlétünk.

Ép testben, ép lélek

Közhelyessé vált már ez a mondás, mégis van igazságtartalma, ugyanis mozgás során megnő agyunk vérellátása, a friss oxigén pedig szétáradva a testünkben feltölt minket. Ehhez pedig nem kell lefutni egy maratoni távot, vagy hegyet mászni, a szabadtéri sétával, kirándulással vagy kutyasétáltatással is sokat tehetünk egészségünkért.

Sétáljunk, kiránduljunk sokat a friss levegőn Forrás: Shutterstock

A mozgás szükséges, azonban nem elégséges a mentális kondíciónk javításáért, ezért összegyűjtöttünk öt egyszerű tippet, amivel időskorunkban javíthatunk az életminőségünkön.

1. Hagyjuk el a káros szenvedélyeket

Minden élvezeti cikkről ugyan nem kell lemondanunk, de van pár dolog, ami a fiatal és életerős emberek számára is káros. Ilyen a dohányzás, aminek számos egészségre ártalmas hatása ismert, ezért érdemes kerülni, vagy még fiatalon leszokni róla. Mint a legtöbb függőségtől, a dohányzástól sem könnyű megszabadulni, ezért ha tehetjük, kérjünk segítséget egy szakembertől.

2. Meditáljunk

A mai rohanó világban pont a legfontosabbakra nem jut elég időnk. A szeretteinkre és saját magunkra, pedig minden életkorban fontos, hogy foglalkozzunk a belső világunkkal. Lehet, hogy azt mondják majd rólunk, hogy önzőek vagyunk, de megérdemeljük, hogy naponta egy kis időt magunkkal töltsünk. Rengeteg módszer létezik arra, hogy elengedjük a stresszt és rendszerezzük a gondolatainkat. A jóga, a meditálás, az olvasás, a zenehallgatás, a kutyasétáltatás vagy a főzés is remek időtöltés ahhoz, hogy egy kicsit befelé tudjunk figyelni.

Megérdemeljük, hogy naponta egy kis időt magunkkal töltsünk és elengedjük a stresszt Forrás: Shutterstock

3. Keressünk új barátokat, keressük fel régi ismerőseinket

Hiába vagyunk több mint hétmilliárdan a Földön, mégis rengetegen egyedül kell, hogy boldoguljunk. Ennek azonban nem szabadna így történnie! Azok számára, akik hosszú éveken át a négy fal közé bezárkózva élik az életüket, hihetetlenül nehéz ezen változtatni. Mégis, a kiegyensúlyozott, egészséges szellemért muszáj társakat találnunk. Írjunk üzenetet régi ismerőseinknek, hívjuk fel barátainkat, esetleg csatlakozzunk olyan internetes közösségekhez, amik kedvenc sorozatunk, írónk, vagy hobbink köré szerveződtek.

4. Figyeljünk oda arra, mit eszünk

Sokan panaszkodnak arra, hogy ahogy idősödnek, egyre kisebb lesz az étvágyuk. Minél kevesebbet eszünk, viszont annál gyengébbek leszünk, és nem csak az izmainknak, hanem bizony az elménknek is szüksége van a táplálékra. Figyeljünk oda arra, hogy naponta többször, kis adagokban étkezzünk, és minden alkalommal kerüljön zöldség és gyümölcs a tányérra. A zöldségek rosttartalma ugyanis jótékony hatással van az emésztésre. Kerüljük a magas cukortartalmú ételeket, a fehér kenyeret és lisztet, a sok nassolást.

Együnk sok zöldséget, rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre Forrás: Shutterstock

5. Tanuljunk valami újat és tornáztassuk az elménket!

Sosem késő tanulni. Számtalan példáját láthattuk már annak, hogy az emberek nyugdíj után vágtak bele valami teljesen új dologba, kezdtek el egyetemre járni, nyelveket tanulni. Sok évtizednyi munka után már lassabban forognak azok a kerekek, de kis gyakorlással az elménk életünk végéig karban tartható.

A keresztrejtvény-fejtés, az olvasás, a telefonokra letölthető szókirakók vagy kvízjátékok mind-mind hasznos agytornák. Főzni, táncolni, hangszeren játszani vagy például varrni bármikor meg lehet tanulni. Akárcsak egy új nyelvet, vagy szakmát is elsajátíthatunk 60 év felett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.