Megmutatjuk, mi a boldogság kulcsa. Négy is van belőle!

Forrás: Shutterstock -
boldogság boldogsághormon szerotonin öröm érdekesség magazin endorfin dopamin oxitocin örömhormonok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki szeret boldog lenni, ám mindenki más dolgoktól válik boldoggá. Egy azonban biztos, ha örömöt érzünk, az bizonyos hormonok számlájára is írható.

Szerotonin, dopamin, endorfin, oxitocin – ez a négyesfogat felel azért, hogy boldognak érezzük magunkat, vagyis ezek az örömhormonok. Ennek ellenére mindegyik egészen másképp segíti a boldogságérzetet.

Endorfin


Az endorfinról talán már mindenki hallott, klasszikus boldogsághormonként ismerjük, holott

alapvetően az ősi időkben azért felelt, hogy az ember bizonyos helyzetekben (sérülés, veszély) ne érezze a fájdalmat, a félelmet és a fáradtságot.

Ez ma sincs másképp, így ha fájdalom, veszélyérzet vagy akár stressz ér minket, akkor endorfint termel a szervezet, ennek következtében ma is képesek vagyunk túlélni a nehéz helyzeteket, sőt, akár euforikus állapotba is kerülhetünk az endorfinnak köszönhetően. Hatása akár tizenkét órán át is tarthat, mégis, a legtöbb embernek tartósan alacsony az endorfinszintje, ez pedig levertséghez, sőt depresszióhoz is vezethet.
Mivel ösztönözhetjük az endorfintermelést?
Magasabb endorfinszintet érhetünk el, ha sportolunk, minél többet napfürdőzünk, sokat nevetünk, de a csokoládé és a szex is segít.

A napfürdőzés is endorfint termel Forrás: Shutterstock

Szerotonin


A szerotonin kevésbé ismert, pedig ez a konkrét boldogsághormon. Az ősi időkben azért felelt, hogy az ember falkába verődjön, azaz a közösségben jobban érezze magát, mint egyedül – ezzel pedig növelje a túlélési esélyeit.

Szerotonin termelődik például, ha a számunkra fontos közösség elismer minket, ha jutalmat, kitüntetést kapunk,

hiánya viszont szorongást és depressziót okozhat. Érdekessége még, hogy a nőknél a menstruációt megelőző időszakban is csökkenhet a szintje, ez pedig a nemi hormonokkal együtt PMS-hez vezethet.
Mivel ösztönözhetjük a szerotonintermelést?
Akárcsak az endorfinnál, itt is fontos lehet, hogy megfelelő mennyiségű napfény érje a szervezetet, illetve hogy rendszeresen mozogjunk. Ezek mellett azonban a szerotonin termelődését nagyban segítheti, ha B5 - és B6 -vitaminokban gazdag ételeket fogyasztunk és a rendszeres meditáció is hasznos lehet.

Dopamin


A dopamin az az anyag, amelynek nyomán izgalmat érzünk. Az ősi időkben, ha a vadászok megláttak egy elejtendő állatot és emiatt boldogságot éreztek, azt a dopaminnak köszönhették. Ugyanígy, ha sikerült levadászni a kiszemelt prédát a „jutalomérzést" is a dopamin javára írhatták – már ha tudtak volna róla. Manapság ugyanilyen örömteli izgatottságot érzünk,

ha kitűzünk magunk elé egy célt, megtervezzük a hozzá vezető utat és el is érjük azt.

A csökkent dopaminszint az előzőekhez hasonlóan levertséget és depressziót okozhat, ezek mellett azonban dühkitörésekben és erőszakos viselkedésben is megnyilvánulhat.
Mivel ösztönözhetjük a dopamintermelést?
A dopaminszintünket nagyban növelheti, ha elfogyasztunk egy adagot a kedvenc ételünkből, ha zenét hallgatunk, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk és ha szerelmesek leszünk.

Ha szerelmesek vagyunk, a szervezetünk dopamint termel Forrás: Shutterstock

Oxitocin


Az oxitocint minden várandós nő ismeri, ez az a hormon, amit szüléskor adnak a kismamáknak, nem véletlenül, hiszen az oxitocinnak fontos szerep jut a méhösszehúzódások terén, de fokozza a tejelválasztást, és elősegíti az anya-gyermek közötti kötődést is. Amellett azonban, hogy az oxitocin

segít az anyai érzések kiváltásában, nem elhanyagolható a szerepe a társas kapcsolatok kialakulásában és a párválasztásban sem.


Mivel ösztönözhetjük a oxitocintermelést?
Jelentős mennyiségű oxitocin akkor termelődik, ha fizikai kontaktusba kerülünk másokkal, így nem meglepő, hogy például az érintés és az ölelés kifejezetten jó taktika az oxitocinszint növelésére, a szex és az orgazmus pedig kész oxitocinbomba. Ezek mellett azonban kedvezően befolyásolhatja az termelődését, ha megsimogatunk egy cicát, egy kutyát, karunkba veszünk egy kisbabát, vagy csak megdicsérünk másokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.