Az életükkel játszanak az idősek - Valós veszélyt jelentenek az illegális otthonok

Forrás: Shutterstock -
illegális idős otthonok nyugdíjas otthon idősek otthona magazin illegális nyugdíjas otthonok idősek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor nincs más választás, és nem bírjuk cipelni a terhet, a szociális intézmények jelentik az egyedüli segítséget. Az azonban nem mindegy, hogy milyen helyre kerülnek a szeretteink.

Egykoron nem is volt más megoldás, mint hogy egy fedél alatt élt a család. Nagyszülők, szülők és unokák laktak együtt és teljesen természetes volt, hogy a házimunkából, a gyermeknevelésből mindenki kiveszi a részét. Nem volt régen sem zökkenőmentes, ha több generáció osztozott ugyanazon az élettéren, de ma már elképzelhetetlen egy ilyen felállás. Nem példa nélküli, viszont ritkaságszámba megy.

Ma később kezdjük az önálló életet, sokáig élvezzük a "mamahotel" kényelmét és jócskán benne vagyunk a felnőttkorban, mire megteremtjük a biztos alapokat. Ez azonban nem mindenkinek sikerül, bármilyen keményen is próbálkozik. Ha ebben a helyzetben üt be a krach, és egy hirtelen jött betegség, vagy tragédia miatt a szülő a gyermekére lesz utalva, az bárkit képes felemészteni.

Amikor nincs más választás, és nem bírjuk cipelni a terhet, a szociális intézmények jelentik az egyedüli segítséget Forrás: Shutterstock

Ha az együttélés nem opció, és a gyerek maga is anyagi gondokkal küzd, a szociális otthonok jelentik az egyetlen kiutat.

Magyarországon az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású idősotthonok mellett találunk olyanokat, amelyeket alapítványok vagy non-profit szervezetek működtetnek. Egy részük ingyenesen is igénybe vehető, a többségért azonban fizetni kell. Napi- vagy havidíj fejében átmeneti vagy élethosszig tartó ellátást biztosítanak azok számára, akik már nem képesek magukról gondoskodni. Állandó orvosi, szakápolói felügyelet mellett, kellemes környezetben, jó társaságban tölthetik idejüket az idősek.

Levetkőztek az idősek otthona dolgozói: naptár készült a képeikből (18+)

Pucéran mutatták meg magukat a kamerának egy londoni idősek otthonának dolgozói.

Akár egy évig is várhatunk az üres helyekre!

Az országban számtalan helyen találhatunk ilyen szociális intézményeket, de szinte mindegyik maximális kapacitással működik. Ha megüresedik egy hely, arra olyan hosszú a várólista, hogy akár egy évet is várhatunk, mire sikerül elhelyeznünk ott idős rokonunkat. A legtöbb esetben viszont nincs arra lehetőség, hogy hónapokig malmozzunk, a hirtelen jött problémára azonnali megoldást szeretnénk.

Sokan ebben látták meg a lehetőséget.

A hivatalos engedéllyel működő idősotthonokba többen akarnak bekerülni, mint ahány embert felelősséggel el tudnának vállalni. Az illegálisan, titokban működő otthonok viszont azonnali megoldást kínálnak, sok esetben megdöbbentő módon ugyanazon az áron, mint a bejegyzett intézmények. A szolgáltatás színvonala viszont egyáltalán nem elégséges.

A szükség nagy úr, így bárhol létrejöhetnek ezek a feketepiaci idős otthonok. Akár a mi szomszédunkban is, hiszen nem tudhatjuk, mi zajlik a négy fal között. A lakók csak azután döbbennek rá, mi is ment a szomszédságban, mikor a hatóságok felszámolják az illegális ellátást.

Az illegálisan működő otthonok azonnali megoldást kínálnak, a szolgáltatás színvonala viszont egyáltalán nem elégséges Forrás: Shutterstock

Ezek az idősotthonok életveszélyesek, ugyanis nem kötelezi semmilyen szabály őket arra, hogy biztosítsák az állandó orvosi vagy ápolói felügyeletet, a szakszerű ellátást. Az utóbbi időben lebuktatott helyszínekkel kapcsolatban számtalan rémtörténet látott napvilágot. Az ápolásra szoruló időseket egész napra benyugtatózták, alig fogadhattak látogatókat és elvették a költőpénzüket is. A kiszolgáltatottság és rossz bánásmód nemegyszer végzetesnek bizonyult, a rokonok pedig nem is tudják meg, mi okozta szerettük halálát.

Ha úgy alakul, hogy igénybe kell vennünk egy nyugdíjas otthon szolgáltatásait, hozzátartozónk vagy saját magunk részére, érdemes figyelembe venni a következőket. Ezek ugyanis minden kétséget kizáróan azt mutatják, hogy illegális létesítménnyel van dolgunk:

  • Nincs engedély, vagy tanúsítvány (ezt minden esetben elérhetővé kell tenni).
  • A szolgáltatásért cserébe az ellátott teljes jövedelmére igényt tartanak (miközben a díjazás nem haladhatná meg az ellátott jövedelmének 80%-át).
  • Megállapodás helyett gondozási, bérleti, albérleti, vagy más elnevezésű szerződést kötnek.
Ha úgy alakul, hogy igénybe kell vennünk egy nyugdíjas otthon szolgáltatásait, érdemes jobban megvizsgálnunk a létesítményt Forrás: Shutterstock

A jogszabályok kikötik, milyen eszközökkel, berendezéssel kell rendelkezniük az idősgondozó intézményeknek. Egy szobában például maximum 4 fő lakhat és betegenként legalább 6 m2 alapterületet kell biztosítani. Nem beszélve a külön férfi-női illemhely kialakításáról és az akadálymentes közlekedésről.

A bejegyzett, hivatalos engedéllyel rendelkező intézményeket a hatóságok rendszeresen ellenőrzik, ezzel biztosítva a szolgáltatás színvonalát.

Várólista van az idősek otthonában nyílt óvodábanhttps://www.life.hu/hirek/20161122-varolista-van-az-idosek-otthonaban-nyilt-ovodaban-hatalmas-siker-lett-az-itnezmeny.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.