Megtört szív, depresszió, elvonási tünetek: ez történik a testeddel egy fájdalmas szakítás után

Forrás: Shutterstock -
elvonási tünetek depresszió megtört szív szindróma magazin fájdalom szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte mindenki ismeri azt az érzést, amikor szakít vele a párja, és azt érzi, itt most véget ér a világ. Az embernek megszakad a szíve, nem tud aludni, nem tud enni, szüntelenül a másikra gondol és néha még fizikai fájdalmai is vannak. Ez egyáltalán nem véletlen, a kutatások ugyanis kimutatták, hogy a szakítás okozta lelki fájdalomban és a fizikai fájdalomban van valami közös: az agynak ugyanazt a részét aktiválják.

Egy tanulmányban 40 olyan ember agyát vizsgálták, aki nemrégiben ment keresztül egy fájdalmas szakításon. A résztvevőknek az exeikről készült képeket kellett nézegetniük, és a szakításra kellett gondolniuk. Ahogy bámulták a fényképeket, rögtön felvillant az agynak a fizikai fájdalommal összefüggő területe, ugyanis, mint kiderült, a szakításból vagy elutasításból származó érzelmi fájdalom és a fizikai fájdalom ugyanazon az idegpályán osztozik.

A szerelem jó hatással van az emberi agyra és az emberi testre. A szerelmesek lebegnek a boldogsághormonoktól, a dopamintól és az oxitocintól. Ám amikor a szerelem elmúlik, és a párunk hirtelen szakít velünk, akkor az agy stresszhormonokat, például kortizolt és epinefrint szabadít fel. Kis adagokban a stresszhormonok még nem ártanak, hisz arra ösztönöznek minket, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljunk a fenyegetésekre. Azonban a hosszú távú szorongás idején, mint például a megtört szív, a stresszhormonok felhalmozódnak és megkeserítik az életünket.

Ez azonban még nem minden, a szakítás egyéb testi tüneteket is okozhat:

Igenis létezik a megtört szív szindróma

Bár sokan nem veszik komolyan, ha arról panaszkodsz, hogy összetört a szíved, a tudomány igenis elismeri, hogy létezik a megtört szív szindróma. Elsősorban a nőket érinti, és nagy megrázkódtatások, haláleset, váratlan betegség vagy szakítás után jelentkezik. A szív bal kamrája átmenetileg megnagyobbodik és nem pumpál jól, miközben a szív többi része normálisan működik, vagy még erősebb összehúzódásokkal, ami súlyos, rövid távú szívizom-elégtelenséghez vezethet.

Létezik a megtört szív szindróma Forrás: Shutterstock

A szakítás olyan, mint leszokni a drogról

Teljesen normális, ha a szakítás után vannak elvonási tüneteid. Amikor rózsaszín ködben úszol, az agyad dopamin- és oxitocin-hullámokat szabadít fel, ami aktiválja az agy jutalomközpontját (hasonlóan a kokainhoz). Emiatt amikor valaki egy fájdalmas szakításon megy keresztül, olyan elvonási tüneteket tapasztal, mint a heroinfüggő, aki próbál leszokni a drogról. Ugyan emiatt nem kell intenzív kórházi kezelésen részt vennünk, de érdemes körbevennünk magunkat barátokkal, és szakember segítségét kérnünk, ha úgy érezzük, egyedül nehezen boldogulunk.

Gyakori a depresszió is szakítás után

Amikor szakításon megyünk keresztül, a szomorúság, a sírógörcsök, az alvási szokások és az étvágy megváltozása, valamint az energia és a motiváció csökkenésének oka a szerotonin-stimuláció termelés csökkenése. A szerotonin a jó közérzet felelőse, és ha nincs bennünk elég, az depressziót okozhat. Úgyhogy nincs mit tenni, szakítás után tudatosan törekednünk kell arra, hogy feltornázzuk a szerotonin-szintünket. Erre kifejezetten alkalmas egy kis fizikai aktivitás, akár egy séta is elegendő lehet, és az, ha minél több időt töltünk barátainkkal és szeretteinkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.