3 olyan növény, amelynek jótékony hatásairól minden nőnek tudnia kell

Forrás: Shutterstock -
menstruáció magazin réti palástfű hormonok cickafark citromfű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hormonok, amelyek egyfajta kémiai "hírvivőkként" működnek, hatással vannak sejtjeink és szerveink működésére is. Ha az egyensúlyuk felborul, azt a puffadástól az ingerültségig számos tünet jelezheti.

Íme három gyógynövény, ami sokféle panaszra nyújthat hatékony segítséget, nem csak nőknek, és nem csak nehezebb napokon.

Réti palástfű

A réti palástfüvet főként nőgyógyászati panaszokra ajánlják: menstruációs problémákra, endometriózisra, gyulladásos betegségekre és a változókor tüneteire, például a hőhullámok kezelésére. Már a középkorban is ismerték és használták a nők, sebeket kezeltek a segítségével, de vérzést is csillapítottak vele.

A növény akár a fél métert is elérheti, a lápos, mocsaras helyeken marad meg, de előfordul utak mentén, erdőszéleken, hegyvidéken, domboldalon is. A föld feletti, értékes hatóanyagokkal teli részét gyógyászati célokra gyűjtik. A benne található cserzőanyagok megkötik a toxikonokat, így hatékonyan vethető be fertőzéses eredetű hasmenések esetén.

Tehát a réti palástfűből készült teát hasmenés, gyomorhurut és bélhurut esetén is fogyaszthatjuk, de menstruációs panaszok ellen is igen hatásos. Ha pedig ekcémás bőrrel küzdünk, a gyulladt bőrfelületet is kezelhetjük vele, és segítségével a gennyes sebeket is gyógyíthatjuk. Sőt a palástfüvet elhízás ellen is használhatjuk: már napi két-három csésze segít abban, hogy ne rakódjanak ránk a fölösleges kilók.

A réti palástfű igen hatásos a menstruációs panaszok ellen Forrás: Shutterstock

Közönséges cickafark

A nők élete valójában egy hullámvasúthoz hasonlítható. A felnőttkor nagy részét egy 28 napos hormonális ciklus játékszereiként töltjük. A cickafark cikussal kapcsolatos jótékony hatásai:

  • erős vérzéscsillapító, ezáltal csökkenti a menstruációs vérzést
  • oldja a menstruációs görcsöket
  • a fitoösztrogén hatása harmonizálja a rendszertelen ciklust

De nem csak a női ciklusra van jó hatással, más jellegű problémák esetén is alkalmazható:

  • enyhíti a felfázás tüneteit
  • csillapítja az orrvérzést
  • emésztést serkentő, étvágyjavító, élénkíti a vénás vérkeringést, erősíti a vénák falait, emiatt hatásos visszértágulat és visszérgyulladás kezelésénél
  • A növényben található kamazulén antihisztaminikus hatása miatt bevált az asztma ellen
A közönséges cickafark csökkenti a menstruációs vérzést és oldja a menzesz alatti hasi görcsöket is Forrás: Shutterstock

Citromfű

A citromfű enyhe nyugtató hatással bír, ami segít a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzásokon, az idegesség csökkentésében, és hozzájárul egy kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb lelkiállapot megőrzéséhez.

Az illóolajok, olajok is segítenek a menstruációs problémák enyhítésében: a menzesz előtti 5 napban és a menstruációs időszakban érdemes a has területét makadámiaolajjal vagy menta-rozmaring-, cickafak-,bergamott-, vagy jázmin illóolajjal bedörzsölni. Az illóolajat azonban érdemes hígítani, ezért 3-4 cseppet keverjünk össze 1 evőkanálnyi olívaolajjal.

A citromfűvel az enyhe alvászavarok is rendeződnek. Naponta egy csésze citromfűtea fogyasztását ajánljuk, akár folyamatosan, nem csak a menzesz ideje alatt.

A citromfű enyhe nyugtató hatással bír, amely segít a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzásokban, az idegesség csökkentésében Forrás: Shutterstock

Ez is érdekelhet: 7 tipp a PMS enyhítésére: így változtass az életmódodon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.