A Transzszibériai Expressz valódi időutazást jelent: a vonat nyolc időzónán halad át

Forrás: Shutterstock -
Vlagyivosztok Moszkva transzszibériai expressz utazás vonat magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon hányan álmodoztunk már arról, hogy egyszer végigutazzuk a föld leghosszabb vasútvonalát?Most összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a három kontinenesen és 8 időzónán keresztül áthaladó bakancslistás vonatútról.

A Transzszibériai vasútvonalról tudni kell, hogy a világ leghosszabb vasútvonalaként tartják számon. A kiindulópontja Moszkva, végállomása pedig Vlagyivosztok. Teljes hossza kicsivel több, mint kilencezer-háromszáz kilométer. Az út csupán húsz százalékát teszi meg Európában, a maradék nyolcvanat Ázsiában.

Amennyiben ezt az útvonalat egyszerre kívánjuk megtenni, akkor egy körülbelül százhatvanhat órás utazás, azaz majdnem hét napos út vár ránk. A lelkes kirándulókat százhúsz megálló várja útközben, és a vonat nyolcvan-száz kilométerenként ér városhoz.

A Transzszibériai Expressznek három fő útvonala van:

  • a klasszikus Moszkva-Vlagyivosztok vonal
  • a másik kettő a Moszkva-Peking közti útvonalat teszi meg: itt Ulan-Ude városnál elágazva Mongólia felé veszi az irányt a Trans-Mongolian, míg a Trans-Manchuritan Kína Mandzsúria nevű területén halad át.
A Transzszibériai vasútvonalról tudni kell, hogy a világ leghosszabb vasútvonalaként tartják számon Forrás: Shutterstock

Aki a Transzszibériai Expresszt választja, annak igazi időutazásban lehet része, ugyanis a vonat nyolc időzónán halad át: Vlagyivosztokban hét órával később van Moszkvához képest. Régebben minden vonat a moszkvai idő szerint járt, ami elég sok fennakadást tudott okozni, főként, ha a vonat másnap indult, mint ami a jegyen fel volt tüntetve - mivel az Moszkvában még az előző napot jelentette.

2018 óta azonban helyreállt a rend, hiszen már minden vonat a helyi idő szerint közlekedik – így a telefonunkon érdemes beállítani, hogy automatikusan szinkronizálja az óraátváltást.

Különleges látnivalók

A transzszibériai út alatt rengeteg különleges panoráma tárul elénk, vannak azonban egészen elképesztő helyek, amiket jó, ha elraktározunk az emlékezetünkben. Jó, ha tudjuk, hogy a Transzszibériai vasút több mint tíz folyón keresztül halad át, melyek között ott van a több kilométer széles Amur és az egy-egy kilométer széles Ob és Jenyiszej is.

Az egyik legcsodálatosabb természeti látnivaló a Bajkál-tó és az Urál-hegység, ezeket semmiképp sem hagyhatjuk ki. Előbbi Irkutszknál, utóbbi pedig az Európa és Ázsia határán fekvő Jekatyerinburgban található.

Az egyik legcsodálatosabb természeti látnivaló az Urál-hegység Forrás: Shutterstock

Érdemes megállni Ulan-Ude-ben: ez a tizenhetedik századi város a burját kultúra buddhista központja. Ha itt járunk, semmiképpen se hagyjuk ki Kazant, ahol sok a fontos látnivaló UNESCO világörökségi helyszínekkel.

Érdemes megállni Ulan-Ude-ben: ugyanis ez a tizenhetedik századi város a burját kultúra buddhista központja Forrás: Shutterstock

A Jenyiszej-folyó partján és drámai hegyek mellett fekvő Krasznojarszk Csehov leírása alapján az egyik leggyönyörűbb város és a vasútvonal egyik fontos állomása. A végcél, Vlagyivosztok a Japán-tenger partján található.

A végcél, Vlagyivosztok a Japán-tenger partján található Forrás: Shutterstock

Mindezek csak elemei a sok páratlan természeti csodának, amelyek a kilencezer-háromszáz kilométeres úton találhatók, ezért az útvonalunkat előre tervezzük meg, hogy semmiből se maradjunk ki. A rutinosabb utazók azt mondják, hogy érdemes rászánnunk két hetet, de inkább egy hónapot, amibe minden belefér, amit csak tervezünk: túrázás, látnivalók és pihenés.

Amennyiben elértük a végcélt, és szeretnénk visszajutni Vlagyivosztokból, akkor az egyik lehetőségünk, hogy visszarepülünk Moszkvába. A sokat tapasztalt turisták azonban azt javasolják, hogy Vlagyivosztokból repüljünk Pekingbe, és onnan utazzunk vissza Európába, mert ezt valamivel kedvezőbb áron megtehetjük.

Ez is érdeklehet: Helyreállították az Orient Express kocsijait, nyáron újra útnak indulhatnak – Fotók

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.