5 tipp stresszevés ellen

Forrás: Shutterstock -
tippek érzelmi evés magazin életmód stresszevés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ideges vagy, eszel? Ha szomorú vagy, boldog, esetleg unatkozol, akkor is? Vigaszevés közben jönnek föl a felesleges kilók? Tudod, hogy nem jó a "stresszkezelésed", változtatnál, de nem tudod, hogyan? Van 5 tippünk, hogy az érzelmi hullámvasút ne a hűtőhöz vigyen.

A rendszertelen evés hizlal, ezt sokan tapasztaljuk. Márpedig a stresszevés igencsak rendszertelen, hiszen akkor tör az emberre az éhség, amikor napközben valamerre kileng az érzelmi inga, vagyis fokozott érzésekkel reagálunk valamire. Hogy ezek az érzelmek negatívak, vagy pozitívak, teljesen mindegy, hiszen a stressz maga is lehet pozitív és negatív is.

Van, aki leginkább bánatában eszik, míg mások a felgyülemlő feszültség miatt nyitják ki a hűtőt, és olyan is akad közöttünk, aki a jókedvét fojtja süteménybe. Már, ha abba... Nem törvényszerű, hogy az édességhez nyúljunk, és az sem igaz, hogy mindenki a sós nassolnivalókra veti rá magát. Akadnak, akik inkább valami jó zsíros húsfélét tolnak be gyorsan, és megint mások inkább a tejes dolgokat részesítik előnyben. Ahány ház, annyi (rossz) szokás.

Van, aki leginkább bánatában eszik, míg mások a felgyülemlő feszültség miatt nyitják ki a hűtőt, és olyan is akad közöttünk, aki a jókedvét fojtja süteménybe Forrás: Shutterstock

Mert hogy szokásról beszélünk, hiszen, ha valamit gyakran csinálunk, az a szokásunkká válik. Tehát leszokni is úgy tudunk róla, mint bármelyik rossz szokásunkról. Van 5 tippünk, hogy szokj le a „bánatevésről."

  1. Az első és legfontosabb, hogy amikor azt érzed, fel kell tépned a hűtőajtót, tudatosítsd magadban, hogy nem vagy éhes, tehát semmi okod enni. Valamilyen érzéseid vannak, ezeket akarod csak elnyomni egy rossz módszerrel. És találj helyette valami mást, jobbat, egészségesebbet. Táncolj, énekelj, írj, hallgass zenét, vagy szorongass egy stresszlabdát, de ne egyél!
  2. Ne készíts magad mellé a munkaterületedre ételt, hogy munka közben ne legyen alkalmad csak úgy rágcsálni. Ha mindenképpen szükséged van valamire, mert ha megéhezel, nem tudsz kimenni enni, akkor az legyen pár szem mandula, vagy más hasonló dió-, vagy mogyoróféle, gyümölcs, nyers zöldség, ami nemcsak az éhségedet csillapítja, de kellőképpen ropogós is, így a „rágásigényedet" is kielégíted vele. Mindig legyen nálad víz, vagy egy jó tea: a folyadékpótlás egész nap nagyon fontos.
    Ha mindenképpen szükséged van valamire, akkor az legyen pár szem mandula, vagy más hasonló dió-, vagy mogyoróféle, gyümölcs, nyers zöldség Forrás: Shutterstock
  3. Ha otthon dolgozol, ne pakold fel a kamrát édességgel, zsíros ételekkel. Amúgy sem feltétlenül egészségesek, de ha tudod, hogy a csoki ott lapul a hűtődben és csak rád vár, sokkal nehezebb lesz neki ellenállni. Márpedig ellen akarsz állni, ugye? Akkor meg miért kínoznád magad a tudattal, hogy ott van?
  4. Bizonyos időközönként, legyen ez mondjuk 50-60 perc, a munkahelyeden és otthon is állj fel, járj egyet, mozgasd meg magadat, szívj be egy kis friss levegőt, akár csak az ablakon át. A légzőgyakorlatok eleve stresszoldóak, szóval lélegezz!
  5. A rendszeres mozgás a szélsőséges érzelmek kezelésében is hosszú távú segítség lehet, a mindennapokba beiktatott jóga, séta, futás, vagy bármilyen más mozgás ugyan nem alkalmas tűzoltásra, de ha tényleg szokássá teszed, azt veszed majd észre, hogy nincs is szükséged „tűzoltókészülékre", hiszen te megelőzöd a bajt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.