Kiderült, mi fogyasztja a legtöbb áramot, ha nem húzzuk ki a konnektorból

Forrás: Shutterstock -
környezetvédelem áramfogyasztás környezettudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A környezettudatosan élők számára bizonyára ismerősen cseng a fantomfogyasztás kifejezés. Ha még nem hallottál róla, esetleg szeretnéd megtudni, mely elektronikai cikk viszi a prímet ebből a szempontból, mindenképp olvass tovább!

Bár a rezsicsökkentésnek köszönhetően minket egyelőre nem érintenek Nyugat-Európa egekbe szökő energiaárai, mindenképp érdemes arra törekednünk, hogy a lehető legkevesebb áramot fogyasszuk, ha másért nem, ökológiai lábnyomunk csökkentése miatt.

Forrás: Shutterstock

Természetesen nem lehet minden elektronikai cikket naponta kihúzni a konnektorból, de amelyeket az emberek szeretnek kényelmi megfontolásból standby módban hagyni, tehát csak kikapcsolni, de nem áramtalanítani, azok sok esetben földrajzi területtől függően jelentős összegekkel dobhatják meg a villanyszámlát.

Az egyik legelterjedtebb és legtöbbször bedugva hagyott eszköz az LCD tévé, mely óránként átlagosan 2.3 W-ot fogyaszt csak távirányítóval kikapcsolt állapotban.

Forrás: Shutterstock

Rajta is túltesznek azonban a játékkonzolok, melyek fantomfogyasztása óránként 5,4 W-ra is rúghat. Az első helyen meglepő módon a WiFi-modemek állnak, melyek 60 perc leforgása alatt akár 7-10 W-nyi áramot is elszívhatnak. Jelentős energiavámpírok továbbá a mosogató-, a mosó-, illetve a szárítógépek, valamint a mikrohullámú sütők is.

Tehát egyértelmű, hogy semmi esetre sem érdemes pusztán lustaságtól vezérelve elbliccelni ezeknek a készülékeknek az áramtalanítását – nemcsak a pénztárcánk, de a bolygó is hálás lesz érte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.