Így spórolnak az árammal az olaszok: tilos a klímát nyáron 25 fok alá, télen 19 fok fölé állítani

Forrás: 123rf.com -
spórolás áram törvény orosz-ukrán konfliktus tilalom áramfogyasztás klímaberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Termosztát-művelet" - így nevezik azt a szabályozást, amelynek célja az energiahiány elkerülése. 

Májustól az olaszországi iskolákban és más középületekben tilos lesz 25 °C alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálást. A cél, hogy az ország elkerülje az ukrajnai háború miatt egyre fokozódó energiaválságot.

A korlátozó intézkedéseket idővel a háztartásokra is kiterjeszthetik. Forrás: 123rf.com

A „termosztát-művelet" névre keresztelt kezdeményezést azután közölték, hogy szerdán Olaszország megállapodást kötött Angolával a dél-afrikai országból érkező gáz mennyiségének növeléséről. Egyúttal szándéknyilatkozatot írtak alá „új" földgázipari vállalkozások fejlesztéséről, és az olaszországi export növeléséről – jelentette be az olasz külügyminiszter. Olaszország a földgázának mintegy 45%-át importálja Oroszországból, ezért volt szükség más lehetőségek után néznie a kormánynak.

Vita alakult ki a légkondicionálással elpazarolt energiáról, miután Mario Draghi miniszterelnök ironikus módon a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak esetleg fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe. "Békét akarunk, vagy be akarjuk kapcsolni a légkondicionálást?" – tette fel a kérdés az olaszoknak, miután ígéretet tett arra, hogy Olaszország eleget tesz vállalt kötelességének, ha az EU embargót vezet be az orosz gázra.

A szabályok május 1-jén lépnek életbe és jövő év március 31-ig lesznek érvényben. A középületeknek nemcsak a hűtése, hanem a fűtése is korlátozott lesz: télen nem haladhatja meg a 19 fokot. Hogy ezt miként fogják ellenőrizni, az egyelőre nem világos, ami biztos, hogy a munkaügyi minisztérium felügyelői ellenőrzést végezhetnek majd az intézményekben, a szabályszegőket pedig 500 és 3000 euró közötti pénzbírsággal sújthatják – írja az Il Messaggero.

Az intézkedés nem vonatkozik a kórházakra, de idővel a magánlakásokra is kiterjeszthető - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.