A Covid-19 járvány alatt óriásira nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között

Forrás: Shutterstock -
járvány pandémia COVID-19 vagyon jövedelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriásira nőhet az egyenlőtlenség: miközben a pandémia alatt 30 óránként született egy újabb dollármilliárdos, csak 2022-ben több mint 260 millió ember süllyedhet mélyszegénységbe.

A koronavírus-járvány alatt tovább nőtt a globális jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség, és a helyzet csak tovább súlyosbodik – ez derül ki az Oxfam International legújabb jelentéséből.

Forrás: Shutterstock

2022 márciusára 573-mal több milliárdos volt a világon, mint 2020-ban, amikor a járvány kitört – áll a globális jótékonysági szervezet közleményében, amelyet hétfőn, a svájci Világgazdasági Fórum davosi csúcstalálkozójának első napján tettek közzé. Ez 30 óránként egy új milliárdosnak felel meg – mondta az Oxfam.

Ráadásul a becslések szerint 2022-ben a világjárvány, a növekvő globális egyenlőtlenség és az élelmiszerárak emelkedése miatt 263 millió ember kerülhet mélyszegénységbe, amin az ukrajnai háború is súlyosbított. Ez 33 óránként közel egymillió embernek felel meg – közölte az Oxfam.

A szervezet rámutatott, hogy a milliárdosok összvagyona márciusban 12,7 milliárd dollár volt, ami a globális GDP közel 14 százalékát tette ki.

Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója elmondta, hogy milliárdosok érkeznek a davosi csúcstalálkozóra, hogy „megünnepeljék vagyonuk hihetetlen megugrását". „A világjárvány és most az élelmiszer- és energiaárak meredek emelkedése egyszerűen csak szerencsét hozott számukra" – mondta és hozzátette, hogy „Eközben a szélsőséges szegénység elleni küzdelemben elért több évtizedes fejlődés visszafordult, és emberek milliói szembesülnek azzal, hogy a létfenntartás költségei lehetetlenül megemelkedtek."

A még nagyobb vagyoni egyenlőtlenségek megelőzése, valamint az emelkedő élelmiszer- és energiaköltségek támogatása érdekében az Oxfam azt javasolta a kormányoknak, hogy vezessék be a milliárdosok számára az egyszeri szolidaritási adót.

A jótékonysági szervezet azt is javasolta, hogy a kormányok vessenek véget a „válság-nyereségszerzésnek" úgy, hogy minden szektorban 90%-os ideiglenes többletadót vezetnek be a nagyvállalatok által generált extra bevételekre.

Az Oxfam állandó adó bevezetését is javasolta a rendkívüli gazdagsági helyzet, a monopolhelyzet és a szupergazdagok magasabb szén-dioxid-kibocsátásának megfékezésére - írja a CNBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.