Sétálj cölöpökön a tatai láperdő faóriásai között: megnéztük a Fényes Tanösvényt

Forrás: Life.hu -
Tatai Fényes Tanösvény Tata magazin kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem vágysz különösebben hosszú kirándulásra vagy túrára, ám kiszabadulnál a természetbe, minden évszakban jó ötlet a Tatai Fényes Tanösvény végigjárása. A terület önmagában nem nagy, viszont annyi különleges szépséget tartalmaz, hogy 2-3 órát simán el lehet időzni benne. A cölöpsétány mindenhol jól járható, így az idősebbek és a gyerekes családok is gond nélkül látogathatják. 

Tatát nem véletlenül nevezik a vizek városának, hajdanán több forrás is feltört a területén. Ennek is köszönhető Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye, a Fényes karsztforrás-csoportjánál kialakított Fényes Tanösvény, ahol tiszta vizű források felett, a láperdő égerfái közt sétálhatsz.

A tanösvény - ami egy 1350 méter hosszú cölöpsétány - 2015-ben épült, és a gyönyörködtetésen túl edukatív célja is van: információs táblák segítenek felfedezni a lápvidék különleges állat- és növényvilágát.

A Tatai Fényes Tanösvény cölöpökön vezet végig Forrás: Life.hu

A tanösvény vendégei a látogatóközpont épületében a helyi élővilágot bemutató kiállításokat nézhetik meg, emögött kezdődik az ösvény.

A kirándulók zöme a Nagy-Égeresben kiépített kilátónál időzik a legtöbbet. Egyrészt csodás látványt nyújtanak a bedőlt fák, a kiálló, zöld növényekkel benőtt fatörzsek, másrészt az élesebb szeműek számos állatot is észrevehetnek. Nagyon sok a teknősbéka, de láthatunk kócsagot vagy napozó siklókat is. Az egyik információs táblából kiderül, hogy sokan itt engedik el a megunt ékszerteknősüket, ami baj, ugyanis - ha időről időre nem fognák ki őket - kiszorítanák az őshonos mocsári teknősöket.

A Tatai Fényes Tanösvény tavának égerfái egyedülálló látványt nyújtanak Forrás: Life.hu

Ha innen továbbhaladunk, egy tavirózsákkal benőtt tóhoz jutunk, ez virágzáskor, tehát tavasszal és nyáron a legszebb látvány. A kis tavon egy kötéllel működtethető kompon is átmehetünk, kicsit odébb pedig egy függőhíd is található. Ez utóbbin nem érdemes átrohanni, ugyanis magasabb vízállás esetén a felcsapó víztől átázhat a cipőnk, egyébként teljesen biztonságos, a gyerekeknek pedig igazi kalandélményt nyújt.

A Tatai Fényes Tanösvény tavai rendkívül tiszták Forrás: Life.hu

A Tatai Fényes tanösvényről tudni kell, hogy szigorúan védett természetvédelmi terület. 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik. A cölöpsétányra se kutya (kivéve a segítőkutya), se kerékpár nem vihető be.

A Nagy-Égeres tavában rengeteg teknőst láthatunk Forrás: Life.hu

A Fényes Tanösvény mellett fürdő és strand is található, az autóval érkezők számára parkolót alakítottak ki. Ha vonattal mész, akkor a vísútállomásról az Által-ér menti úton körülbelül 20 perc alatt sétálhatsz oda. A tanösvény egész évben nyitva tart, de szélsőséges időjárás, időjárási riasztások - szél, zivatar, villámlás, jégeső, ónos eső - esetén nem látogatható. A belépőárakról és kedvezményekről pedig a honlapjukon tájékozódhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.