6 dolog, amit te is megtehetsz online pénzügyeid biztonságáért

Forrás: 123rf.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már az élet minden területén jelen van az internet, szinte mindent online csinálunk – miért pont a pénzügyeinket hagynánk ki a sorból? Gyakorlatilag az online számlanyitástól kezdve az online fizetésen át bármit el tudunk intézni számítógépen, tableten vagy a telefonunk segítségével. Egyre többünknek van mobilbankja, amin keresztül a pénzügyeinket kezeljük, így nem árt néhány szempontot figyelembe venni, intézkedést megtenni, hogy minél nagyobb biztonságban tudhassuk a pénzünket.
Forrás: 123rf.com

Az első lépések

A legfontosabb lépés talán az, hogy okosan válasszuk meg a számlavezető bankunkat. Ma már mindegyik banknak van mobilbankja, van náluk lehetőség hitelfelvételre, online számlanyitásra, különböző csomagok igénybevételére, azaz: a legtöbb pénzintézet azon dolgozik, hogy nekünk, ügyfeleknek minél kényelmesebb legyen a bankolás. Ugyanakkor ettől még nem biztos, hogy az adott pénzintézet megbízható. Érdemes a régebbi, jól bevált, pozitív reputációval bíró intézetekhez fordulni, akik a jelenlegi, bizonytalan gazdasági helyzetben is kockázatmentes választást jelentenek.

Ha így teszünk, akkor aligha érhet minket kellemetlen meglepetés. Emellett azonban számos olyan intézkedés van még, amit jó számításba venni, ha szeretnénk mindig nyugodtak lenni a pénzügyeink felől.

6 tipp, hogy online pénzügyeink biztonságban legyenek

Mivel ma már a megtakarításainkat elsősorban nem otthon, hanem a bankoknál tartjuk – azaz online számlákon –, nem bízhatjuk a véletlenre ezek biztonságát. De mégis mit tehetünk laikusként? Nézzük!

Jelszó

Az első és legfontosabb a jelszó. Általában megadják, hogy miket kell tartalmaznia egy jelszónak, tehát nem elég csak egy számsor vagy egy név, ennél jóval bonyolultabb kombinációkat várnak el tőlünk. Emellett a tanács mindig az, hogy lehetőleg ne írjuk fel sehova a titkos jelszavunkat és egy-két havonta cseréljük le azt. Szintén jó figyelni arra, hogy ne ugyanazt a szám- és betűsort használjuk a különböző belépési felületeken.

Vírusirtó

A második pont nagyon fontos: legyen egy jó vírusirtó a számítógépen, ami megvédi eszközeinket a külső behatolóktól, vírusoktól! Ezzel sok fejfájástól megkímélhetjük magunkat.

Jól megválasztott oldalak

Fontos, hogy csak biztonságos oldalakról indítsunk tranzakciókat; ezekről jellemzően tanúsítvány is biztosít minket. Sok esetben jelzi is a rendszer, ha elhagyjuk a biztonságos oldalakat, ilyenkor érdemes a böngészőt bezárni és a tranzakciót is félbeszakítani.

Biometrikus azonosítók

Ahogy rohanunk a mindennapokban, gyakran menet közben próbálunk meg mindent megoldani, ami az okostelefonoknak és a mobilbanknak köszönhetően egykettőre sikerül is. Ez persze szuper dolog, ám könnyen elfeledkezhetünk arról, hogy az utcán vagy a tömegközlekedési járműveken bárki kifigyelheti a banki adatainkat, jelszavainkat, a telefonunk kódját. Éppen ezért érdemes arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal megerősíteni a feloldást – és persze mindig körültekintőnek lenni.

Két lépcső

Az online fizetés legyen mindig kétlépcsős. Ez egy gyakran macerásnak tűnő, mégis fontos biztonsági elem. Gondoljunk csak bele: ha el is lopnák a kártyánkat és azzal szeretnének online fizetni, mi még időben le tudjuk tiltani az adott tranzakciót, és utána a kártyánkat is.

Értesítés

Végül, de nem utolsó sorban érdemes beállítani az SMS-értesítést, ami jelez, ha bármilyen tranzakció történik a számlánkon. Tény, hogy ez általában plusz költséggel jár, mégis megéri azt a havi szinten kisebb összeget kifizetni a biztonságunk érdekében.

Most már tehát láthatjuk, hogy mennyire fontos az, hogy kellő körültekintéssel válasszuk meg a bankunkat, mindig hosszú távon gondolkodjunk, és amikor online intézünk valamit, azt mindig egy biztonságos felületen tegyük. Az online bankolás kifejezetten megkönnyítheti az életünket, viszont fontos, hogy okosan, a biztonsági szempontokat szem előtt tartva intézzük az ügyeinket.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.