Mit szeret a fokföldi ibolya?

Forrás: Shutterstock/Bubushonok -
virág fokföldi ibolya ültetés magazin kertrendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legnépszerűbb virágok egyike a fokföldi ibolya, amely sokkal változatosabb annál, ahogy általában ismerik. Hol érzi jól magát? Hogyan neveljük? Szőllősi László dísznövénykertész segít tanácsaival.

Enyhén szőrös a levele

A fokföldi ibolyák a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartoznak. Puha, húsos, enyhén szőrös levelek és változatos virágok jellemzik őket. A fokföldi ibolyák gondozása nem bonyolult, világos, tűző naptól mentes helyen, leginkább keleti, esetleg északi ablakpárkányon tartsuk, ahol megkapja a virágzáshoz szükséges fénymennyiséget - írja a Fanny magazin.

Az egyszerűbb lila, fehér és rózsaszín fajtákon túl mind méretben, mind virágzatában is léteznek különleges darabok. A rozetták mérete egészen az 5 cm-től az 50 cm-ig változhat, virágai lehetnek: csillag, árvácska, darázs alakúak, dupla, fodros és szegélyes szirmúak, és még megannyi változatot fedezhetünk fel, hála a nemesítők áldozatos munkájának.

A legnépszerűbb virágok egyike a fokföldi ibolya Forrás: Shutterstock/Bubushonok

Így szereti kapni a vizet

Figyeljünk oda az öntözésre! Az alátétből, kaspóból 30 perc után öntsük ki azt a vizet, amit a növényünk nem szívott fel. Télen heti egy, nyáron akár heti két öntözés is szükséges lehet (lehetőleg alulról).

Átültessem? Vagy mégsem?

Évente minimum egyszer, de jobb ha, fél évente (tavasszal és ősszel) átültetjük a növényünket. Ilyenkor ne felejtsük el megfiatalítani a tövet, a fakuló alsó levélkört szedjük le, és így ültessük friss földbe fokföldi ibolyánkat.

Ezt a földet imádja

Ültetéshez mindenképp jó minőségű, jó vízáteresztő képességű közeget használjunk, amit 20% kertészeti perlit hozzákeverésével még ideálisabbá tehetjük a növény gyökerei számára. Az egészséges gyökérzet, az egészség növény és a bőséges virágzás alapfeltétele.

Fontos, hogy rendszeresen tápoldatozzuk növényünket. Érdemes a tápoldatot az előírtnál 4x-8x hígabbra keverni, így a gyökereket egészen biztosan nem fogjuk megégetni, és akár heti-kétheti rendszerességgel is az öntözővízhez adagolhatjuk.

Harc a kártevőkkel

Az elnyílt virágokat távolítsuk el, mert gombás fertőzések kiindulópontja lehet, ha rajta hagyjuk. Ezenkívül többféle károsítója lehet: atkák, gyapjastetvek, tripszek, amelyek ellen védekeznünk kell – az ún. sárga lapok kihelyezése ajánlott, amellyel eredményesen harcolhatunk a tripszek és tőzeglegyek ellen.

Karanténba zárva

A kertészetekből vásárolt növényeket mindig különítsük el 2 hétre a többi növényünktől, távolítsuk el a virágait, esetleg ültessük át és figyeljük meg a későbbiekben: a legtöbb károsítót ezekkel az áruházi növényekkel hurcolhatjuk be az állományunkba.

Tudd meg, melyik a születési hónapod virága, és díszítsd vele otthonod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.