Te is folyton újranézed a kedvenc filmjeidet? Ezért olyan jó érzés

Forrás: Shutterstock -
újranézés ismerős műsor megküzdési mechanizmus magazin újrafogyasztás
A streaming szolgáltatóknak hála, soha nem fogyunk ki az új tartalmakból, mégis sokszor döntünk úgy, hogy inkább a kedvenc sorozatunkat indítjuk el egy ismeretlen helyett. Hiába láttuk már megszámlálhatatlanul sokszor, hiába tudjuk szinte az összes epizód összes részét kívülről, hiába nem tartogat már semmi meglepetést, akkor is ezt választjuk inkább. Éppen azért, mert már ismerős és biztonságos.

A sorozatok és filmek végtelen tárháza került az otthonunkba a streaming szolgáltatók elterjedésével. Egy gombnyomással tárul fel előttünk annyi tartalom, ami akkor is elegendő lenne az életünk végéig, ha már soha nem forgatnának újakat. Mégis gyakran előfordul, hogy inkább a kedvenc filmünket vagy sorozatunkat választjuk, a jól megszokottat az újdonság helyett. Ez a jelenség, vagyis az újranézés iránti igény viszonylag új, de az, amit ezzel kielégítünk, ősi.

A sorozatok és filmek végtelen tárháza került az otthonunkba a streaming szolgáltatók elterjedésével. Forrás: Shutterstock

Az összetartozás iránti igényünket teljesíti be

A kedvenc sorozataink vagy filmjeink visszanézése viszonylag új jelenség, de az ösztön, hogy újra és újra ugyanazokhoz a történetekhez forduljunk, az emberi tapasztalat része. Amikor újranézzük a kedvenc tévéműsorainkat, egy jól ismert, másik világba kerülünk. Ettől kevésbé érezzük magunkat magányosnak. A szereplők már a barátaink, az ismerős műsor pedig vigaszt és biztonságot jelent akkor, amikor a világ félelmetes és kiszámíthatatlan. A tévéműsorok újranézése fokozza az összetartozás érzését, nekünk pedig velünk született szükségünk van arra, hogy nagyobb csoportokhoz tartozzunk a túlélés érdekében, és biológiailag arra vagyunk programozva, hogy a történetekben vigasztalást találjunk.

Döntésképtelenség

Azt nézünk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk – ezt kínálják a mai szolgáltatók szemben a hagyományos televíziós csatornákkal. Ez a szabadság fantasztikus érzés, amikor először megtapasztaljuk, de később a rengeteg választási lehetőség már időpazarlás. Nehéz döntéseket hozunk egész nap és minden nap, egy adott nap alatt pedig csak bizonyos mennyiségű akaraterőnk van, amit jellemzően a munkahelyen "használunk fel". Nem marad erőforrásunk ahhoz, hogy további erőfeszítéseket hozzunk: ez az utolsó dolog, amit a szabadidőnkben meg akarunk tenni.

Azt nézünk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk – ezt kínálják a mai szolgáltatók szemben a hagyományos televíziós csatornákkal. Forrás: Shutterstock

Megküzdési mechanizmus

Kérdés, hogy rabjai vagyunk-e a tartalom újrafogyasztásának, vagy ezeket a régi filmeket, sorozatokat használjuk megküzdési mechanizmusként. Manapság már sokkal nagyobb a kognitív terhelésünk, az új műsorok pedig váratlan fordulatokat mutatnak be, míg az ismerős műsorok pihentetik az agyunkat. Az újranézés egy módja annak, hogy vigasztalást találjunk, jó érzéssel tölt el bennünket, ha egy kis időre el tudunk menekülni a jelenből. Kimutatták, hogy kedvenc filmjeink újranézése segít abban, hogy nyugodtabbnak, kipihentebbnek érezzük magunkat, valamint megnyugodni akkor, amikor fokozott szorongást vagy szomorúságot érzünk. Ugyanannak a szórakoztató epizódnak a többszöri megtekintése azt sugallja, hogy rend van a világban, és ez a biztonság és a kényelem érzését keltheti.

Kérdés, hogy rabjai vagyunk-e a tartalom újrafogyasztásának, vagy ezeket a régi filmeket, sorozatokat használjuk megküzdési mechanizmusként. Forrás: Shutterstock

Elégedettség és nosztalgia

Biztosan tudjuk, hogy a hősünk legyőzi majd a gonoszt, megtalálja élete párját és boldogan él, ez pedig elégedettség érzésével tölti el az embert a félelem és bizonytalanság helyett. A nosztalgia pedig az egyik fő oka annak, hogy az emberek hajlamosak újranézni kedvenc tartalmaikat. Ez különösen igaz akkor, ha azokat a filmeket és műsorokat nézzük meg ismét, amelyeket gyerekként szerettünk. Ezek egyfajta időgépként működnek, és visszarepítenek bennünket egy kellemes, vidám korszakunkba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.