pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az vagy, amit megeszel. Különösen igaz ez a mondás, ha sportolókról esik szó, hiszen az ő teljesítményüket döntően befolyásolhatja az, hogy mit és mennyit esznek. Kis Alexandra, Pigniczki Fanni és Váray Míra RG tornászaink már gőzerővel készülnek a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságra, most pedig azt is elárulták, hogy milyen étrendet követnek ahhoz, hogy május 19. és 21. között a legjobb formájukat mutassák a hazai közönség előtt.

„Az élsporthoz többek között az is hozzátartozik, hogy kiemelten figyelünk étkezésünkre, hiszen ez nagyban befolyásolhatja teljesítményünket is. Az olyan nagyobb versenyek előtt, mint például a közelgő Európa-bajnokság, a felkészülési időszakban is fontos a megfelelő táplálkozás, így tudjuk a lehető legjobb formánkat hozni a döntő megmérettetésen. Ilyenkor különösen figyelünk arra, hogy az étrendünkben megfelelő mennyiségű fehérje legyen” – árulta el Kis Alexandra.

„Reggelire lassan felszívódó szénhidrátot szoktunk enni, mint például a zabkása, ami mindhármunk kedvence. Ezt legtöbbször valamilyen gyümölccsel dobjuk fel, ami nem csak finomabbá teszi, de a rostok miatt is fontos számunkra. Ebédnél a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére koncentrálunk elsősorban, jó fehérjeforrás például a hal, emellé pedig nyers vagy párolt zöldségeket, rizsféléket fogyasztunk. A vacsora ehhez nagyon hasonló, de ekkor már csak fehérje és zöldségek kerülnek a tányérra” – mondta el Váray Míra, aki azt is hozzátette, a vitaminok és ásványi anyagok is fontos szerepet játszanak az étkezésükben.

Pigniczki Fanni pedig elárulta, az édesszájú sportolók milyen alternatívákkal csillapíthatják a cukor iránti vágyukat. „Edzéseken sokszor eszünk egy kis aszalt gyümölcsöt, mivel ezek kiváló energiaforrások lehetnek. Az éppen aktuális friss gyümölcsökből is sokféle desszertet varázsolhatunk, mint pl. egy epres chia puding, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ezért amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is”

Íme két recept, amelyek tökéletesen beilleszthetők az élsportolók étrendjébe, hiszen amellett, hogy egészségesek és tápanyagban gazdag fogások, még finomak is. Ezek elkészítésében Lakatos Márk és Serényi Zsolt, a Tetovált Séf segített Alexandrának, Fanninak és Mírának.

Zöldsaláta thai öntettel
- 3 szívsaláta (vagy más ropogós zöldsaláta)
- 1 csokor friss zöld spárga
- 1 csomag koktélparadicsom
- diónyi galangal gyökér
- 1 citromnád
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 4 evőkanál szezám olaj
- 2 evőkanál rizsecet (vagy fehér balzsamecet)
- 1 lime leve
- ízlés szerint nád, kókuszvirág cukor vagy agave szirup
- 1 csokor koriander
- 2 evőkanál pirított szezámmag
- egy csomag tortillalap
- marék sült csirke, vagy hideg pulykamell

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.