A Hortobágy és Debrecen, avagy az Alföld legszebb kincsei

Forrás: TMÜ -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarország sok területe nyújt érdekes látnivalókat ősszel is, az Alföld kincseit különösen érdemes ilyenkor felfedezni. Ebben az időszakban ugyanis más arcát mutatja a táj, és olyan élményekben lehet részünk a Hortobágyon, amelyet sosem felejtünk el. Ha azonban a tiszta levegő, a zavartalan kilátás és az alföldi paraszti romantika után városi nyüzsgésre vágynánk, a közeli Debrecen a legkiválóbb választás.

Hortobágy

Az Alföld szépségét és a rónák végetlenjében rejlő csodákat nem véletlenül méltatta Petőfi, olyan látványt nyújt ugyanis a pusztaság, amit legalább egyszer az életben mindenkinek át kell élnie. A világörökség részét képző Hortobágyon megtapasztalhatjuk azt a nyugalmat és mozgalmasságot egyben, amit ez a világ nyújtani tud az embernek: a természet békéjét és a részletekben megbúvó izgalmasságot egyaránt.

Aki még nem járt ezen a tájon, talán nem tudja elképzelni, mennyi érdekes programot és látnivalót kínál a hely, pedig egy percet sem tud unatkozni az, aki ide látogat. Az alföldi élet esszenciáját tapasztalhatjuk itt meg ugyanis. Tanúi lehetünk a mátai ménes nyargaló futásának, amely közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, és több mint 300 éves múltra tekint vissza. A legteljesebb élményt a pusztai fogatozással kaphatjuk, így ugyanis nem csak a ménest csodálhatjuk meg, de megismerkedhetünk a hagyományos, legeltető állattartással, betekintést nyerhetünk abba, milyen összhang uralkodik a csikós és a lova között, szemünk elé tárulnak a pásztorépítmények, gémeskutak és az istállók is.

A Hortobágyon a legkülönlegesebb őszi program azonban a darvak vonulása. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember végétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park, így lehetővé téve, hogy a jelentkezők is átélhessék ezt a nem mindennapi eseményt.

És nem feledkezhetünk meg Hortobágy jelképéről sem, a Kilenclyukú hídról, mely Povolny Ferenc tervei szerint 1833-ra épült fel, és ma ez Magyarország leghosszabb közúti kőhídja.

Debrecen

Ha pedig a végtelen, ámde gyönyörű pusztaság után a szívünk városi mozgalmasságra vágyna, a közeli Debrecen megannyi kikapcsolódást és szórakozási lehetőséget nyújt. Amennyiben a természet közelsége után fokozatosan szeretnénk a nyüzsgésbe csöppenni, akkor elsőként a debreceni Nagyerdőt érdemes megtekintenünk, amely az elmúlt években valóságos élményparkká vált. A megújult Víztorony a terület lelke, a tetejéről pedig szinte az egész városra kilátásunk nyílik. Itt a sosem pihenők is megtalálhatják a számukra megfelelő programot: az égig, vagy legalábbis a tölgyek lombkoronájáig kapaszkodhatnak a mászófalon.

Aki pedig szeretné ellazítani fáradt tagjait, annak kiváló választás a Nagyerdő szívében található fürdő, amely mediterrán hangulata miatt olyan élményt nyújt, mintha a trópusokon lennénk akkor is, ha kint éppen már nem sugárzik úgy a nap. A gyógyminősítéssel rendelkező komplexumban mindent megtalálhatunk a szaunaprogramoktól kezdve az éjszakai fürdőzésig: közel negyvenféle kezelést lehet igénybe venni.

Forrás: TMÜ

A város látképét meghatározó tekintélyes Nagytemplomot sem hagyhatjuk ki, ha Debrecenbe látogatunk, a két tornya közé épített panorámajárdáról ugyanis lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. A Református Kollégium múzeumát is érdemes felfedeznünk, ha másért nem, hát azért, mert többek között a magyar irodalom olyan nagy alakjai tanultak itt, mint Ady, Arany, Csokonai és Móricz. A festészet iránt érdeklődőknek kötelező program a Déri Múzeum, ahol a Munkácsy-trilógiát is megcsodálhatják, a kultúrára éhezők célpontja pedig a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ lehet, ahol mindig várja valami különleges program a látogatókat.

Forrás: TMÜ

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.