Ideje rákapni a halételekre!

Forrás: AMC -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A MAHOP IH hosszú távú kampányt folytat a halfogyasztás népszerűsítéséért. Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium MAHOP Irányító Hatóság megbízásából hét éven át tartó kommunikációs és promóciós kampányba kezdett, a halfogyasztás népszerűsítését elősegítendő. Az OÉTI táplálkozási vizsgálatai szerint az eddigi hasonló tevékenységek pozitív irányú változásokat hoztak, így hazánkban is egyre többen tudják, a halból készült ételek fogyasztása kedvező hatással van az egészségre.

A stresszt napjaink népbetegségének tartják. Számos tünete lehet a szervezetben, mint ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás vagy alvászavar. Ha a szervezet nem képes megbirkózni az adott élethelyzettel, testi és lelki szinten is számolni kell a káros hatások kialakulásával. Lehetséges megoldás a negatív stressz-hatások csökkentése mozgással vagy a számunkra leghatékonyabb kikapcsolódással, de az egészségtudatos étrend is fontos összetevő. A halak szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások. A DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) omega-3 zsírsavak kifejezetten fontosnak számítanak a szervezet számára. Előbbi hatására jobban alszunk, utóbbi révén csökken sejtjeinkben a stressz okozta gyulladás. Az omega-3 zsírsavakban nagy mennyiségben találhatók B-vitaminok, cink és magnézium is, amelyekre a szervezetnek nagy szüksége van stresszes időszakban, de a stressz okozta cukoréhséget is mérséklik. Az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak kiemelkedő szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében, továbbá a telítetlen zsírok bizonyos származékai hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához, valamint segítik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkentik a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. A bennük található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Az egészség megőrzéséhez a hetente kétszeri halfogyasztás ajánlott. A hal kiváló étel párolva, főzve, sütve, grillezve, panírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetők belőle krémek, levesek, gazdag saláták, de sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is fogyasztható. A kampány honlapján is fellelhető haltermelők számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban fellelhető halakat és recepteket, mert a lehetőségek tárháza végtelen, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kampány keretében elkészült egy 28 részes gasztro-videoblog sorozat Rácz Jenő Michelin-csillagos séf közreműködésével; egy 10 részes animációs minisorozat a fiatalabb korosztálynak; egy 10 részes filminterjú sorozat a halfogyasztás pozitív hatásairól, valamint egy 10 részes „best practice” dokumentumfilm sorozat a haltermelésről és halgazdálkodásról.

A kormányzati törekvésekkel összhangban a „Kapj rá!” kampány hozzá kíván járulni a halfogyasztás serkentése mellett a halgazdálkodási szakma megbecsüléséhez és a halfogyasztást népszerűsítő fesztiválok sikeréhez, célja a biztonságos, nyomon követhető és fenntartható forrásból származó hal- és halászati termékfogyasztás ösztönzésével a hazai lakosság egészségtudatos táplálkozásának elősegítése.

Az ösztönző kampány részeként elkészült a „Kapj rá!” mobilalkalmazás, amelyben a játékosok halas feladatokat oldhatnak meg, kitölthetik a recept kvízt, az „Érdekességek” rovatban pedig számos információt tudhatnak meg a halakról, a halételek elkészítési módjairól, illetve halas receptvideókat is letölthetnek. Az applikációban négy játékmező található, egy játékmező tíz állomásból áll és a tíz állomás során négyféle játékot kell megoldani váltakozó sorrendben, mint a Hal puzzle, a Hal memória, a Hal kvíz – Halas ki mit tud, és a Recept kvíz - Süssünk-főzzünk együtt halat. A játékmezőn végighaladó, legtöbb pontot gyűjtő játékosok – amennyiben regisztrálnak – nyereményjátékban vehetnek részt, amely 2019. november végéig zajlik. A nyertesek hal tematikájú élményfőzésen vehetnek részt, ahol szakavatott séf mutatja be a halkészítés fortélyait, az elkészített ételeket pedig természetesen el is lehet fogyasztani. A versengés során az ország hét régiójának legjobbjai nyernek páros belépőt a kurzusra.

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklődők. A kampány weboldalán a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat és videókat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek.

A „KAPJ RÁ!" APPLIKÁCIÓ

A „Kapj rá!" halfogyasztást ösztönző kampány részeként elkészült a „Kapj rá!" mobil alkalmazás, amelyet az App Store és a Google Play áruházból ingyenesen tölthetnek le a felhasználók (http://kapjra.hu/kapj-ra-a-halra-a-mobiloddal/). Az alkalmazásban játékos halas feladatokat oldhatnak meg, kitölthetik a recept kvízt, az „Érdekességek" rovatban pedig számos információt tudhatnak meg a halakról, a halételek elkésztési módjairól, illetve halas receptvideókat is letölthetnek. Az applikációban négy játékmező található, egy játékmező tíz állomásból áll és a tíz állomás során négyféle játékot kell megoldani váltakozó sorrendben. A játékok a következők:

• Hal puzzle,
• Hal memória,
• Hal kvíz – Halas ki mit tud,
• Recept kvíz - Süssünk-főzzünk együtt halat

„KAPJ RÁ!" NYEREMÉNYJÁTÉK

A játékmezőn végighaladó, legtöbb pontot gyűjtő játékosok – amennyiben regisztrálnak – nyereményjátékban vehetnek részt, amely 2019 november végéig zajlik. A nyertesek hal tematikájú élményfőzésen vehetnek részt, ahol szakavatott séf mutatja be a halkészítés fortélyait, az elkészített ételeket pedig természetesen el is lehet fogyasztani. A versengés során az ország 7 régiójának legjobbjai nyernek páros belépőt a kurzusra. A nyeremények kiosztásának alapja a játékos által az aktuális nyereményjáték alatt megszerzett pontszám. Az előző nyereményjátékban megszerzett pont nem vihető át egy új nyereményjátékba.

A „Kapj rá!" kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!" kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,2 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.
További információ a „Kapj rá!" kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Forrás: AMC

„Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe, készült a Kapj rá! kampány keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Tengerügyi és Halászati Alap társfinanszírozásával, az Agrárminisztérium megbízásából”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.