Rendhagyó kihívással indul újra a teqball nemzetközi versenyszezonja

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi a kapcsolat a 40 évvel ezelőtti lakótelepek beton ping-pong asztalai és az olyan világsztárok között, mint John Terry, Neymar, Justin Bieber, Maluma vagy éppen a Juventus játékosarzenálja? Egy magyar sportinnováció, amely méltó helyet kapott a hungarikumok sorában: a teqball. Az ívelt asztal meghódította magának az egész világot, és a legnagyobb klasszisok váltak a rajongójává. A járvány miatti átmeneti leállás után különleges kihívással éled újjá a sportág: a National Challenger Series rendhagyó módon támogatja a szövetségeket, klubokat és játékosokat a megmérettetésekhez való felkészülésben.

A nyár kellős közepén nem nehéz magunkat a Copacabana fehér homokjára képzelni, ahol a fociimádó brazilok villámgyorsan beleszerettek a világhírű magyar találmányba, a teqballba. Az ívelt asztal ugyanis pont azt a labdakezelési technikát fejleszti, ami a sárgamezes válogatott játékosainak mindig is annyira a vérében volt. Brazíliában edz a teqball koronázatlan királynője, Natalia Guitler is, aki amellett, hogy vegyespárosban világbajnok lett a tavalyi VB-n, a játékosok hivatalos képviselőjeként is szerepet kapott a FITEQ-ben, a Teqball Nemzetközi Szövetségében.

A fenti példa jól ábrázolja a magyar találmány globális népszerűségét. A sportág feltalálói és alapítói szerint az elszántság önmagában nem volt elég, a sikerhez kellett a nagykövetek támogatása is. A brazil Ronaldinho az elsők között ismerte fel a sportágban rejlő lehetőséget és vált annak szerelmesévé. Ő, William Gallas, Simao Sabrosa és Luis Figo már az első nemzetközi eseményeken az ívelt asztalokra irányították a média figyelmét. Azóta pedig sztárjátékosok hada osztotta meg a sportág iránti rajongását: Neymar, David Beckham, Messi és Marcelo is fiaikkal teqballoztak a közösségi médiában, John Terry és Wayne Rooney pedig saját asztalaik mellől buzdították mozgásra a fiatalokat a karantén alatt.

A siker nem a véletlen műve, hanem tudatos építkezés és erős alapok eredménye. „A hajlított asztal rengeteg lehetőséget ad a labdakezelési technika fejlesztésére egy rendkívül élvezhető játék során. Szerencsések vagyunk a márkaépítést illetően, hiszen a világsztár focisták maguktól ismerték fel a sportág szépségét. Messi vagy Neymar például nemhogy reklámdíjat nem kértek azért, hogy teqballozzanak, hanem maguktól álltak az asztal mögé, amit a közösségi médiában is megosztottak rajongóikkal” – meséli Borsányi Gábor, a teqball egyik alapítója. „Ez a jó gyakorlat terjed a sztárok között annyira, hogy ma már a legnagyobb egyesületek rendelik az asztalokat, és játékosaik megosztják az edzés közben készült videókat, amellyel komoly social media aktivitást váltanak ki. Ez nagyon sokat segített nekünk a pandémia alatt is, hogy teqball iránti érdeklődést lendületben tartsuk” – teszi hozzá.

A COVID-19 világjárvány ugyanis egy időre megtörte a teqball globális fejlődésének lendületét, hiszen világszerte elmaradtak a nemzetközi versenyek és egyéb események, amelyeken keresztül milliók ismerhették meg a játék szépségét. Az élet azonban nem állt meg: a teqball központjában mindvégig töretlenül készültek az újraindulásra. A FITEQ, azaz a Nemzetközi Teqball Szövetség július végén indította el legújabb kezdeményezését, az National Challenger Series versenysorozatot, amely a járványt követően a nemzeti szövetségeket, klubokat és játékosokat támogatja a versenyszerű megmérettetésekhez való visszatérésben. A kihívás során a játékosok újra versenyezhetnek a Világranglista pontokért és pénzdíjakért, és egyben kvalifikálhatnak a következő Teqball Világbajnokságra is. A rendezvényeket szervező nemzetközi szövetségek vagy regisztrált klubok részére a FITEQ pénzügyi és szakmai támogatást biztosít a kihívás sikeres megrendezéséhez.

„Az elmúlt hónapokban minden erőforrásunkkal azon dolgoztunk, hogy megtaláljuk a biztonságos és felelősségteljes módját a teqball rendezvények újraindításának. A National Challenger Series ennek a törekvésnek a gyümölcse, amely újraindíthatja azt a lendületet, amit teqball-család elért az elmúlt években” – mondta Marius Vizer Jr., a FITEQ főtitkára. A pontszerzésen, pénzdíjakon és kvalifikációs lehetőségeken túl a versenysorozat lehetőséget ad a nemzeti szövetségeknek ahhoz, hogy valódi tapasztalatot szerezzenek a versenyrendezés területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.