Ezért éri meg tojást enni!

Forrás: AMC -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tojás mindennapjaink része már az ősidők óta, szinte mindig találkozunk vele, fogyasztjuk és felhasználjuk valamilyen formában. De sokan nem ismerjük valójában, hogy mit is rejt a tojáshéj. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért érdemes tojást fogyasztani.
Forrás: AMC

Tojás, a vitaminbomba

Már napi egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, amelyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat. Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A fehérje és a sárgája is teljesen megemészthető, feldolgozása közben pedig nem veszít értékeiből. A tojás fenséges tápláléknak minősül, hiszen tökéletes zsírösszetétele mellett megannyi vitamin és ásványi anyag található meg benne. Az A-vitamin és a B2-vitamon a látásra és a bőrre van jó hatással, a D-vitamin erősíti a csontokat, fogakat, az E-vitamin pedig az izmok és az idegrendszer egészségében játszik fontos szerepet.

Forrás: AMC

A szervezet támogatása, az immunerősítés különösen fontos az őszi hónapokban. A tojás segíti az immunműködést, az anyatej után a második legjobb minőségű tápanyagforrás. Kalóriaértéke elenyésző más ételekhez képest, 75 kcal energiatartalommal rendelkezik egy egész tojás. Pont ezért megállja a helyét a diétás étrendben is, megkönnyíti a fogyást. Reggeliként fogyasztva telítettség érzetet nyújt, amit a jelentős fehérjetartalom ad, így segít az egészséges testsúly fenntartásában.

Az idősebb korosztály számára is fontos a rendszeres fogyasztása, hiszen a szív egészségére kiemelten jó hatással van, csökkenti a vérnyomást, az infarktus kialakulásának kockázatát, magas Omega-3 zsírsav tartalma pedig a szívbetegségek ellen véd.

Várandósság alatt is hatékony a kolin tartalma miatt, amely a sejtek normál működéséhez szükséges, így segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint hozzájárul a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődéséhez.

Forrás: AMC

Receptajánló

Sokszínű étel, változatosan lehet elkészíteni, bármikor beszerezhető a boltokban és szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Elengedhetetlen kelléke a nagymama féle palacsintának, az almáspitének és még megannyi finomságnak.

A majonézes tojássaláta egy nagyon egyszerű, de biztosan sikert arató vendégváró recept, amivel mindenki levehető a lábáról.

Hozzávalók (4 főre):

6 db tojás

4 szál újhagyma

10 dkg tejföl

2 evőkanál majonéz

2 teáskanál mustár

1 kávéskanál só

1 csokor petrezselyem

bors

Elkészítés:

A főtt tojásokat pucold meg és egy villával nyomkodd össze. Keverd hozzá a tejfölt, a majonézt, a mustárt, majd ízlés szerint sózd és borsozd. Kend pirítósra, szórd meg petrezselyemmel, és már kész is a remek napindító vagy vendégváró energiaszelet.

Forrás: AMC

Tojás Világnap

A Tojás Világnapját 1996 óta világszerte ünneplik, minden év októberének második péntekjén. Célja elsősorban a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. Az idei évben e nap alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása.

Bővebb információért a tojás jótékony hatásairól látogass el a https://www.amc.hu/tojaskampany/ oldalra és figyeld az Agrármarketing Centrum Facebook oldalát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.