A jövő mindennapi alternatívái

Forrás: Adobe Stock -
PR cikk ártalomcsökkentés füstmentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a jövőről esik szó, rendszerint a Mars kolonizálása vagy a mesterséges intelligencia térhódítása a fő téma a klímaválság után. Logikus és helyes, hogy globális léptékekben gondolkodunk, hiszen felelősséggel tartozunk egymásért, de arról is kell beszélni, hogy az átlagember egymagában mit tehet azért, hogy a saját és környezete jövője élhető legyen.
Forrás: Adobe Stock

Kényelem és környezettudatosság

Általában a leghétköznapibb esetekben is számos lehetőség közül választhatunk – ma már a legtöbb dolognak van környezettudatos és kevésbé környezettudatos változata. Például, milliók hódolnak a kávézás szenvedélyének világszerte, így a frissességet és krémességet garantáló kapszulás kávéfőzők gyorsan elterjedtek. Praktikus, kényelmes, ráadásul változatos is, mert különböző erősségű és ízesítésű variációkat kínálnak a gyártók. A napi egy-két-három kávé viszont ugyanennyi kiürült környezetszennyező kapszulát jelenthet. Milliók esetében ez már egy felfoghatatlanul nagy szám, éves szinten több tízmilliárd kapszula kerül a szemétbe. De mit tehet az átlagember, ha nem szeretne lemondani a kényelmes és gyors kávéfőzésről, mégis oda szeretne figyelni a környezetre? Ma már számos alternatíva áll rendelkezésre, ilyen például az újratölthető, vagy az alumíniumból készülő újrahasznosítható kapszulák, amik rendeltetésszerű használat esetén jelentős mértékben csökkentik a kávézás során keletkező hulladék mennyiségét. De ehhez össze kell gyűjteni és le kell adni a kiürült kapszulákat, ami egy újabb tétel a mindennapi teendők végtelenül hosszú listáján. Aki túl elfoglalt ehhez, dönthet más környezetkímélő megoldás mellett is, gyorsan lebomló vagy komposztálható kávékapszulákat vásárolva. A kapszulás kávézás és a környezettudatosság tehát nem összeegyezhetetlen fogalmak.

Van választásunk

Ahogy a kapszulás kávé esetében, úgy a mindennapi élet egyéb területein is hozhatunk a jövőnket pozitívan befolyásoló döntéseket. Ehhez meg kell ismernünk a lehetőségeket, és kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbbet. A kávézáshoz például nagyon szorosan kapcsolódik a dohányzás, sokak számára szinte elválaszthatatlanul, bár köztudott, hogy ártalmas. Viszont egyre többen vannak azok, akik tudják, hogy elsősorban az égés során keletkező füst a cigarettázással összefüggő betegségek legfőbb okozója. A cigaretta égése során keletkező füstben lévő vegyi anyagok a cigarettázó emberre és környezetére nézve is károsak. A cigaretta füstjében több mint hétezer vegyi anyag van, ezek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93 összetevőt hivatalosan is károsnak vagy potenciálisan károsnak minősített, tehát a füst veszélyei bizonyítottak. Viszont, ha valaki mindezek ellenére is dohányzik, akár egy kapszulás kávé mellett, ma már számos, a cigarettánál potenciálisan kevésbé káros alternatíva áll rendelkezésére.

Forrás: Adobe stock

Vegyük számba a lehetőségeket!

A legjobb, ha rá sem gyújt az ember, ezzel tudja magát és környezetét legjobban megóvni a dohányzás okozta ártalmaktól. Ha valaki már dohányzik, akkor a legjobb, amit tehet, ha mielőbb leszokik. Aki erre elhatározta magát, azt minden eszközzel támogatni kell ezen törekvésében, hiszen aki abbahagyja a dohányzást, már az első naptól kezdve nagymértékben lecsökkenti az emiatt kialakuló betegségek kockázatát. Ha pedig minden ismert kockázat ellenére nem mond le a dohányzásról, választhat a cigarettához képest kevésbé ártalmas füstmentes technológiák közül, amelyeknek több fajtája létezik. Az e-cigaretta nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésével képez nikotinpárát. A nikotinsóval működő technológia esetében kémiai reakció eredményeként keletkezik nikotinpára. A dohányhevítéses technológia nem elégeti a dohányt, hanem csak felhevíti olyan hőmérsékletre, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel. Számos más technológia is létezik, de mindegyikben közös, hogy füst és égés nélküli, kevésbé káros alternatívát jelenthetnek a cigarettázással szemben. Tény, hogy ezek a technológiák sem kockázatmentesek. Egyrészt ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és többek között megemeli a vérnyomást is. Másrészt ezeknek a technológiáknak a hosszú távú hatását sem ismerjük még pontosan. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem leszoktató eszközök, és kizárólag azoknak jelenthetnek alternatívát, akik valamiért nem mondanak le a dohány-és nikotin tartalmú termékekről.

A dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja tehát továbbra is kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását. Ha ez valamiért nem történik meg, célszerű informálódni, mert a tájékozottság a hétköznapokban is előfeltétele a megalapozott döntésnek, legyen szó kávézásról vagy akár dohányzásról. A jövőnk múlik rajta.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.