SZJA-visszatérítés – ezt keresik legtöbben a Családtámogatási Kalkulátoron

Forrás: CSALÁDBARÁT MAGYARORSZÁG KÖZPONT -
otthonteremtési támogatás PR cikk családtámogatás szja-visszatérítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermeket nevelők körében az SZJA visszatérítés mellett továbbra is nagy az érdeklődés az Otthonteremtési támogatások iránt, de a legtöbben felújítanák vagy bővítenék meglévő otthonukat – számolt be tapasztalatairól Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családtámogatási Kalkulátort megalkotó Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes elmondta: az alkalmazás indulása óta eltelt 5 hónap alatt 277 ezren látogatták meg a Családtámogatási Kalkulátort, és 136 ezer felett jár azoknak a száma, akik kalkulációt is készítettek. Egy-egy látogató egyébként átlagosan 3-4 támogatási formát tekint meg.

– Házasságban élve és nagycsaládos anyukaként nap mint nap személyesen is átélem a családos élet örömeit, és persze a nemegyszer fejtörést okozó kihívásait is – osztotta meg saját élményeit az ügyvezető. Hozzátette: e kihívások egy részének megoldásában, különösen, amikor évekre, évtizedekre kiható, otthonunkat érintő döntést kell hozni, sokat segíthet a Családtámogatási Kalkulátor.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes érdekességként felidézte, hogy a fejlesztésben, tesztelésben résztvevő kollégák, külsős közreműködők – még a hivatalos indítás előtt – 3 648 alkalommal számolták végig a kalkulátort. Ők nem csupán a gyors tájékozódás céljából, hanem tapasztalataikat dokumentálva, a talált hibák javítására javaslatot téve tették ezt.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, Családbarát Magyarország Központ, Ügyvezető Forrás: CSALÁDBARÁT MAGYARORSZÁG KÖZPONT

Családbarát Magyarország Központ vezetője elmondta, hogy a kalkulátor látogatóinak nagy része 28 és 40 év közötti, de 40 és 48 év közöttiek is előfordulnak közöttük. A huszonévesek is nagyobb számban keresik a kalkulátort, emellett fiatal nagyszülők is gyakran meglátogatják az oldalt.

A látogatók több mint 80 %-ának van gyermeke: 65 %, akinek 1 vagy 2 gyermeke van, és 15 %, tehát a demográfiai arányokhoz képest viszonylag sok a három vagy annál több gyermeket nevelők száma a támogatásokban gondolkodó szülők között. Vannak, akik háromszor-négyszer is végigkalkulálják a támogatási oldalt, vagyis többfajta lehetőséget is meg szoktak nézni – osztotta meg tapasztalatait a szervezet ügyvezetője.

A számítógépen és okostelefonon is futó alkalmazás több mint 35 féle támogatással dolgozik, ezek közül néhány egyszerű kérdésre adott válasszal szűrhetők le azok, amelyek az érdeklődők számára megfelelők lehetnek az aktuális élethelyzetükben. Minden egyes támogatásnál megtalálható, hogy milyen részletszabályai vannak, és az is, hogy hogyan lehet azt igénybe venni.

Forrás: HTTPS://WWW.CSALAD.HU/KALKULATOR/

A támogatási formákat 4 eltérő csoportba sorolja a kalkulátor felhasználói felülete:

- otthonteremtési támogatások (pl.: CSOK minden elérhető változata, Otthonfelújítási támogatás);

- családalapításhoz, gyermekvállaláshoz kötődő támogatások (pl.: Babaváró támogatás, Jelzáloghitel-tartozás csökkentése);

- gyermekneveléshez kötődő támogatások (pl.: GYES, GYED, GYET, CSED, Babakötvény, Családi adó- és járulékkedvezmény);

- nagycsaládos támogatások (pl.: 4 vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége, Nagycsaládos autóvásárlási támogatás).

– A kitöltéshez semmilyen beazonosításra alkalmas személyes adatot nem kérünk, így teljesen anonim módon, csak általános adatok megadásával végig lehet menni a kalkulátoron – hangsúlyozta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

A cikk megjelenését a Családbarát Magyarország Központ támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.