Forradalmi fogyás - ínyencként!

Dukan diéta fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyorséttermi koszt és a készételek egészségtelenek, mint tudjuk. Próbálkozz inkább ínyenc falatokkal, hogy karcsúbb és egészségesebb legyél. A sztárok is így csinálják, Dukan diétával fogynak.

Miért éppen Dukan?

Pierre Dukan orvos és táplálkozás-szakértő francia Michelin-csillagos séfek segítségével alkotta meg a siker receptjét. A fogyókúra három fázisból áll, amelyek során beáll a szervezet arra, hogy elérje és megtartsa az ideális testsúlyt. Ráadásul a mesterszakácsok részvétele garancia arra, hogy a fogyókúra alatt megszabadulsz a felesleges kilóidtól, igazi ínyencfalatok segítségével. Dukan nevét, amióta megalkotta diétáját, az egész világ ismeri. Olyan sztárok köszönhetik neki csodálatos alakjukat, mint Gisele Bündchen vagy Jennifer Lopez.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dr. Dukan szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez megfelelő étrendre van szükség. A szakértő szerint naponta ötféle gyümölcsöt vagy zöldséget kell enni, mindegy, hogy nyersen, párolva, sütve, főzve, kompótként stb. Emellett a szervezetnek három adag tejtermékre is szüksége van, pl. tejre, sajtra, joghurtra, túróra, egy-két adag halra, húsra vagy tojásra, egy-két kanálnyi zsiradékra és két-három adag keményítőre, szénhidrátra, kenyérre, péksüteményre, rizsre, tésztára vagy krumplira. Egy ideális étkezés pedig ezekből áll, gondosan variálva és összeállítva.

Ne feledd: Mielőtt belevágnál a diétába, kérd dietetikus szakember véleményét!

Első fázis - A támadás

Az első szakasz az ideális testsúly eléréséről szól, a fogyás rohamléptekben megindul, ha megfogadod Dr. Dukan tanácsait. Az akár 2-3 kilós súlycsökkenés azonban az izmaidra is hatással lehet, ezért nagyon fontos, hogy sok fehérjét egyél. Halat, bőr nélküli baromfit, sovány marhahúst, sovány sonkát, szalámit, szóját, zsírmentes tejtermékeket vagy tojást. Köretként pedig zöldségeket válassz, ezek ugyanis gazdagok rostban, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban. Az első három napban azonban a sovány, proteindús ételeket csak önmagukban fogyaszd, még a zöldségköretet is hagyd el. Fontos, hogy mindennap legalább 2 liter folyadékot igyál - vizet, teát, cukormentes üdítőt, ízlés szerint. Tedd tiltólistára a cukrot, az olajat és a mézet, vajat viszont ehetsz, mert az tejtermék. Az első fázis ne tartson tovább egy hétnél, ha túl túlsúlyos vagy, maximum 10 napig. Az időtartamról konzultálj dietetikus szakemberrel.

Mintaétrend az első szakaszra
Reggeli: sovány, natúr joghurt vagy rántotta, tea vagy kávé cukor nélkül
Ebéd, vacsora: párolt marhahús vagy hal - a harmadik nap után - salátával vagy párolt zöldségkörettel

Második fázis - Az erősítés

Ebben a szakaszban az a cél, hogy elérd és stabilizáld az ideális testsúlyodat. Most már napról napra kicsit több szénhidrátot is ehetsz, hiszen a fogyás megindult, de arra vigyáznod kell, hogy a szervezeted nehogy teljesen kimerüljön, a hormonháztartásod nehogy felboruljon, energia híján. De csak lassan! A második fázisban már ehetsz az első szakaszban megszokottakon kívül napi két adag gyümölcsöt, két szelet teljes kiőrlésű kenyeret vagy két zsemlét, kiflit, hetente egy adag keményítőt tartalmazó (körülbelül 200 gramm) tésztát, burgonyát vagy rizst. Egy héten egyszer pedig meglepheted magadat - jutalmul a kitartásodért - egy kiadós ebéddel, levessel vagy előétellel, főétellel és desszerttel. Fontos a napi két liter folyadék is. Ez a fázis addig tartson, amíg el nem éred az ideális testsúlyodat!

Mintaétrend a második szakaszra
Reggeli: egy bögre cukormentes tea vagy kávé, egy natúr joghurt, egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy főtt tojás vagy 1-2 szelet sovány szalámi vagy sajt, vaj
Ebéd vagy vacsora: 150 g sovány hús vagy 200 g hal tetszés szerint elkészítve, salátával vagy párolt zöldségkörettel, desszertnek egy adag gyümölcs

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Harmadik fázis - A stabilitás

Az utolsó szakaszban meg kell tanulnod, hogyan őrizheted meg az ideális testsúlyodat. A fogyókúra végén is erősnek kell lenned, hogy a diétával töltött idő nem vesszen kárba. Tovább emelheted a szénhidrátadagokat, sőt variálhatod is. Ennek ellenére hetente egyszer tarts egy proteinnapot, amikor csak sovány fehérjét, húst, halat, tojást, tejterméket, hüvelyeseket és párolt zöldséget, nyers salátát eszel. A harmadik szakaszban már változatosabban egészítheted ki az első fázis étrendjét. Ehetsz naponta 2-3 adag gyümölcsöt, 2-3 szelet kenyeret, kiflit vagy zsemlét, 100 g keményítőt tartalmazó köretet, és természetesen jár a második szakaszban bevezetett jutalom ebéd is, de ne essen a fehérjenapra. A napi 2 liter cukormentes folyadék elfogyasztása nagyon fontos. Ez az etap tartson életed végéig, és nem kell többet aggódnod a felesleges kilók miatt!

Mintaétrend a harmadik szakaszra
Reggeli: egy bögre cukormentes tea vagy kávé, egy natúr joghurt, egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy főtt tojás vagy 1-2 szelet sovány szalámi vagy sajt, vaj
Ebéd: 150 g sovány hús vagy 200 g hal tetszés szerint elkészítve 100 g rizzsel, burgonyával vagy tésztával, desszertnek egy gyümölcs
Vacsora: 150 g sovány hús vagy 200 g hal ízlés szerint elkészítve, salátával vagy párolt zöldségkörettel, desszertnek egy adag gyümölcs

Mit tehetsz még?
Sportolj! A szakértő szerint a testmozgás legalább annyira fontos, mint a táplálkozás, hiszen egy izmos test sokkal több kalóriát éget el, mint egy "húsosabb". Naponta 30 perc mozgás - futás, torna, jóga stb. - elengedhetetlen, amit célszerű kiegészíteni heti két alkalom aerobikkal, tenisszel vagy például tempós gyaloglással. Az újabb kilók felkúszását pedig rendszeres mérlegeléssel előzheted meg, ha 2-3 kilóval többet mutat a mérleg, érdemes plusz egy proteinnapot beiktatnod.

Gyányi Ditta, a Napidoktor dietetikus szakértőjének véleménye:
A fehérjedús diéta valóban gyorsítja az anyagcserét, de ezt tartósan nem tanácsos alkalmazni, mert savasíthatja a szervezetet. Az izmok épülését edzéssel lehet fejleszteni. A heti 3-5 db tojásmennyiségnél többet nem ajánlok fogyasztani a koleszterintartalom miatt. A második szakaszban már jól jön a szénhidrátpótlás, mivel a test és az agy ebből a tápanyagcsoportból nyeri az energiát. A megfelelő mennyiségű - min. 2 l/nap - folyadék elengedhetetlen a jó sejtműködéshez és közérzethez. A harmadik szakaszban már kiegyensúlyozott a táplálkozás: fehérjét, zsírt és szénhidrátot is fogyaszthat a diétázó. Nyers gyümölcsöt és zöldséget továbbra is tanácsos fogyasztani, ugyanis az ezekkel bejuttatott rostmennyiség csillapítja az éhséget és kielégítő anyagcserét biztosít.

Egy újabb civilizációs betegség: a fordított anorexiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101027-uj-betegseg-szedi-aldozatait-a-forditott-anorexia.html5 energetizáló étel, ami felpörgethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101011-5-energetizalo-etel-ami-felporget.html6 diétaszabály, amit tilos megszegni!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101005-6-dietas-szabaly-ami-tilos-megszegni.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.