méregtelenítés harag lélek stressz elengedés életmód megbocsátás gyűlölet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg az éltető első tavaszi napsugarak a szabadba csábítanak, addig a téli hónapok alatt lassan kimerült tartalékaink hatására egyre inkább úgy érezzük, úrrá lesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Ilyenkor egyre többen kezdenek tisztítókúrába, méregtelenítésbe, böjtölésbe, ami nem csak a testnek tesz jót.

Thinkstock
Thinkstock

A klasszikus böjt ideje tavasszal van. Korábban a táplálékhiány játszott ebben szerepet, mivel a télen felhalmozott készletek ekkorra fogytak el. De szimbolikusan is ideális időszak ez a böjtre, hiszen a tavasz mint a megújulás szimbóluma ösztönzőleg hathat mindenkire. A méreganyagok a szervezetben előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezethetnek. A szervezetben minden méreganyagnak számít, amit a szervezet nem tud feldolgozni, illetve befogadni. Ahogy testünk megszabadul a lerakódott salakanyagoktól, úgy regenerálódnak sejtjeink, életerőnk megújul és feltöltődünk energiával. A böjt a környezetünkre is hatással van: böjt után gyakran érez kedvet az ember a tavaszi nagytakarításhoz.

A figyelem a testen, de a cél a lelken van

A böjtölés túlmutat egy egészségügyi problémák legyőzésére használatos módszeren. Bár egy gondosan megválasztott böjt során kiürülnek a szervezetből a méreganyagok, a lelki gondokat sokszor ugyanúgy cipeljük tovább, amely így újra és újra megmérgezheti testünket. A bennünk rejlő konfliktusok, melyeket nem tudtunk feldolgozni, vagy csak elnyomtunk az évek során, mint "lelki mérgek" élnek bennünk. A testnek és léleknek egyensúlyban kell lennie, a kettő állapota teljes mértékben függ egymástól. A tapasztalatok azt igazolják, hogy ha a salaktalanítás kizárólag a test szintjén történik, és a lélek nem szabadul meg terheitől, akkor a salakanyagok fizikai szinten hamar visszakerülnek a szervezetbe. Érdemes megszabadulni minden olyan negatív érzéstől, mint a stressz, gyűlölet, bűntudat, harag, irigység, félelem. A lélek méregtelenítése elsősorban az elengedés, illetve megbocsátás útján lehetséges.

Thinkstock
Thinkstock

A méregtelenítés megtervezése elengedhetetlen, enélkül nem garantálható a siker. Tervezzük meg:

- a méregtelenítés módját: Választhatunk szigorúbb és megengedőbb böjt között. Ismerve személyiségünket, kitartásunkat, ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, válasszunk olyan módszert, amelyet véghez is tudunk vinni. Ha először kísérletezünk, kérdezzük ki szakember véleményét.
- a méregtelenítés kezdési időpontját: Vegyük figyelembe a Hold állását, amely szerint a böjtre a fogyóhold a legalkalmasabb időpont, ekkor egyébként is könnyebben szabadulunk meg a méreganyagoktól.
- a méregtelenítés hosszát, hogy hány napig tartson.
- amennyiben első alkalommal végzünk méregtelenítést, ideális, ha a böjt ideje alatt nem dolgozunk, így jobban rá tudunk lelkileg is hangolódni a salaktalanításra.
- kiegészítésképpen egyéb hatékony módszerekkel - pl. szaunázással, masszázzsal - is erősítsük a böjt hatását.
- lelkileg is hangoljuk rá magunkat a méregtelenítésre, pl. meditációval, relaxációval, légzésterápiával, stresszoldó gyakorlatokkal.

Néhány praktika böjt idejére:

- Ha a böjt idején nehéz felfüggeszteni a szociális létünkhöz kapcsolódó dohányzást és/vagy alkoholfogyasztást, akkor erre a rövid időre szüneteltessük a nagy baráti találkozókat.
- Feküdjünk korán, aludjunk minél többet a böjt ideje alatt. A kipihent szervezet sokkal kevesebb energiát igényel.

Thinkstock
Thinkstock

- Mielőtt a böjtöt elkezdenénk, már a ráhangolódás időszakában kezdjünk egy könnyed diétát, ezáltal az átállás is könnyebben megtörténik.
- Lehetőség szerint még a böjt kezdete előtt végezzünk nagytakarítást a konyhában: ürítsük ki a hűtőnket a böjtig, szabaduljunk meg az összes csábító élelemtől, amelyet a böjt idején nélkülöznünk kell.

Sétáljunk minél többet a természetben, sportoljunk a szabadban, kiránduljunk. Élvezzük a tavaszi napsütést, az éltető oxigént. Ha lehetőségünk van rá, autó helyett újra kerékpárral vagy gyalog induljunk munkába. Környezetünket számtalan káros anyag szennyezi a mai világban, főként, ha városban élünk. Ezen anyagok nagy részét kiiktatni nem tudjuk, mégis sokat tehetünk egészségünkért különböző praktikákkal. Használjunk környezetbarát kozmetikumokat, tisztítószereket, csomagolóanyagokat. Legyünk tudatos vásárlók - válasszunk helyben termelt gyümölcsöt, zöldséget a messzi földrészről érkező, sokszor éretlenül leszedettel szemben. Míg a test a lemondást gyakorolja, fontos, hogy a lélek is megfelelőképp táplálkozzon: olvassunk "jó irodalmat", hallgassunk kellemes zenét, töltődjünk pozitív élményekkel. Higgyük el: a néhány nap kitartásnak testi és lelki szinten is meglesz az eredménye.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.