diéta féreg Horace Fletcher történelem cigizés dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor hányják a mai divatdiktátorok szemére, hogy a nőideál képének eltorzításával olyan értékrendet sulykolnak a gyengébbik nem agyába, ami szerint nincsen élet ötven kiló felett, és annak érdekében, hogy az ember a büszke karcsúak klubjába tartozzon, semmilyen áldozatot nem kár meghoznia, legyen az akár egy középkori remete szemével is húzósnak tűnő önsanyargatás.

Thinkstock
Thinkstock

Persze nem csak a nők azok, akik néha úgy érzik, le kellene dobniuk egy pár felesleges kilót és ugyanígy igaz az, hogy nem csak napjainkban érezheti ezt bárki szükségesnek, hiszen a történelem folyamán nem egy arra utaló feljegyezéssel találkozhatunk, amikből kiderül: a "könnyű" és "gyors" fogyás érdekében egyeseknek semmi sem volt drága, legyen szó akár pénzről, de akár az egészségükről is. Az alábbiakban pár olyan fogyási módszert gyűjtöttünk össze, amik ma már talán elképesztőnek hatnak, de egy pár évtizeddel, évszázaddal ezelőtt teljesen hétköznapinak számítottak.

"Rágd meg alaposan!"

Bár a fenti mondatot gyerekként már mindenki hallhatta az ebédlőasztalnál, egy tizenkilencedik századi dietetikus, bizonyos Horace Fletcher azt állította: minden falatot legalább 32-szer (pontosan 32-szer) kell megrágni és csak utána szabad azt lenyelni. Fletcher maga azt állította, hogy több, mint 18 kilót fogyott ezzel a módszerrel mindössze négy hónap alatt és hogy ezzel a módszerrel a "szánalmas falánk is intelligens epikureussá válhat". Hogy valójában nem csak azért volt-e sikeres a módszer, mert maga Fletcher és követői is megunták a folyamatos kérődzést és inkább kevesebbet ettek, csak hogy egy étkezés ne tartson örökké, azt már nem fogjuk megtudni.

Férgek

A galandféreg egy kellemetlen parazita, ami a belekben élősködik és normális ember leginkább szabadulni szeretne tőle ha azt gyanítja, együtt él egy ilyen élősködővel. Ennek ellenére a huszadik század elején csodaszerként reklámozták azokat a tablettákat, amik ahhoz segítették hozzá a súlyfelesleggel küzdőket, hogy egy időre ők is egy efféle társbérlőhöz jussanak hozzá. Még napjainkban is volt rá példa, hogy "táplálkozási szakértők" féregpetéket tartalmazó tablettákat árultak csodaszerként és az emberi hülyeséget ismerve elképzelhető, hogy egyesek önként is alávetnék magukat egy ilyen kúrának. Azt persze nem is kell elmondani, hogy ez a módszer azon kívül, hogy hihetetlenül gusztustalan, még veszélyes is, ugyanis a férgek jelenléte a szervezetben az agyhártyagyulladástól kezdve a vakságon át akár halálhoz is vezethet.

Füst

A 20-as években még senki sem beszélt a cigarettázás káros következményeiről, ezért senki nem találhatott kivetnivalót abban, hogy a dohánygyárak esetenként egyenesen a termékeik az egészségre gyakorolt pozitív hatásával reklámozták azokat. Nem meglepő, hogy kampányoltak a nikotin étvágycsökkentő tulajdonságával is. A nikotin valóban csökkenti az étvágyat (ezért is híznak meg sokan azok közül, akik leszoknak), de a huszadik század folyamán megismert káros mellékhatásai miatt már nem tűnik olyan jó ötletnek csak a diétázás elősegítéseként rágyújtani. Ennek ellenére ezt a mai napig sokan megteszik.

József Attila bablevest kér. Postán!http://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120514-tortenelmi-szemelyek-kedven-etelei.htmlJamie Oliver & Steven Gerrard főzőiskolájahttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120511-jamie-olivel-es-gerrard-fozoiskolaja.htmlHideg leves, levágott lábhttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120511-elhult-leves.htmlAz űrben is isznak!http://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120509-whisky-keszul-a-nemzetkozi-urallomason.htmlLengyel kocsmabojkotthttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120509-lengyel-labdarugo-ebkozvetites.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.