Lady Gaga: "Mindig kidobtam a taccsot a gimiben" - Az anorexia és bulimia nem csak a sztárok kiválts

lelki betegség testképzavar anorexia bulímia fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az anorexia és a bulimia nem csupán a modellek vagy a sztárok hóbortja, egy nagy erőkkel végzett fogyókúra - a háttérben megoldatlan lelki problémákkal - szinte bárkinél kóros soványsághoz vezethet. 

A legtöbb híresség jóval vékonyabb a természetesnél. Ez még nem biztos, hogy azt is jelenti, hogy anorexiások vagy bulimiások, más módszerrel is vékonyan tarthatják magukat. De bevallottan bulimiás volt például Lady Gaga, aki a középiskolai évek alatt rendszeresen hánytatta magát. Az énekesnő ennek egyik okát olasz édesapja viselkedésében látta, aki ragaszkodott hozzá, hogy az általa főzött hizlaló vacsorát lánya is mindig elköltse. Az akkor még önértékelési problémákkal küzdő Lady Gaga viszont mindenáron nádszálkarcsú akart lenni, így, ahogy ő fogalmaz: "Mindig kidobtam a taccsot a gimiben". Azt, hogy ez az egyik legrosszabb megoldás, az énekesnő sem tagadja, de akkor úgy érezte, nincs más választása. De bulimiás vagy anorexiás nem csak a szülői koszt miatt lehet valaki.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre, és pillants be Gaga hétköznapjaiba!

Vég nélküli fogyókúra

A legtöbb túlsúlyos nő utálja magát, amikor a tükörbe néz. A "le fogok fogyni" elhatározással, melyet sokszor ilyenkor meghoznak, még nincs semmi baj, hiszen a túlsúly valóban egészségtelen. Az ésszerű fogyókúra következtében sokan aztán szépen lefaragnak fölös kilóikból, de megörténhet, hogy valaki nem tud megállni akkor sem, amikor már elérte az álomsúlyt. S a diéta, melyet kezdetben szigorúnak és nehéznek tartott, az élete részévé válik, mely örömet okoz, és egész napos elfoglaltságot. Ekkorra már az a némi kis bűnözés, melyet az elején megengedett magának, ordító hibává növekszik, és egyre ijesztőbb célokat tűz ki maga elé, amihez egyre többet kell koplalni. A diétához való görcsös ragaszkodás sokaknál teljes elszigetelődést okoz, hiszen környezetük nem érti meg, hogy ők csak "egészségesek akarnak maradni". Csakhogy a túlzott vékonyság ugyanolyan káros az egészségre, mint a túlsúly.

Könnyebb út?

Sokan azért kezdik hánytatni magukat és lesznek bulimiásak, mert utálják saját testüket, így könnyen és gyorsan szabadulni szeretnének a plusz kilóktól. Csakhogy ezt sokszor annyira szigorú diétával akarják elérni, hogy azt betartani szinte lehetetlen: ekkor jönnek a falási rohamok. Az evést egy ponton aztán nem tudják abbahagyni, amikor pedig mégis, olyan bűntudat tölti el őket, hogy azonnal meg akarnak szabadulni a bevitt kalóriáktól. Sok fiatal lány - néha teljesen egészséges testúlyából - diéta nélkül akar lefaragni, evések utáni hányással. De az "egyszerű és gyors módszer" végeredményeként tönkremennek a fogaik és a nyelőcsövük is, valamint a hiányzó tápanyagok is különböző tüneteket okoznak. Ráadásul sokan az anorexiát a bulimiával társítják, azaz az állandó éhezést időnként nagy zabálásokkal törik meg, amit viszont gyorsan ki is adnak magukból.

Lelki problémák a háttérben

Bármilyen evési zavarral küzdjön is valaki, a háttérben szinte mindig lelki problémák állnak. Emiatt lesz anorexiás vagy bulimiás a legtöbb tinédzser, hiszen a testi átalakulások folyamatában sokan visszataszítónak látják magukat, így szabadulni akarnak fejlődő mellüktől és csípőjüktől: vagy azért, mert a teltség nem divatos, vagy mert túlzott figyelmet kapnak miatta, esetleg onnan is, ahonnan nem akarnak. A fogyókúrázók pedig, akik képtelenek megállni a lejtőn, sokszor testképzavarral küzdenek: 40 kilósan is kövérnek látják magukat: a rettegett zsírpárnákat látják mindenütt, melyektől igazából már réges rég megszabadultak. Sokan azért fogynak le vészesen, mert élvezik a testük felett gyakorolt szigorú kontrollt, mások elfolytott bűntudat vagy erőszakos cselekmények miatt büntetik a testüket, de egyesek a tökéletességet látják a vékonyságban: melyet hiába igyekeznek, soha nem tudnak elérni. A karcsú test keltette figyelem is ludas lehet, a "láthatatlan" duci nő ijesztően lefogyva élvezi, hogy szülei vagy barátai aggódnak, és ez a plusz odafigyelés és törődés is éhezésre sarkallhatja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kórosan sovány példaképek. Kattints a képre a galériáért!

Hogyan ne essünk túlzásokba?

Az arany középutat mindig a legnehezebb megtalálni, de azért korántsem lehetetlen. Hogy a mértéktelen evés, mely a túlsúlyt okozta, ne forduljon mértéktelen éhezésbe, folyamatosan oda kell figyelnünk magunkra és a lelkünkre, illetve környezetünk visszajelzéseire.

A vékonyság-kultuszt megszüntetni nemigen lehet, bár az utóbbi időkben már mérséklődni látszik. De attól, hogy sokan a vélt vagy valós elvárások miatt túl vékonyra faragják a testüket, még nem kell mindenkinek olyanná válnia. Mindenki akkor jár a legjobban, ha megtalálja a számára ideális és egészséges súlyt, amit éhezés vagy hánytatás nélkül meg tud tartani. Ez pedig nem mindenkinél jelent ötven kilót, sőt, pár tartalék plusz kiló jóval kevesebbet árt, mint egy drasztikus éhezős diéta. A valóban ideális, egészséges súly megállapítása nem mindig könnyű, így ha tehetjük, kérjük szakember segítségét, aki a megfelelő diétát is segít összeállítani - hogy az egészségünk vagy akár az életünk - ne menjen rá a fogyókúrára.

Halálos tanácsok a netről

Főleg fiatal lányok esetében kockázatos, ha a fogyni vágyás veszélyes internetes oldalak látogatásával jár. Sajnos ugyanúgy, ahogy öngyilkossági tippeket adó weboldalt, úgy az anorexiát népszerűsítő, büszke csontkollekciók reklámozta blogokat is találunk szép számmal. Ezek az úgynevezett "pro ana" fórumok és oldalak tele vannak harminc kilós fiatal lányokkal, akik másoknak igyekeznek segíteni az anorexiában vagy bulimiában. Így egy problémás, de még nem evészavaros tinédzser könnyen azzá válhat ezen oldalak segítségével, ahol végre nem érzi magát egyedül, hiszen jó páran bátorítják az önpusztításban.

Pedig az anorexia és a bulimia kezeletlenül egyenesen a halálba vezet, és ezen a pro ana oldalak sem tudnak szépíteni. Ahogyan az éhezés különböző, egyre súlyosbodó tüneteit sem lehet: hulló haj, szürkés bőr, depresszió, menstruáció elmaradása, izomsorvadás, szívritmuszavar, veseproblémák, romló fogak, gyakori ájulás és görcsös rosszullétek jelzik, ha valaki evészavarokkal küzd. S ha a környezete nem küldi időben kórházba, az illető egész egyszerűen éhenhal.

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Kevesebbet nyom az anorexiás anya, mint 7 éves kislányahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111109-kevesebbet-nyom-az-anorexias-anya-mint-7-eves-kislanya.htmlVolt, amikor 40 kiló sem volt - 33 éves korára öregasszonynak néz ki az anorexiából gyógyult lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-tulelte-az-anorexiat-de-soha-nem-elhet-mar-teljes-eletet.htmlAnorexiás lett Anglia egyik legkövérebb tinédzsere - Már haldoklikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110608-haldoklik-anglia-egyik-legkoverebb-tinedzsere-anorexias-lett.htmlAz anyák miatt lesznek anorexiásak a lányok?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110418-az-anyak-miatt-lesznek-anorexiasak-a-lanyok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.