lavash Bobby Valentine burrito Egyesült Államok USA gyros i love juicy wrap Boston Red Sox
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A wrap sokféle módon felhasználható, mi receptjeinkben a szendvicsek finom, kemény, külső, palacsintaszerű burkolataként használtuk fel. Divatos alapanyag, akár készen is megvásárolható boltban.

A wrap azon hagyományos ételek egyike, melyet gyakorlatilag minden kultúra a magáénak mondhat anélkül, hogy túlozna. Ősi változata megtalálható a spanyol-latin hagyományokban-ők tortillának hívják. A görög-balkáni-közel-keleti kultúrkörben (igen, a nyugati aluljárójában is) pitaként ismerik. Persze van itthon kevésbé ismert elnevezése is, ilyen például a "lavash"-ezt a kifejezést használják rá a perzsák, a grúzok, egyes területeken a törökök vagy a kurdok is.

Thinkstockphotos
Thinkstockphotos

Tájegységi jellegzetességtől és persze ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg a wrap. Jellemzően szoktak bele tenni valamilyen húsféleséget vagy halat, emellett zöldséget, salátát és olyan alapanyagot, amitől "jobban csúszik" (különböző szószok).

Maga a wrap elnevezés az Egyesült Államokból ered, az 1980-as években terjedt el és vált általánosan használttá. Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése).

Az kérdéses, hogy melyik gyorsétterem-lánc indította el az újfajta szendvicseket a világhírnév felé, de egészen bizonyos, hogy az 1980-as évektől és az Egyesült Államok területéről indult a modernkori sikertörténet. Egyes feltételezések szerint nem más, mint Bobby Valentine (Boston Red Sox), a népszerű baseball-menedzser találta fel a modern wrapet és először connecticut-i kávézójában szolgálta fel, mások szerint a kaliforniai I Love Juicy gyorsétteremláncé az érdem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.