Derek Griffith hús Michigani Egyetem Health Psychology zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A házas férfiak megeszik a zöldséget a béke kedvéért, de sokan inkább csak ímmel-ámmal teszik, aztán a sarki gyorsétteremben teletömik magukat egészségtelen ételekkel - derült ki egy amerikai kutatásból.

Thinkstock
Thinkstock

"A pároknak egyeztetniük kellene a menü változásait, hogy a férjek is áttérjenek az egészségesebb ételekre. Ez a folyamat csapatmunkát igényel." - magyarázta Derek Griffith, a Michigani Egyetem adjunktusa. Ez egyértelműnek hangzik, de legtöbbször nem így történik, derítette ki egy új kutatás. 83 afroamerikai férfit vontak be a felmérésekbe. Legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy a feleségük nem beszélte meg velük előre, mikor egészségesebb étrendre akarták őket fogni. Habár gyakran orvos rendelte el a változást, a férjek rosszul fogadták a menüváltást, de a veszekedések elkerülése érdekében nem szóltak egy szót sem. A ház békéjét nem akarták felrúgni azzal, hogy az ételre panaszkodnak.

Ha találtak is példát arra, hogy a házastársak megbeszélték, mi kerüljön a tányérra, azt csak a gyerekek érdekében tették, árulta el Griffith. A kommunikáció hiányában azonban a jó szándék és az egészséges ételek bevezetése gyakran rosszul sült el. Az ötödjére is feltálalt ízetlen pulyka után néhány férj fogta magát, és befizetett egy büféebédre. "Úgy látom, sok férfi egészségesen étkezik otthon, de amint étterembe megy, válogatás nélkül tömi magába az egészségtelen ételeket" - mondta a kutató.

"Az orvosoknak fel kell ismerniük, hogy a feleségek központi szerepet játszanak az otthoni étrend összeállításában. Azt kell javasolniuk a férfibetegeknek, hogy taktikusan beszélgessenek el a feleségükkel, lehetőleg olyan hangnemben, ami után nem kell a kanapén aludniuk éjszaka" - tanácsolta Griffith. A tanulmány a Health Psychology hasábjain jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.