Spanyolország El Bulli gasztro Ferran Adria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ferran Adriá neve az itthoni közönség számára más külföldi sztrárszakácsokéhoz képest szinte ismeretlen. Bár jelentek meg könyvei, olykor televízióban is látni, mégis szükségesnek érezzük bemutatását, méltatását.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Ferran Adria Acosta spanyol, bár talán méltányosabb azt mondani, hogy katalán, hiszen erre az autonóm terület nemzeti érzelmű lakosai igen érzékenyek. Adria-mint oly sok elismert szakmabeli, kezdetben csak a zsebében hordta a marsallbotot, mosogatófiúként kezdett a katalán Castelldefels városában, ahol elsajátíthatta a spanyol és regionális konyhaművészet csínját-bínját. 22 évesen a sorkatonai szolgálat során került a legendás El Bulli étterembe szakácsként, ahol másfél évvel később már konyhafőnökké vált. Itt bebizonyíthatta, hogy a katalánok nem csak identitásukhoz hűek. Adria egész további pályafutása során kitartott kezdeti munkahelye mellett és több mint negyed évszázadig az El Bulli legendás konyhájának volt szerves alkotóeleme, mondhatni alapanyaga.

Az El Bullit a világ egyik legjobb és legelitebb éttermeként ismerhette meg a világ. Hírhedt volt ételeinek különleges állagáról, váratlan ízvilágáról vagy épp ételhőmérséklet-választásairól. Természetesen mindez a gasztrokultúra továbbfejlődését illetve egyben extravaganciáját is szolgálta. Exkluzív vendégköre kevesebb, mint évi 10 ezer főben volt limitálva, a vezetőség nem hagyta, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Az étterem minden évben csak hat hónapot volt nyitva, tovább növelve a vendégekben az exkluzivitás és elérhetetlenség érzetét. Persze a hat hónap szünet nem csak marketingfogásként szolgált. A sztárséf az év fennmaradó részében kutatott, kísérletezett, újabb recepteket talált fel "El Taller" (A Műhely) elnevezésű barcelonai bázisán.

2011 óta nem üzemel a spanyol (vagy inkább katalán) gasztroszentély. Azóta Adria még több időt szentel szenvedélyének, a molekuláris gasztronómia tökéletesítésének és népszerűsítésének. A szakácstudomány ezen ága az alapanyagok különböző főzés során kialakuló fizikai és kémiai elváltozásait kutatja, magyarázza és használja fel mérnöki pontosságú módszereivel. Példának okáért komoly vizsgálatoknak veti alá egy egyszerű tükörtojás megsütésének fázisait (állagának, színének) azok állomásonkénti változásait is.

A szakácsguru ígérete szerint az El Bulli helyén 2014-ig egy megújult étterem fogja (feltehetően más néven) megnyitni kapuit. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő, de abban már most bízhatunk, hogy a konyha és az étlap kínálata Adria mentalitását fogja tükrözni. Ehhez támpontot adhat az El Bullira használt jelmondata: "Ide nem az étel miatt, hanem az élményért jönnek a vendégek!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.