A francia Riviéra szakácsa

séf Alain Ducasse Franciaország gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Híres séfekről szóló sorozatunk következő írása Alain Ducasse munkásságát mutatja be.

A Franciaország délnyugati részéről származó sztárszakács már tizenhat éves korától gyakornokként leste el a mesterséget a szakma hetvenes évekbeli nagyjaitól, mint például a nouvelle cousine egyik alapítójától, Michel Guérard-tól vagy a haláláig Franciaország-szerte különleges előkelő pékségeket alapító és működtető Gaston Lenotre-től.

1977-ben Ducasse már Roger Vergé keze alá dolgozott a napjainkban is közkedvelt, francia Riviérán elhelyezkedő, egy 16. században épített malomban berendezett Moulin de Mougins étteremben. Itt elsajátíthatta a későbbi időkben is rá jellemző provencal főzési stílus alapjait. A provencal stílus jellegzetessége a mediterrán ízek hangsúlyozása: tipikusan olívát, szardíniát, fokhagymát, bárányhúst, tengeri sünt, tengeri kígyót, kőhalat, más tengeri herkentyűket, illetve gyümölcsöt, mint például szőlőt, barackot vagy epret használ alapanyagként.

A nyolcvanas években már önálló séfként is bontogathatta szárnyait. Kezdetben a délkelet-franciaországi L'amandier étteremben Mougins-ban, majd a Hotel Juana éttermében, a La Terrasse-ban Juan-les-Pins-ben, ahol a Michelin Red Guide-ja 1984-ben két Michelin-csillaggal is elismerte munkásságát. Érdekesség, hogy ugyanebben az évben egy magánrepülő-baleset egyetlen túlélője volt.

Ducasse a nyolcvanas évek végére így már elismert séfként működhetett, megteremtve magának a lehetőséget arra, hogy gasztronómiával kapcsolatos üzleti vállalkozásokba is foghasson. Az évtized végére több provence-i hotelben is érdekeltséget szerzett, Párizsban éttermet nyitott a Le Parc - Sofitel Demeure Hotelben, mely a Michelin Red Guide szerint ezúttal már a maximális háromcsillagos értékelést nyerte el. Az ezredfordulóra a sztárséf már New Yorkban is több éttermet nyitott, melyek sorra érték el a Michelin-csillagos értékeléseket. Sikereivel azt is elérte, hogy elsőként mondhatta el magáról, három különböző városban van olyan étterme, mely háromcsillagos értékelést ért el a legrangosabb gasztronómiai kalauz beszámolójában. Rekordot tart fenn azzal az eredményével is, hogy 2010-ben éttermei összesen 19 Michelin-csillag birtokosai voltak.

Az ötvenes években született monacói séf aktuális főhadiszállása a Hyde Parkra néző londoni The Dorchester luxusszállodában működő három Michelin-csillagos luxusétterem, de számos éttermet működtet szerte a világban, beleértve az Egyesült Államokat, Olaszországot, Libanont, Franciaországot, Monacót, Mauritiust vagy Japánt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.