Gyilkos ételek

2012.07.23. 12:07
Egy híres japán színész 1975-ben halt meg egy gömbhalvacsorától, a közelmúltban pedig egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta a barátját, aki korábban mogyorót evett. 2003-ban kilenc botswanai diák vesztette életét metilalkohol tartalmú ital fogyasztása következtében.

 

Az étkezés szerves része az életünknek. Az étel látja el tápanyagokkal a szervezetünket, ráadásul gyakran nagyon finom is. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban néha súlyos veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, még a halálunkat is okozhatják. Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.

1. Gömbhal

A gömbhal, más néven fugu a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére (vagy talán éppen az ebből fakadó izgalom miatt) világszerte több millióan teszik kockára az életüket évente. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik része nem tartalmaz méreganyagot.

2. Mérgező gombák

A gombák többsége ártalmatlan, és ha az ismerős zöldségesnél vásároljuk, nem kell aggódnunk miatta. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül, saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a keringési rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.

Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca (Amanita phalloides), amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Az a legnagyobb baj, hogy elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.

3. Vörös algát fogyasztó kagylók

Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termel. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.

4. Mogyoró

A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet. A legnagyobb baj az, hogy gyakran nem tudhatják, egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességet, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.

5. Metilalkohol tartalmú italok

A metilalkohol már nagyon kis mennyiségben is vakságot okozhat, nagyobb mennyiségben pedig halálhoz vezet. A szervezet az etilalkoholhoz hasonlóan megpróbálja lebontani a metilalkoholt, a folyamat mellékterméke azonban rendkívül mérgező. 4 ml tiszta metilalkohol vakságot, 10-30 ml pedig halált okozhat.

kagylógömbhalGyilkos ételmérgező gomba