Íme a Föld legkövérebb és legsoványabb nemzetei!

kövér kutatás testtömeg-index Egyesült Államok ázsiai sovány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók kiszámították, mennyi túlsúlyt cipel a világ a túlsúlyos és elhízott emberek miatt, és az eredmények alapján kiderült, hogy az Egyesült Államok áll a tíz legkövérebb nemzet listájának élén, míg a tíz legsoványabb nemzet között szinte teljes egészében afrikai és ázsiai országok szerepelnek.

A BMC Public Health legutóbbi számában közzétett tanulmányhoz a kutatók 2005-ös adatok felhasználásával a testtömegindex (BMI) és a testmagasság arányával állapították meg az átlagos felnőtt testtömeget. Ezeket az adatokat aztán a népesség méretével megszorozva megkapták a teljes tömeget. A számítások során a 25 pont feletti testtömegindex számított túlsúlyosnak, a 30 pont feletti pedig elhízottnak. Az eredmények szerint 2005-ben a felnőtt népesség kollektív tömege az elhízásnak köszönhetően 3,9 millió tonna volt. Nemzetközi viszonylatban az egy főre eső átlagos testtömeg a számítások szerint 62 kilogramm.

Thinkstock
Thinkstock

A 10 legkövérebb nemzet:
1. Amerikai Egyesült Államok
2. Kuvait
3. Horvátország
4. Katar
5. Egyiptom
6. Egyesült Arab Emirátusok
7. Trinidad és Tobago
8. Argentína
9. Görögország
10. Bahrein

A 10 legsoványabb nemzet:
1. Észak-Korea
2. Kambodzsa
3. Burundi
4. Nepál
5. Kongói Demokratikus Köztársaság
6. Banglades
7. Sri Lanka
8. Etiópia
9. Vietnam
10. Eritrea

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.