Szereted a tésztát? Felejts el mindent, amit eddig mondtak róla!

tévhit elhízás túlsúly tészta egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tésztát az utóbbi években igazságtalanul kiáltották ki az elhízás egyik fő okozójának, és elsősorban szénhidráttartalma miatt üldözik, amit egyes nézetek szerint teljes mértékben száműzni kellene az étrendünkből.

A gond mindezzel csak annyi, hogy tésztát már jóval azelőtt is fogyasztottak az emberek, hogy az elhízás és a cukorbetegség ilyen nagy mértéket öltött volna, ráadásul Olaszország - a tészta hazája - egész Európában, ha nem a világon az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya.

A tészta valójában a mediterrán étrend egyik fő összetevője volt sokáig, melyet az egyik legegészségesebb étrendként tartottak számon. Mi történt, ami miatt így csökkent a renoméja? Az egyik legfőbb ok egy félreértés, miszerint a tészta alapja - a kenyérhez hasonlóan - a búza, holott valójában a tésztának durumbúzából kell készülnie. A másik ok pedig, hogy nem megfelelő módon fogyasztjuk. Legtöbbször a tésztát túlfőzzük, és nyakon öntjük valamilyen hízlaló, sós szósszal, amitől menten kevésbé lesz egészséges.

Thinkstock
Thinkstock

A tészta története egészen a római időkig nyúlik vissza, ám mint jellegzetes olasz étel, a 12. században nyerte el hírnevét. A nápolyi térségben hamarosan rájöttek, hogyan lehet nagy mennyiségben szárított tésztát gyártani, melynek révén hosszan tárolhatóvá vált, és a nagyobb tengeri utakra is magukkal vihették a hajózók. Az elkövetkező 800 év során a tészta jellege nem sokat változott, míg az Újvilágból meg nem érkezett a paradicsom, többnyire olívaolajjal, fokhagymával vagy helyi zöldségekkel fogyasztották.

Ami miatt a tészta egészségesnek számít, az az alacsony glikémiás index, ami azt jelöli, milyen gyorsan szívódik fel a benne található glükóz a véráramba. Hollandiában emellett azt is kimutatták, hogy azok a terhes nők, akik tésztaközpontú mediterrán diétán éltek, egészségesebb utódokat hoztak világra, az Egyesült Államokban pedig azt figyelték meg, hogy a tészta és saláta kombinációja kevesebb kalóriával is nagyobb telítettségérzetet ad a fogyasztójának.

Amint azt Francesco Panto, a pármai Barilla Group gyártórészlegének igazgatója kifejtette, a tésztát csak annyira szabad megfőzni, hogy a belseje még kemény maradjon, és nem szabad mindenféle gyári szósszal elrontani, sem hússal vagy sajttal telepakolni. Emellett a mértékletes fogyasztásra is oda kell figyelni, az olaszok ugyanis jóval kisebb adagokat esznek egyszerre a tésztából, mint az amerikaiak.

Gyors spenótos, tejszínes tészta - Ebédre, vacsorárahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110223-spenotostejszines-teszta-recept.htmlAz olasz konyha még mindig jóhttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120825-az-olasz-konyha-meg-mindig-jo.htmlSzeld a habokat vaporettón - Titkos úti célok Olaszországbanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120810-trieszt-maranello-murano-burano-torcello-cefalu-olaszorszag-titkos-uti.htmlElsüllyedt olasz finomságokhttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120413-a-titanic-elsullyedt-olasz-etelei.htmlApró olasz finomságokhttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120405-olasz-hagyomanyos-etelek.htmlOlasz filmklasszikusok - 10 film, amelyet neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120302-10-olasz-film-amit-latnod-kell-mielott-meghalsz.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.