Aki sok csokit eszik, sokkal okosabb lesz

Svájc csokoládé flavonoid fogyasztás egészséges életmód okos gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A New England Journal of Medicine című lapban megjelent tanulmány összefüggést vél felfedezni a csokoládéfogyasztás mennyisége és a Nobel-díjasok száma között, és azt állítja, hogy az édesség hatására jelentős mértékben fejlődik az agy.

A tanulmányt készítő dr. Franz Messerli, a St. Luke's-Roosevelt Kórház és a Columbia Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy a zöld teában, vörösborban, illetve a csokoládéban is megtalálható flavonoidok lassítják, sőt akár vissza is fordítják az idősödéssel összefüggésbe hozható mentális hanyatlás folyamatát. Ezek után a szakember arra volt kíváncsi, vajon egy ország egy főre jutó csokoládéfogyasztása hatással van-e a Nobel-díjasok számára, és meglepő módon arra az eredményre jutott, hogy igen, a két dolog között van összefüggés.

Thinkstock
Thinkstock

Mind csokoládéfogyasztásban, mind a Nobel-díjasok számában Svájc jár az élen, míg az Egyesült Államok, Hollandia, Írország, Franciaország, Belgium és Németország a középmezőnyben foglalnak helyet, a sereghajtók között pedig Kína, Japán és Brazília található meg. Érdekes módon Svédországban a csokoládéfogyasztáshoz képest túl magas a Nobel-díjasok aránya, ami a szerző szerint vagy azzal magyarázható, hogy a díjat alapító ország túl elfogult saját magával, vagy azzal, hogy a svédek fokozottan érzékenyek a csokoládé jótékony hatására.

Messerli hozzátette, az is elképzelhető, hogy az emberek nem a csokitól lesznek okosabbak, hanem a már eleve okos emberek jobban tisztában vannak a csokoládé pozitív élettani hatásával, így többet fogyasztanak belőle.

Új találmány: egy rizsszem méretű eszköz, amitől hónapokig csokibarna leszelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120910-uj-talalmany-ket-honapon-at-tarto-barnasag-ket-napon-belul.htmlEz a betű csokiízű - Egy szinesztéziás életehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120124-ez-a-betu-csokiizu-egy-szinesztezias-elete.htmlEgész nap csokit esznek, mégis soványak - mi a titkuk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100912-egesz-nap-csokit-esznek-megis-sovanyak-mi-a-titkuk.htmlSzenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-szenzacios-felfedezes-jon-az-oregedest-gatlo-csokolade.htmlFogyj csokoládéval és sajttal!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120515-fogyj-csokoladeval-es-sajttal.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.