Nigella műsora hizlal? Egy kutatás szerint igen

hizlal nassolás szokás kutatás tévénézés desszert főzőműsor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy felmérés szerint a tévénézők gyakrabban esznek magas kalóriatartalmú rágcsálnivalókat főzőműsorok alatt, mint például természetfilmek nézése közben. Ez a megfigyelés ráadásul akkor is fennáll, ha a műsor éppen az egészséges táplálkozást propagálja.

Egy új amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a főzőműsorok hatására sokan megkívánnak valami harapnivalót, és ilyenkor az emberek jellemzően cukros vagy zsíros, magas kalóriatartalmú ételeket vesznek magunkhoz. Ez a megfigyelés akkor is igaznak bizonyult, amikor az adott tévéműsorban egészséges ételeket készítettek és az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozták.

Thinkstock
Thinkstock

A kutatók meglátása szerint az ételekkel kapcsolatos tévéműsorok valamilyen módon hatással vannak a táplálkozási szokásokra, mégpedig oly módon, hogy kifejezetten a magas kalóriatartalmú ételek iránt növelik meg az étvágyat. Amerikai pszichológusok összesen 80 felnőtt részvételével végezték el kísérletüket. A résztvevők fele egy főzőműsort, míg másik fele egy természetfilmet nézett meg, miközben háromféle ételt kínáltak fel nekik. Az egyik tálban csokoládéval bevont édesség, a másikban sajttekercsek, a harmadik tálban pedig nyers répa volt.
A New York-i Hobart és a William Smith Főiskola pszichológus kutatói megfigyelték, hogy a főzőműsorok nézői sokkal nagyobb mennyiségű csokoládés desszertet fogyasztottak, mint a természetfilmes csoport, akik ráadásul nagyobb valószínűséggel ettek nyers répát. A tanulmány részletei az Appetite című tudományos folyóirat legutóbbi számában jelentek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.