karácsony D-vitamin diéta nassolás ünnep egészséges életmód fogyókúra folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszakban nemcsak szervezetünk igényli a melegítő hatású, kalóriadúsabb tápanyagokat, de az ünnepi finomságoknak is nehéz ellenállni. Nem kell azonban aszkétaként megélned ezt az időszakot: néhány trükk segítségével elégedett és karcsú maradhatsz egyszerre.

Figyelj a D-vitaminra!

A téli időszakban nyakra-főre esszük a C-vitamin tablettákat, de egy másik vitaminra is oda kéne figyelni: a D-vitamin ugyanis nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, illetve a fogyásban is. Napfény híján ilyenkor elég kevés termelődik belőle a szervezetünkben, így ha van rá lehetőséged, tölts minél több időt a szabadban - ha ez nehezen megvalósítható, akkor gondoskodnod kell a bevitelről: az alacsony dózisú vitaminkészítményeket jobb elfelejteni: az Amerikai Tudományos Akadémia Gyógyszertudományi Intézetének legújabb kutatása szerint az eddig vélt 200 NE ajánlott adaghoz képest annak háromszorosára van szükségünk. A D-vitamin-bevitel mellett szól egy tanulmány is, mely szerint segítségével feleannyi idő alatt kétszer annyit lehet fogyni, de a túladagolás már többet árt, mint használ - érdemes megmaradni a napi 600-1000 NE adagnál.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Délutáni nassolás

Bár a legtöbb életmódtanácsadó szerint délelőtt érdemes nassolni, a délutáni eszegetés mellett is szólnak érvek: egy washingtoni tanulmány szerint a délután nassolók majdnem hatvan százalékkal több kilót fogytak, mint a délelőtt-pártiak. Mindez annak köszönhető, hogy a délután is tápanyaghoz jutó szervezet nem indít éhségrohamot vacsora táján, így akkor senki sem habzsol annyit.

Egészséges falatoznivalók

Persze az sem mindegy, mit eszel a főétkezések között: csokik, csipszek, cukorban tocsogó müzliszeletek és sütemények helyett próbálj meg gyümölcs- és zöldségkockákat nassolni. Egyrészt ezzel a vitaminbeviteledet is növeled, másrészt van mit rágcsálni, főleg, ha gusztusos falatkákra előre felvágod a hozzávalókat, és egy dobozban elérhető közelségben tartod. Az Illinoisi Egyetem kutatása szerint ezzel a módszerrel évente akár 5 kilót is leadhatsz, így érdemes kipróbálni. A cukros nassolnivalókat pedig egyszerűen dugd el a szekrény mélyére, vagy oda, ahol tudod, hogy nem lesz kedved megkeresni. Az ágy, fotel vagy ebédlőasztal mellett hagyott édességek ugyanis szinte törvényszerűen elfogynak, jobb, ha nem akad meg állandóan a szemed rajtuk.

Almahéj és mogyoróvaj

Egy másik, brazil kutatás a gyümölcsök és zöldségek héjával foglalkozott, s arra jutottak, hogy az almahéjben található urzolsav növeli a zsírégető izomszövetet és a barna zsírszövet mennyiségét. Ha almahéjjal fogynál, akkor egyszerűen hámozatlanul edd a jól megmosott gyümölcsöt, lehetőleg minimum kettőt naponta. Az alma mellett a kissé ellentmondásos mogyorókrémes fogyókúrás tipp is használható: az UCLA kutatásai szerint egy kanálnyi tömény kalóriabomba étkezések közt vagy előtt annyira eltelít, hogy nem lesz kedved mohón falatozni utána.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Megfelelő folyadékbevitel

Ha igazi önuralombajnok vagy, akkor a bejglik és szaloncukrok majszolása helyett igyál vizet: eltelít, és a napi két liter folyadékhoz is egyszerűbben hozzájutsz. Reggel felkelés után pedig nem csak az emésztés miatt érdemes egy pohár vízzel kezdeni a napot: a kutatások szerint a délelőtti nassolás háromnegyed részéért nem is az éhségérzet, hanem a dehidratáció felelős. Legközelebb ne a csokisdobozzal, hanem az ásványvizes palackkal barátkozz, mert lehet, hogy csak azért érzel nassolás iránti vágyat, mert szomjas vagy.

Egyél bal kézzel, és álmodozz

Az egyik legfurcsább, ám hatásos fogyókúrás tipp a váltott kezes evés: lényege, hogy az ügyetlenebb, kevesebbet használt kezeddel kezdj enni, mivel így sokkal jobban odafigyelsz arra, hogy az étel eljusson a szádig, az étkezés lassabb és koncentráltabb lesz, hamarabb észreveszed, ha már tele vagy, és nem eszed túl magad.

S ha már odafigyelsz az étkezésedre, gondolataid közé csempéssz be néhány tavaszi szoknyás képet is magadról: egy texasi egyetem kutatása szerint ugyanis ha rendszeresen elmerengsz az álmaidon, 44 százalékkal kevesebbet eszel a az eléd kerülő hizlaló ételekből. Ezzel szemben a múlton bánkódás túlevéshez vezet, hiszen az nem motivál arra, hogy változtass rossz szokásaidon: a pozitív jövőkép azonban igen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.