Finom italkülönlegességek az ünnepekre

ital puncs koktél Nigella Lawson forró csokoládé Jamie Oliver sztárszakács ünnepi menü
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsony táján feldíszítjük a lakást, az asztalt, díszesek a szalvéták és az evőeszközök, sokan mégis szénsavas üdítőitalokat isznak az ünnepi menühöz. Idén próbálj ki pár igazi karácsonyi italkülönlegességet: a hatás biztosan nem marad el!

Karácsonyi koktél Nigella Lawsontól

A karácsonyi vagy szilveszteri hangulatot biztosan megalapozod ezzel a pezsgőbor alapú, cseresznyelikőrrel megbolondított koktéllal, melynek a gyömbérsör ad igazi ünnepi ízt.

Tízpohárnyi adaghoz szükséged lesz először is 7,5 deci fehér, száraz pezsgőborra, esetleg pezsgőre, 1,2 deciliternyi cseresznyelikőrre és egy félliteres gyömbérsörre. Mindegyik hozzávalót tartsd a hűtőben, majd keress egy nagy üvegtálat, ami még a hűtőbe is befér. Tálalás előtt öntsd össze a hozzávalókat, és kicsit keverd össze őket - már csak egy merőkanalat és a poharakat kell elővenned, és kóstolhatjátok is.

Forrás: www.stylist.co.uk
Forrás: www.stylist.co.uk

Puncs az egész családnak

A puncs egyszerűen elkészíhető, igazi hangulatos ünnepi ital, csupán egy nagy tál és néhány speciális hozzávaló szükségeltetik: no meg egy vidám társaság. Bár az eredeti angol puncs kétféle borból, rumból és citrusfélékből áll, a karácsonyi változatot áfonyalével teheted különlegessé.

2 csészényit önts egy tálba belőle, majd adj hozzá ugyanannyi citrom-lime ízesítésű szénsavas üdítőitalt, és fél deciliternyi erősre kevert lime-os limonádét. Ha ezt a keveréket citrom- és limekarikákkal, illetve áfonyaszemekkel díszíted, gyerekeknek is adható, a felnőtt változathoz adj hozzá gint vagy vodkát tetszőleges mennyiségben. Igazi szilveszteri finomság, aminek alkohol nélkül a gyerekek is nagyon örülnek, pláne, ha felnőttes koktélospohárban adod a kezükbe - arra azonban vigyázz, hogy ha már alkoholt öntöttél hozzá, a tál semmiképp se legyen a csemeték számára is elérhető helyen.

www.sweet-treats-baking.blogspot.hu
www.sweet-treats-baking.blogspot.hu

Fagyasztott ünnepi vodka Jamie Oliver módra

Ez az eredetileg svéd tálalási trükk igen látványos, és szinte bármilyen alkoholos italt különlegessé tesz. Először is egy üres, egyliteres műanyag flakonra lesz szükséged, melynek le kell vágnod a felső részét. Ebbe helyezd a kiválasztott, 7 deciliteres vodkás, boros vagy bármilyen alkoholos italos üveget, majd töltsd fel a műanyag palackot vízzel. Ha ezzel végeztél, a díszítéshez keress fűszernövény-ágacskákat, szép leveleket, magyalágacskát, bogyókat, illetve szeletekre vágott narancsot, citromot vagy lime-ot, és tedd őket az alkoholos üveg oldalához a vízbe. Mindezt helyezd óvatosan a mélyhűtőbe, míg a víz a dekorációval együtt szépen megfagy. Mielőtt a vendégek megérkeznének, vedd ki az egészet, tálalás előtt pedig egyszerűen engedj egy kis langyos vizet a műanyag palack oldalára, így könnyedén kiveheted az italos üveget - az oldalára fagyott látványos díszekkel együtt. Ezek nemcsak dekorációnak utolsók, de az italt is hűvösen tartják - ha végül nagyon csöpögne, egyszerűen tedd vissza a műanyag tartójába az egészet.

Forrás: www.jamieoliver.com / David Loftus
Forrás: www.jamieoliver.com / David Loftus

Forró csoki házilag

A hideg időben igazi csemegének számít a forró csoki, pláne, ha eleged van az alkoholos vagy szénsavas italokból. Az igazi otthon készített változat azonban nem egyenlő a kakaóval, így pár tábla csokira és tejszínre biztosan szükséged lesz az elkészítéséhez. No meg fél liter tejre, melyhez önts három deci tejszínt, egy vaníliarúd kikapart belsejét, majd kezdd el melegíteni. Húsz deka, tehát két tábla csokit - ízlésedtől függően az egyik lehet tejcsoki is - tördelj közben apróra, és gőz felett olvassz fel, ha sikerült, öntsd a meleg, de nem bugyogó tejes keverékhez. Mindezt némi tejszínhabbal díszítve már ihatod is, de az ínyencek megbolondíthatják fahéjjal, csilivel, vagy pár csepp likőrrel is.

Töltött libanyakhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121214-adventi-recepttipp-december-16-toltott-libanyak.htmlIkrával töltött csuka rántott burgonyávalhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121214-adventi-recepttipp-december-15-ikraval-toltott-csuka-rantott-burgonyaval.htmlBőrös malacsült narancsos káposztával, rösztiburgonyávalhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121211-adventi-recepttipp-december-15-boros-malacsult-narancsos-kaposztaval-roszti-burgonyaval.htmlFokhagymás spagetti rákocskákkalhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121211-adventi-recepttipp-december-13-fokhagymas-spagetti-rakocskakkal.htmlMandulás puszedlihttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121210-adventi-recepttipp-december-12-mandulas-puszedli.htmlRoston sült harcsa tésztával és gombapaprikássalhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121210-adventi-recepttipp-december-11-roston-sult-harcsa-tesztaval-es-gombapaprikassal.htmlMézes sütőtökkrémleves édes tökmaggalhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121206-adventi-recepttipp-december-10-mezes-sutotokkremleves-edes-tokmaggal.htmlNagymama tortájahttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121206-adventi-recepttipp-december-9-nagymama-tortaja.htmlPulykamellsteak camembert sajttal, gesztenyével, áfonyávalhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121206-adventi-recepttipp-december-8-pulykamell-steak-camembert-sajttal-gesztenyevel-afonyaval.htmlKáposztás harcsaleveshttp://www.life.hu/karacsony/recept/20121206-adventi-recepttipp-december-7-kaposztas-harcsaleves.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.