élősködők diéta extrém féreg drasztikus egészségtelen életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt évezredek alatt azt tanulta meg a szervezet, hogy az élősködők, a férgek egészségügyi problémák egész sorát indíthatják el, így nem véletlen az ösztönös elutasítása a parazitáknak. Mégis vannak őrült emberek, akik férgeket hívnak segítségül, hogy vonzóak legyenek - a Life.hu összeszedte, miért is ajánlatos messziről elkerülni a féregfogyókúrát, mellyel nők százezrei sanyargatják a testüket.

A galandféreg-fogyókúra az elmúlt évtizedek alatt a millió egészségügyi felhívás ellenére is őrzi népszerűségét mint fogyókúrás módszer. Nők százezrei önként juttatják be szervezetükbe az egyik legádázabb (és meglehetősen nehezen kiírtható), több méter hosszúra is kifejlődő féreg - már az interneten is megrendelhető - petéit.

Mi áll a háttérben? Mindenáron tetszeni akarás, a környezet elvárásainak való megfelelés kényszere, esetleg nem több, csupán hétköznapi lustaság az ok? Persze nem titok, hogy őrült diéták voltak és lesznek is, amíg a nők (és a férfiak is!) tetszeni akarnak, ám a határok egyre kijjebb tolódnak, és a férgek "bevetése" a fogyókúrában talán olyan szélsőség, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Thinkstock
Thinkstock

A galandféreg remekül érzi magát

Amikor az ember gazdatestté válik, az több mint remek lehetőség a galandféreg számára. Annál is inkább, mert teljesen kifejlődött egyedet eddig csak emberi bélrendszerből lehetett kimutatni, vagyis más gazdaszervezetekhez (kutya, sertés, szarvasmarha) képest az ember és az emberben található tápanyagok bizonyulnak a leggazdagabb élelemforrásnak a férgek számára.

A galandféreg tökéletesen alkalmazkodott a gerincesek emésztőszervrendszeréhez, és a "száját", vagyis az annak tekintett szervét sem kell használnia, hiszen teljes testfelületén át képes befogadni és hasznosítani a bélben lévő megemésztett, avagy az emésztési fázis valamely szakaszában lévő élelmet. (A galandféreg szája egyébként nem más, mint egy a scolexen - elülső végen - található szívó berendezés, amely segítségével megkapaszkodik a bél nyálkahártyáján. Így néz ki a galandféreg közelről.)

Tehát a féregnek nincs más feladata, mint jól megkapaszkodni, táplálkozni, fejlődni és szaporodni. Erre pedig az ember kifejezetten alkalmas terep, valóságos terülj-terülj asztalkám a galandféreg számára.

Dicstelen fogyás

A gazdaszervezet a galandféreg parazita életmódja következtében valóban fogyni kezd. Ám nem azért, mert a féreg esetleg felgyorsítja a zsírégetést, vagy kifejezetten szénhidrátokkal táplálkozik. Szó sincs erről: a galandféreg "hatékonysága" abban áll, hogy hatalmas mennyiségű táplálékot szív magába és nem válogat. Ám ugyanúgy elszipkázza az értékes ásványi anyagokat, vitaminokat, mint a kevésbé értékeseket.

A galandféreggel fertőzött szervezet (fotó egy óriásira nőtt galandféregről, az emberi szervezetben 18+) néhány hónap után valósággal éhezni kezd, és ha valaki nem áll le a féregfogyókúrával, akkor akár már fél év elteltével komoly, valóban nagyon súlyos vérszegénység is felléphet nála. Az általános tápanyaghiány mellett a szervezet minden szerve veszélybe kerül, eleinte nem érez mást a fertőzött ember, mint kóros, ólmos fáradtságot, később azonban hiánybetegségek léphetnek fel: megpuhul, folyamatosan berepedezik a köröm, szárazzá, cserepessé válik a bőr, hullani kezd a haj. Az egész immunrendszer legyengül, és a férgekkel zsonglőrködő fogyókúrázó azon kapja magát, hogy folyamatosan náthás, kevésbé tud ellenállni a gombáknak, baktériumoknak és vírusoknak, bőrfertőzések, hüvelyi fertőzések jelentkezhetnek. És ez a férgek által előidézett tápanyaghiány következménye.

Thinkstock
Thinkstock

A férgek ürüléke toxikus az emberi szervezetre

A férgek azonban anyagcserét is folytatnak, és a káros, a vékonybélen át felszívódó anyagcseretermékeik toxikusak az emberi szervezetre. A bélben, a gyomorban gyulladásos folyamatok indulhatnak be, és ez jellemzően gyomor- és bélgörcsökkel üzen, de mellette hányás, szédülés, fejfájás, epileptikus rohamok is jelentkezhetnek, valamint a vörösvértestek száma lecsökken.

Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A megszabadulás nem könnyű, hiába a gyógyszeres támadás, ha a scolex jól tapad, akkor sok esetben csak a féreg scolexen kívüli tartománya szakad le, és kerül ki a szervezetből. A scolex pedig marad és új ízeket fog termelni. Végleges megszabadulásról csak akkor beszélhetünk, ha a bélrendszerből a teljes féreg, az első íztől az utolsóig kikerül, ez pedig csak nagyon gondos orvosi felügyelet mellett valósulhat meg.

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő pszichológus senkinek sem ajánlja a drasztikus fogyókúrákat, főleg ha ilyen kontrollálhatatlan, mint a féregfogyókúra: "Az emberi szervezet számára kiszámíthatatlan annak hatása, hogy milyen pusztítást végez egy ilyen féregfogyókúra. A fogyókúra titka az életmódváltásban van és a mozgás elkezdésében, csak az tud hosszú távon fogyni vagy csinos maradni, aki beépíti az egészséges étkezést és a mozgást az életmódjába."
Galandférgek támadták meg a négygyermekes anya agyáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120925-parazitak-altal-terjesztett-neurociszticerkozis-fertozest-kapott-miutan-galandfergek-peteztek-az.htmlÚj irányzat az orvoslásban: Férgekkel fertőznek meg, hogy meggyógyuljunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120912-feregterapiaval-kezelik-az-asztmat-az-allergiat-es-a-belgyulladasokat.htmlTüdőférgesség: Már Magyarországon is!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130108-magyarorszagon-is-kimutattak-tudofereggel-fertozodott-allatot-a-parazitologusok.htmlNem csak egzotikus nyaraláskor csatlakozhat hozzánk! Hogyan szerezhetünk be többméteres férgeket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120607-hogyan-szerezhetunk-be-tobbmeteres-fergeket.htmlFérgek mászkálnak a bőröd alatt? A trópusokon voltál?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110629-egzotikus-nyaralasok-es-a-fergek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.