öregedés enzim elhízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, megvan az oka annak, hogy miért is hízunk könnyebben az öregedéssel.

Amerikai kutatók egy olyan enzimet tettek felelőssé az időskori plusz kilókért, aminek a termelődése a változókor után még inkább fokozódik. Sok nő számára ismerős érzés lehet az, hogy a rengeteg sanyargató diéta és edzés után sem akar eltűnni az a fránya súlyfelesleg. Az ohiói egyetem kutatói szerint a dolog hátterében egy bizonyos ALDH1A1 nevű enzim áll. Ez az enzim fokozza a változókor után a zsírtermelődést, és felelős a belső szervek elzsírosodásáért. Ez pedig komoly következményekkel jár.

Thinkstock
Thinkstock

A nők ösztrogénszintje a menopauza után csökkenni kezd. Ez a hormon többek között azért is felel, hogy elnyomja ennek az enzimnek a hatását. A női hormon csökkenő szintje és a zsírban gazdag diéta együtt egyenes út az úgynevezett zsigeri zsírig. Ez a fajta zsír a belső szervek köré rakódik le és éppen ezért rettentő veszélyes lehet az egészségre. A zsigeri zsírok növelik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásának kockázatát is.

A kutatók azt is megállapították, hogy a nőknél sokkal gyakrabban fordul elő a has köré rakódott zsír, mint férfiaknál. Ennek oka a két nem szervezetében eltérő módon működő ALDH1A1 enzim lehet. "A legtöbb ember a helytelen étkezést és a mozgásszegény életmódot nevezi meg az elhízás okaként. Azonban most már világos, hogy vannak olyan genetikai tényezők, melyek sokban befolyásolják, mit kezdjen a szervezetünk a zsírral" - magyarázza a kutatást végző egyik orvos, dr. Ziouzenkova. Természetesen ez még nem ok arra, hogy elhanyagoljuk a megfelelő táplálkozást és a rendszeres sportolást, hiszen ezekkel rengeteget javíthatunk az egészségi állapotunkon.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.