Okosabbá válhatnak a gyerekek a reggelitől

étkezés okos reggeli gyerek intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pennsylvania Egyetem legújabb kutatása kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik szinte napi rendszerességgel reggeliznek, sokkal jobb eredményeket érnek el a teljes körű, a verbális és a nonverbális IQ teszteken.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"A gyermekkor kritikus időszak, amikor megalapozzuk az étrendi és életmódbeli mintákat, ezért ezek a szokások fontos azonnali és hosszú távú következményekkel járhatnak" - magyarázta a kutatás vezetője. "Ez alól a reggelizési szokások sem kivételek, és a ritka reggelizést már korábban összefüggésbe hozták számos egészségtelen viselkedéssel, például a dohányzással, a gyakori alkoholfogyasztással és a testmozgás hiányával."

Hatéves korban a gyerekek kognitív képességei verbális és nonverbális téren egyaránt gyorsan fejlődnek. Éppen ezért a reggeli táplálkozási és szociális aspektusa is fontos. Az éjszakai koplalás után a reggeli látja el "üzemanyaggal" az agyat, ugyanakkor a reggeli közben zajló szociális kölcsönhatás a szülőkkel szintén elősegíti az agy fejlődését. Az étkezések során a beszélgetéseknek köszönhetően a gyerekek fejleszthetik szókincsüket, gyakorolhatják a történetek összefoglalását és értelmezését, és fejleszthetik általános műveltségüket.

A kutatók azt javasolják, hogy az iskoláknak a tanítás későbbi kezdésével és/vagy reggeli biztosításával kellene szerepet vállalniuk a reggeli fontosságának hangsúlyozásában, hogy lehetővé tegyék a tanulóknak a reggeli órák előtti étkezés előnyeinek kihasználását.

Györki Niké dietetikus, a Life.hu szakértője itt ír a kiadós, koncentráció-fokozó és egészséges reggeliről!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.