műsorvezető fogyás Atkins-diéta túlsúly egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jáksó László saját bevallása szerint két dologtól szokott megijedni: ha hízik, vagy ha fogy. Az elmúlt években mindkettőben bőven volt része, s "dacára" a sok diétának, mára elért egy olyan testsúlyt, amivel ő is elégedett.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig sztárjaink stílusa érdekel, kövesd a StílusZsaru oldalt!


A műsorvezető fiatalkorában mindent megtett azért, hogy meghízzon, de kissé túllőtt a célon, s egy idő után már a diétákkal került közelebbi kapcsolatba.

Forrás: RTL Klub
Forrás: RTL Klub

"Ó, én nagyjából mindennel próbálkoztam már. Volt egy időszakom, még huszonéves koromban, amikor annyira vékony, nyüzüge alak voltam, hogy mániákusan akartam hízni. Faltam a csokit, éjszaka ettem pörköltet - kanállal -, mindent kitaláltam, csak hogy hízzam. Aztán sikerült. Egy darabig örültem ennek, azután már kevésbé, ahogy kezdett elfogyni a levegőm a cipőfűző megkötése közben. Ekkor mondogattam én újságoknak, hogy szeretnék diétázni és ekkortájt találtam rá bizonyos módszerekre."

Innentől rendszeresen ingadozott a súlya: két éve majd' húszkilós fogyásával hívta fel magára a figyelmet, tavaly nyáron pedig még ő maga is megijedt, mikor tizenkét kilót fogyott egy hónap alatt. Sportolni nem szeret, így az időhiány mellett különféle fogyókúráknak köszönhette a sikereket - hat éve még a vitatott Atkins-diétát is kipróbálta.

"Mindegyik diéta egyformán szörnyű volt - vagy nem volt szörnyű, ahogy vesszük. Az emberek alapvetően buták, azt hiszik, hogy lehet úgy fogyni, hogy közben zsíros kenyeret eszünk. Nem lehet. Az Atkins-diéta is hatásos volt nálam, mint egyébként minden olyan módszer, amely arra kényszerített, hogy valamiből, bármiből kicsit kevesebbet egyem. Ott ugyebár nem ettem puha, foszlós kenyeret a pacalhoz. Oké. Ez működött is. Semmi rosszat sem tudok mondani az Atkins-diétáról, de végül rájöttem: a pacallal is lehet némi gond, nem csak a kenyérrel."

Megelégelve a jojózást, a műsorvezető mára felhagyott a fogyókúrákkal, a súlya pedig magától beállt egy többé-kevésbé egészséges szintre.

"Az történt, ami a viccben a pácienssel, csak kicsit másképpen: az orvos tévedésből nyugtatót ír fel a hasmenéses betegnek, és mikor egy hét múlva megy kontrollra, megkérdi tőle az orvos: még mindig be...? Mire a páciens: igen, de már nem érdekel. Most sem kövér nem vagyok, sem sovány, 182 cm magassághoz 90 kg a súlyom, ami picit több, mint az ideális, de nem drámaian. Úgy tűnik, a testem így szeret lenni és kész. Nem fontos, hogy vékony legyek. Egymillió egyéb adat van, ami viszont fontos: a vércukor, a koleszterin, ilyesmi. Ezeket időszakonként, mondjuk félévente nézetem. Minthogy gyönyörű adatokat produkálok minden esetben, úgy tűnik, egyhamar nem lesz igaza annak az újságírónak, aki immár három éve jelentette ki, hogy halálos beteg vagyok. Persze egy ilyen fogadást könnyű az ő oldaláról megnyerni, kivéve, ha ő hal meg előbb. Ha úgy lesz, majd bocsánatot kérek a temetésén."

Mi az Atkins-diéta lényege?

Jáksó László nem véletlenül választhatta az Atkins-diétát, hiszen elsőre nagyon jól hangzik: húst ehetünk hússal, csupán a szénhidrátokat kell szigorúan kizárnunk étrendünkből. A módszert Robert C. Atkins kardiológus állított össze még 1972-ben, de 2003 óta ismét reneszánszát éli. A diéta során a fehérjebevitel kapja a legnagyobb hangsúlyt, a kalóriát nem is szükséges számolni, csupán a napi szénhidrátbevitelt, melyből az első hetekben csak igen minimális mennyiség megengedett. A cél a lipolízisnek, azaz a szervezet zsírégetésének beindítása, ami egyeseknél meg is történik, ráadásul drasztikus éhezés nélkül. Négy szakaszt különböztetnek meg: az első lépcsőnél csupán napi húsz gramm szénhidrátot lehet fogyasztani, ilyenkor történik a legnagyobb súlyvesztés.

Mi a hátránya?

Hosszú távon a leadott kilók hamar visszakúsznak, és beindul a jojóeffektus, ráadásul a hirtelen történő szénhidrát-megvonás is kellemetlen tünetekkel járhat - s akkor még nem beszéltünk a gyakran kialakuló vitaminhiányról. A dietetikusok nem véletlenül nem javasolják ezt a módszert: a szénhidrátok nélkülözhetetlenek szervezetünk és főleg agyunk megfelelő működéséhez, ahogyan a gyümölcsökben, zöldségekben rejlő vitaminok is. A túlzott fehérje- és zsírbevitel miatt hosszú távon szív- és veseproblémák is kialakulhatnak, de nem ritka a fejfájás, a rossz közérzet, a szédülés vagy a kellemetlen szájszag sem.
Jáksó László: "Voltam már 76 és 98 kiló is"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120706-jakso-laszlo-voltam-mar-76-es-98-kilo-is.htmlEgy lány, aki soha nem diétázott: Kiss Ramóna szerencsés alkathttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121005-egy-lany-aki-soha-nem-dietazott-kiss-ramona-genetikailag-csinos.htmlMegtudtuk, miért nem dundi Dundika!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130213-dundika-szerencses-alkat-mert-jo-geneket-orokolt-keptelen-elhizni.htmlXantus Barbara a harcosok diétájával tartja formában magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120711-xantus-barbara-a-harcosok-dietajaval-tartja-formaban-magat.htmlGyetván Csaba 10 éves kora óta focizikhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130125-ez-zsir-magazin-40-adas-gyetvan-csaba-10-eves-kora.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.