Így segít a fogyásban a barna zsír

zsír átültetés zsírszövet barna testzsír fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zsír a közfelfogás szerint szinte csak rossz lehet, pedig létezik a kalóriaégetésben kifejezetten segítő, jó típusa is: a barna zsír, ami még fogyni is segít.

Zsír, ami fogyni segít

A fehér zsír, mely férfiaknál hastájékon, nőknél csípőtájékon rakódik le, s a cukorbetegségért is felelős lehet, a kelleténél nagyobb mértékben cseppet sem kívánatos. A barna zsír viszont annál inkább, hiszen hőt termel, s minél több van belőle, annál kisebb a valószínűsége a fehér zsír lerakódásának. A túlsúlyosok nagy bánatára míg gyerekekben még nagyobb arányban található meg, felnőttkorunkban lényegesen kevesebb van belőle, mint a káros társából. A csecsemők dundi formáját ugyanis még nagyrészt ez a fajta, hálózatosan elhelyezkedő zsír okozza, ez segít fenntartani hőháztartásukat, de a tinédzserkor után tömege csökkeni kezd, felnőtteknél pedig már sokaknál csupán a nyaktájékon található meg. Mennyiségét különböző módszerekkel lehet kis mennyiségben növelni, ami a fogyásban is segít, hiszen a barna zsír kalóriát is éget.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fázni hasznos!

A kutatások eredményei igazolták azt a régi igazságot, hogy a hízás nemcsak a táplálkozástól függ, de nagyrészt alkati kérdés is. A vékony embereknek általában több barna zsír van a szervezetében, s hiába esznek többet, nem híznak, míg akiknél a fehér zsír dominál, azok látványos hízást tapasztalhatnak. A jó hír az, hogy a barna zsírsejtek működését különböző módszerekkel aktiválni lehet - például azzal, ha fázunk. Ha rákényszeríted a tested, hogy melegítse magát, azzal a hőháztartásért felelős barna zsírok működését fokozod, s ehhez nem kell mást tenned, mint lejjebb csavarni a fűtést, és sokat sportolni a szabad levegőn, vagy olyan mozgásokat végezni, mint az úszás, mely során nem melegszik fel a tested. A tejtermékek fogyasztása is segíthet, a kutatások szerint ugyanis a sok tej, sajt, joghurt jó hatással van a barna zsírra, míg a zsíros ételek épp ellenkezőleg.

Mi a feladata a zsírszövetnek?

A zsírszövet legnagyobbrészt zsírsejtekből felépülő szövet, melynek legfontosabb szerepe az energiaraktározás, a szervezet védelme fizikai hatásokkal (például hideggel) szemben, valamint egyes szervek kipárnázása. Két típusa különíthető el: a sárga (más néven fehér) zsírszövet és a barna zsírszövet.

Fehérből barna - zsírátültetéssel

Mivel a barna zsír mennyiségét ezekkel a módszerekkel nem lehet rendkívül nagy mértékben emelni, bostoni kutatók elgondolkodtak a zsírátültetés lehetőségein. Ezzel ugyanis nemcsak a fogyásban segíthetnének a túlsúlyos embereken, de inzulinrezisztenciájukon is javíthatnak, így kisebb eséllyel alakulna ki a rettegett cukorbetegség. A kísérleti átültetések során ráadásul a barna zsírral olyan hormonok kerültek a befogadók szervezetébe, amelyek szabályozták az anyagcserét, így akár a nagyfokú hízási hajlam is csökkenthető lenne a jövőben. A gond azonban az, hogy a kísérleteket csupán egereken végezték, s bár az eredmények kiemelkedőek, a módszert korántsem biztos, hogy embereken is alkalmazni tudják majd - azt már kiderült, hogy a májmérgezés és a csontritkulás kockázata megnő az átültetéssel.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Honnan tudhatod, mennyi barna zsírod van?

Míg a testzsírszázalékot akár mérleggel is mérhetjük, addig a barna és a fehér zsír arányát már nehezebb meghatározni. A Nottinghami Egyetemen végzett kutatás azonban megtalálta a barna zsír feltérképezésének lehetőségét: egy hőképalkotási technológia alkalmazásával pontosan mérhető, hol mekkora mennyiségű barna zsír van szervezetünkben, s pontosan mennyi hőt termel. Ez az eljárás fontos eszköz lehet az elhízás elleni küzdelemben, hiszen teljesen fájdalommentes, viszont hű képet ad testünk állapotáról. A kutatást vezető professzor szerint a jövőben az élelmiszerek címkéjén is fel lehetne tüntetni a termogén indexet, azaz azt, hogy az adott termék növeli vagy csökkenti-e a barna zsír hőtermelését, így gyorsítja vagy lassítja a kalóriák elégetését.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.