A világ legfurcsább sportjai

sakk külföld mozgás lovaspóló edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kit érdekel a foci, a Forma-1, vagy a tenisz, amikor itt van a feleségcipelés, a boksz-sakk, a lovas kecskepóló és társaik? Összegyűjtöttük a világ leglököttebb sportágait - amelyek mindegyikéből ráadásul komoly versenyeket is rendeznek.

Feleségcipelés

Finn eredetű ez a nemes sport, arrafelé 'eukonkanto'-nak hívják és űzik lelkesen, de Amerikában is több helyen tartanak versenyeket belőle. A résztvevő csapatok két főből állnak: egy férfiból és egy nőből, és a laza erkölcsű 21. századi szabályok már azt sem követelik meg, hogy házastársi viszonyban legyenek egymással. A férfi felkapja a nőt, majd úgy kell végigvinnie őt egy dimbes-dombos, akadályokkal nehezített pályán, hogy annak teste egyszer sem érinti a talajt. Nyilván az győz, aki a leggyorsabban teljesíti a távot. A különböző helyeken győztes bajnokok elindulhatnak a nagy Feleségcipelő Világbajnokságon is, amelyet minden évben a finnországi Sonkajärviban rendeznek meg, és ahol a győztes elnyeri a "feleség" súlyát - méghozzá sörben!

Thinkstock
Thinkstock

Víz alatti hoki

Hasonló ahhoz a hokihoz, amit fagyott vízen játszanak, csak ez melegebb időre van kalibrálva: itt a játék egy vízzel teli medencében, illetve annak a fenekén zajlik. A cél ugyanaz: eljuttatni a korongot a kapuba, a két csapat játékosai pedig kisebb méretű, fából vagy műanyagból készült "ütőkkel" vannak felszerelve. Az igazi hokitól eltérően viszont itt nem ütközhetnek közben egymással, és ugye a levegővétel is kissé problémás. Hátránya a sportágnak, hogy a (medence partján álló) nézők számára viszonylag kevéssé élvezetes a dolog.

Boksz-sakk

A sportág, amihez aztán tényleg kell erő és ész is: a boksz-sakknak már világszervezete is van, de elsősorban Németországban és Nagy-Britanniában népszerű. Egy boksz-sakk-meccs menetekre van osztva, és felváltva követik egymást a négyperces sakk-menetek és a kétperces ökölharcok - mindegyik a ringben. Győztes úgy lehet az ember, ha mattot ad sakkban, vagy kiüti a másikat bokszban (fordítva nem érvényes!). Ha ezek egyike sem történik meg, akkor tizenegy menet után bírói döntés következik. Patt esetén a bokszban szokásos pontozási rendszer alapján dől el a győztes személye.

Thinkstock
Thinkstock

Kő-papír-olló

A játék, amit mindenki ismer, de amiről kevesen tudják, hogy sportként is lehet űzni: minden évben világbajnokságot is rendeznek belőle, amelyen több százan indulnak a világ számos országából (legutóbb 27-ből). A díjak is jelentősek: a győztes például 50 ezer dollárt vihet haza. Főként a kanadaiak nagyon jók ebben a sportban, amely a közismert szabályok szerint zajlik, és háromból két "leütés" megnyerésével juthat tovább az ember az aktuális ellenfelével szemben (ha ugyanazt mutatják mindketten, akkor természetesen újrázás következik). Rutinos versenyzők szerint állítólag a kővel érdemes kezdeni.

Buzkashi

Elsősorban Közép-Ázsiában népszerű, sok helyen kvázi nemzeti sportként űzik ezt a játékot, amely a filmrajongóknak a Rambo harmadik részéből lehet ismerős, ahol még maga Sylvester Stallone is beállt egy menetre Afganisztánban a helyiek közé. Nagyon hasonlít a lovaspólóra: ezt is lovakon ülve játsszák, a cél pedig a "labda" eljuttatása az ellenfél gólvonala mögé. Apró különbség, hogy a labda itt egy döglött kecske, és nem ütőkkel irányítják, hanem egymás kezéből tépik ki ebben a meglehetősen agresszív sportban, melyről ide kattintva egy videót is mutatunk - csakis erős idegzetűeknek.

Fogyókúrázz a horoszkópod szerint!http://www.life.hu/ez-zsir/20111004-fogyokurazz-a-horoszkopod-szerint.htmlA legjobb zsírégető növény: a csipkebogyóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130530-csipkebogyo-a-cvitamintartalma-miatt-gyogyit-es-szepit.htmlZöldségkrém és jeges leves - Ezt kóstold meg a nyaralásonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130603-finom-nemzeti-etelek-a-nyaralas-alatt-erdelyi-zoldsegkrem-montenegro-finomsagai.htmlGyógyít és gyilkol: így fogyaszd a gombát!http://www.life.hu/ez-zsir/20130529-gomba-egyuk-vagy-ne-gyogyito-gombak-es-amire-oda-kell.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.