Most szedd a körömvirágot!

seb gyulladás gyógynövények körömvirág gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak élénk színeivel, de hihetetlen gyógyhatásaival is elvarázsol a körömvirág: külsőleg és belsőleg is segíthet a rák vagy a nyáron gyakrabban jelentkező visszerek ellen. Akár teaként, akár krémként használnád fel, most van az ideje a begyűjtésének!

Díszít és gyógyít

A körömvirág szinte minden vidéki udvarban megtalálható, hiszen viszonylag igénytelen, magától szaporodó növényről van szó. Élénk narancssárga virágai nemcsak szemet gyönyörködtetők, de számtalan gyógyhatással bírnak: belsőleg májproblémák, gyomor- és bélrendszeri fekélyek, menstruációs panaszok kezelhetők vele. Külsőleg a körömvirág gyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a visszereket, a gyulladást, nyugtatja a bőrt, enyhíti a viszketést, a véraláfutásokat, a napégés vagy a bőrgomba tüneteit, és a bőrrák ellen is hatásos lehet.

Tippek a körömvirág gyűjtéséhez

A kert egy napos helyére mindenképpen érdemes körömvirág-bokrokat ültetni, majd a nyári hónapokban virágzáskor begyűjteni a növény virágait, leveleit, szárát. A gyűjtést erős napsütésben végezd, mert ekkor a legnagyobb a növény gyógyhatása. Ha krémet is készítenél belőle, akkor szedj hozzá külön csak virágokat. A bokrot visszavágva többszöri virágzásra is serkentheted, így akár késő őszig szedheted a virágokat.

Thinkstock
Thinkstock

Így használd

Szárított virágaiból, leveleiből és szárából teát főzhetsz a szokásos módon, mely vastagbélgyulladásnál, hasmenésnél hathatós segítséget nyújt, de más gyomor- és bélrendszeri betegségeknél is remekül beválik. Rendszeresen fogyasztva kiváló vértisztító hatású, állítólag a rák egyik jó ellenszere. Alkohol segítségével tinktúrát készíthetsz a virágokból, melyet fogínygyulladásnál vagy más sebeknél használhatsz ecsetelésre, de a zúzott virágokat disznózsírral is összekeverheted, és krémként használhatod. Műtéti hegeknél szinte kötelező a körömvirágkrém, hiszen látványosan gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a viszketést. A virágokból frissen préselt lé bőrrák esetén is hatásos, de pigmentfoltokat is eltávolíthatsz a segítségével. Ha fekélyes sebeket vagy nagyobb sérüléseket gyógyítanál vele, akkor körömvirágos ülőfürdőt ajánlott venni, melyhez a növény szárított virágját használhatod.

Tipp:

Egy púpos evőkanálnyi körömvirágot fél liter vízzel leforrázva lemosóként is kitűnően beválik, de a krémkészítés sem nehéz: két-három maréknyi körömvirágot vágj apróra, és keverd fél kilónyi olvasztott disznózsírba, pár percig melegítsd, majd lefedve hagyd hűlni a keveréket egy napig. Ekkor melegítsd fel, szűrd át, és töltsd kis tégelyekbe - a napsárga, adalékmentes krém szinte bármilyen bőrproblémánál segíthet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.