Rámehet a fogyásra a párkapcsolatod

fogyás párkapcsolat hízás párkapcsolati szakértő fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt gondolhatnád, hogy ha megpróbálsz leadni pár kilót, a párod lesz az első, aki támogat a csinosabbá válásban. Ám sajnos ez nem így van, sőt: a tapasztalatok szerint a párkapcsolatok jó részére teherként nehezedik, ha az egyik fél egészségesebben kezd étkezni és rendszeres sportolásba fog. De vajon honnan veheted észre, hogy baj van, és mit tehetsz ellene?

1. A párod megjegyzéseket tesz

Ha a kedvesedtől vagy a családjától gyakran hallod, hogy hagyd mát azt a fogyókúrát, hiszen már így is túl sovány vagy, szinte biztos lehetsz benne, hogy a kedvesed megijedt a hirtelen változástól. Épp most kezdi elveszíteni a megszokott életformáját, sőt esetleg még az is megfordulhat a fejében, hogy ha lefogysz, másoknak is megakad a szeme rajtad, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a teendő?

Amennyire lehet, vond be őt is az egészséges szokások kialakításába. Menjetek olyan étterembe, ahol egészségesebb ételeket is felszolgálnak, sétáljatok egyet kettesben vacsora után, vagy készítsetek együtt valamilyen diétás fogást. Közben biztosítsd róla, hogy nem változtál. Ha viszont bántanak a megjegyzései, azt mindenképp beszéljétek meg: ne vádaskodj, inkább arról beszélj, hogy te hogy érzed magad a csípős kommentektől.

2. A kedvesed bűntudatot kelt benned

Panaszkodik, hogy kevesebb időt töltesz vele, érezteti, hogy önző vagy, amiért magadra szánsz heti egy-két délutánt. Mindez - hasonlóan az előző ponthoz - nem más, mint a megszokott rituálék elvesztésétől való félelem és nosztalgia.

Mi a teendő?

Ismét csak az a legjobb, ha bevonod az új életmódodba, hiszen így nem tőle, vagy az egész családtól veszed el az egészségedre szánt időt, ugyanakkor lemondanod sem kell róla. Még edzeni is elmehettek együtt: ez egyrészt neki is hasznára válik, másrészt pedig kiváló közös program. Ha pedig ennek ellenére is megpróbál bűntudatot kelteni benned, nyugodtan emlékeztetheted magad arra, hogy egy-egy szabad délután, amelyeket ráadásul hasznos és egészséges dolgokkal töltesz, igazán jár neked.

3. A partnered szabotálja az erőfeszítéseidet

A kedvenc gyorsételeiddel állít haza, majd nagy élvezettel megeszi előtted a hamburgert, amelynek a látványától is csorog a nyálad, vagy kapsz tőle egy nagy doboz édességet. Keresztbe szervez, amikor tudja, hogy edzeni mész. Lehet, hogy féltékeny az akaraterődre és az elért eredményeidre? Vagy egyszerűen csak a régi kerékvágásban akarja tartani a dolgokat, és megijedt a változástól?

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a teendő?

Igyekezz megnyugtatni, hogy bár a tested változik, az érzéseid nem. Emlékeztesd magad rendszeresen arra, hogy bár a kísértés tőle származik, az, hogy engedsz-e a kedvenc ételeid csábításának, csakis rajtad múlik. Tartsd edzésben az akaraterődet, és egyszerűen mondj nemet a finom falatoknak, a programok tekintetében pedig igyekezz mindkettőtöknek megfelelő kompromisszumos megoldást találni. Persze legyen kéznél egy szintén fogyózó barátnőd, akit a legnehezebb pillanatokban felhívhatsz!

4. A párod hízni kezd, amikor nálad beindul a fogyás

Lehet, hogy tudatosan vagy tudat alatt azzal lázad a te erőfeszítéseid ellen, hogy többet szed a vacsoránál? De az is lehetséges, hogy bűntudata van a saját egészségtelen étkezési szokásai és túlsúlya miatt.

Mi a teendő?

Érdemes erről nyíltan, mégis diplomatikusan beszélni a kedveseddel. A testsúly mindenki számára érzékeny téma, így semmiképp ne támadd le, inkább kérdezd arról, hogy érzi magát mostanában. És ismét a szokásos tanács: amennyire lehet, igyekezz bevonni új szokásaid kialakításába. Persze csak annyira, hogy ne érezze, épp rá akarsz erőszakolni valamit.

5. Neheztelsz a partneredre, vagy lenézed őt

Negatív érzelmei nemcsak neki lehetnek, hanem neked is. Elvégre jogosan vagy büszke az akaraterődre és az elért eredményekre, eközben pedig nehéz végignézni, ahogyan ő konzekvensen semmit nem tesz önmagáért.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a teendő?

Jusson eszedbe, hogy az ő saját életmódjáért nem te vagy a felelős, és légy annyira megértő, amennyire csak lehetséges. Nem kell helyeselned az egészségtelen szokásokat, de ne vedd fel a számonkérő őrmester szerepét.

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati tanácsadó:

Szakértőnk szerint ha valaki áttér az egészségesebb életmódra, jól teszi, de mindenképp önmagáért, ne valamilyen rosszul értelmezett megfelelési kényszerből tegye. Épp ezért az is a te döntésed, hogy mennyire veszed magadra a megjegyzéseket és a bűntudatkeltést, és mennyi kísértésnek engedsz. Ezzel az is együtt jár, hogy a párodat viszont fogadd el olyannak, amilyen, és ne próbáld hasonló változtatásokra kényszeríteni. Jó példát persze lehet mutatni, és az is megtörténhet, hogy a partnered ezt követni fogja - mégpedig önszántából. A főzéshez is lehet egészségesebb alapanyagokat és eljárásokat választani, ez senkinek nem fog a kárára válni a családban, de a kényszer nem vezet eredményre.

Azt is érdemes tudni, hogy a túlsúly gyakran egyfajta védőréteg a testen, ez pedig párkapcsolati problémákra is utalhat. Ha erre gyanakszol, nagyon fontos az őszinte kommunikáció - persze nem a direkt, letámadós, "tudom, hogy azért híztál el, mert már nem szeretsz" formában. Inkább érdeklődj őszintén partnered érzelmeiről, hogylétéről, lelkiállapotáról. Ha ez nem hoz eredményt, lehet, hogy hasznos lenne szakembert bevonni a kapcsolat rendbe hozásának folyamatába. Akkor is ez lehet a megoldás, ha úgy érzed, a párod félelemből igyekszik gátolni erőfeszítéseidet.
Vastagok a combjaim - Mit sportoljak?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131105-szakertoi-level-nagy-amarilla-a-lifehu-es-az-ez-zsir.htmlÍgy készülj fel jógával a télre!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131031-jogaiskola-a-jogaklikkel-igy-keszitsd-fel-a-testedet-a-sielesre.htmlRúdtáncbajnok lett a csinos jogászlányhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131028-jogasz-lett-bronzermes-a-rudtanc-bajnoksagon-dr-korona-petra-sikere.htmlJógázz a pihentető alvásért!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131025-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazni-nagyon-hatasos-a-pihenteto-alvasert.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.