Sport a szabadban, allergiásan? Lehetséges, csak csináld okosan!

Forrás: Thinkstock -
allergia mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Viszlát, nagykabát és zsúfolt konditerem! Isten hozott, póló és kocogás a szabadban, ahol meleg van, virágoznak a fák, és olyan emberek vesznek körül, akiket hasonlóan felvillanyoz a langyos szellő. Arra azonban vigyázz, hogy az allergia könnyen megkeserítheti a szabadtéri edzést - a Life.hu elárulja, mire érdemes odafigyelned. 

A jó időben törvényszerű, hogy egyre többen vágynak mozgásra, ezzel egy időben azonban lecsapnak a tavaszi allergiák is. Sokan úgy vélik, ez jó ok arra, hogy felmentsék magukat a sportolás alól, ám ez nem jó hozzáállás. Az allergiától kimerültnek érzik magukat, és egyes tünetek, mint például az orrdugulás és a szemirritáció elég kellemetlenek ahhoz, hogy elmenjen a kedv az edzéstől. Lisa Lynn New York-i sztáredző azonban elárulja, melyek azok a dolgok, melyek lényegesen könnyebbé tehetik a szabadtéri mozgást allergiaszezonban.

Forrás: Thinkstock

Ismerd meg az ellenséged!

A szezonális allergiában szenvedők számára a szipogást és tüsszögést okozó ellenség a pollen, melynek mennyiségét az időjárás és a napszak jelentősen befolyásolja. A pollen koncentrációja jellemzően reggel és délelőtt a legmagasabb, ezért a szabadtéri edzést délutánra vagy estére érdemes időzítened. A pollenkoncentráció a szakértők szerint meleg, száraz és szeles időben tetőzik, és hűvös, nyirkos időben a legalacsonyabb.

Fedd le a hajad!

Nagyon fontos a sapka viselése, hogy a pollen ne tudjon a hajra tapadni. Ez különösen azok számára jó tanács, akik nem naponta mosnak hajat. Egy baseballsapka például kettős szerepet is játszhat, mert a hajunk védelme mellett a napfénytől is védi a szemünket.

Óvd a szemed!

Viselj sportszemüveget vagy napszemüveget a szabadtéri edzés közben, hogy a pollen ne tudjon a szemedbe kerülni.

Tisztálkodj alaposan!

Jó esetben mindenki megfürdik edzés után, ám az allergiásoknak fokozottan lényeges: a pollen ugyanis rátapad a testre, és még jóval a szabadtéri mozgás után is irritációt okozhat.

Konzultálj orvosoddal a gyógyszereidről!

Lynn, aki maga is szenved allergiában, azt mondja, hogy néhány antihisztamin fáradtságot okozhat. Érdemes tehát megbeszélni a gyógyszerészeddel vagy orvosoddal, mikor érdemes bevenni a tablettákat. Ezzel elkerülheted, hogy a bevett gyógyszer pont néhány perccel a tervezett edzés előtt okozzon kimerültséget.

Forrás: Thinkstock

Vissza az alapokhoz!

Bár ezek a tanácsok az év minden szakára vonatkoznak, nem lehet elégszer megismételni. Először is, fogyassz rengeteg vizet, és kövess magas zöldség- és gyümölcstartalmú, kiegyensúlyozott étrendet. Némi bizonyíték mutat arra is, hogy a növényi forrásból származó C-vitamin enyhítheti az allergiás tüneteket, de még ha ez nem is igaz, mindenképpen jót tesz, mert természetes energiaforrásként szolgál.

Nagy Amarilla tippjei:

A Life.hu aerobikoktatója maga is küzd az allergiával, ez azonban nem gátolja meg abban, hogy annyit mozogjon a szabadban, amennyit csak lehet. ,,A fenti tippekkel egyetértek, sőt, én még javasolnám a még több folyadékbevitelt. Ez ugyanis serkenti az anyagcserét, az izzadást, így hamarabb távoznak belőlünk a méreganyagok - nekem ez bevált. Ezen kívül érdemes még arra figyelni, hogy az allergiával küzdő futók kerüljék a mezőket, illetve azokat a helyeket, ahol magasabb a levegő pollentartalma."

Formás cicik, szálkás karok - Edzés a szabadbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20131010-kar-es-mellizom-gyakorlatok-a-szabadban-nagy-amarilla-aerobikoktato-segitsegevel.htmlHa unod az edzőtermeket, válaszd a szabadtéri edzést, hiszen a futáson és a biciklizésen kívül még számtalan lehetőséged van átmozgatni magad. A héten Nagy Amarilla aerobikoktató segítségével megmutatjuk, hogyan formálhatod a karokat és a mellizmokat bárhol fellelhető eszközökkel.Ez Zsír!--Ez ám a kitartás! 33 kilótól szabadult meg Zitahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140227-sikertortenet-33-kilot-fogyott-zita.htmlA 19 éves Zita két évvel ezelőtt tervezte el, hogy megszabadul a pluszkilóktól a szalagavatójára. A fiatal lány végül nagyon kitartónak bizonyult: több, mint 30 kilót fogyott két év alatt - következzen most az ő története.Ez Zsír!OrigoA relaxálás szépít - megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140321-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-relaxacio-szepit.htmlA relaxáció szó szerint ellazulást jelent. Egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, arra testünk reagál, azt meg is valósíthatja. Érdemes napi néhány percet relaxálnod, mert amellett, hogy csökkenti a stresszt, látványosan szépít is. Relaxálj velünk! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.