Szépít, nyugtat és gyógyít - használd a repcét!

Forrás: Thinkstock -
repcemagolaj repce olaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási táblákban virágzik országszerte a sárga növény, aminek nem csak a látványa gyönyörű. Ismerd meg és használd a repcét!

A repce közel sem "új keletű" növény: az Indus völgyében már 3000 éve is használták nem kevés jótékony hatása miatt. Európában a 13. századtól készítik belőle a repceolajat. A kékeszöld levelű, sárga virágú növénynek itthon két fajtájából állítják elő az olajat: a réparepcéből és a káposztarepcéből. Számunkra is nagy jelentősége van a repcének, mert a napraforgó után itthon ez a második legfontosabb olajnövényünk.

Forrás: Thinkstock

Nem hiába érdemes gyakran fogyasztani repceolajat: magas omega 3-zsírsav-tartalmának köszönhetően kiváló szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, sőt, a cukorbetegséggel küzdőknek is nagy segítséget jelent. Nyugtatja az idegrendszert, és különösen jól jön az immunerősítő hatása miatt, gyakori fogyasztásával pedig megelőzhető a vastagbélrák.

Ám nem csak a szervezetedre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását.

Így használd!

Próbáld ki a repceolaj-kúrát: 3 hónapig fogyassz el naponta egy evőkanálnyit belőle. Az eredmény magáért beszél! Bátran használhatod salátákba, friss zöldségek mellé, de főzni és párolni is nyugodtan lehet vele.

Próbáld ki a repcemézet!

Nemcsak olaj formájában érdemes alkalmaznod a repcét. A belőle készült, világos színű méz néhány nap után hófehér, apró szemcsékké kristályodosik a benne található nagyon magas szőlőcukortartalom miatt, ezért főképp a sütőiparban használják. Ha gyomorsavtúltengéssel küzdesz, érdemes gyakrabban fogyasztanod: enyhén lúgos kémhatása miatt ugyanis nyugtatja a gyomrot, de fertőtlenítő és gyulladáscsökkentőként is funkcionál. A candidával küzdők is fogyaszthatják, ráadásul közel sem olyan savas, mint a többi mézfajta.

Jógázz a rosszkedv ellen! Kedélyjavító pózok, amik segítenekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140418-jogaiskola-a-jogaklikkel-husveti-kedelyjavito-joga.htmlHa már gyakorlott jógi vagy, tudod, hogy a gyakorlás lecsendesíti az elméd, és hogy bizonyos pózok jó hatással vannak a kedélyállapotodra is. A hétvégi nyüzsgés és sok-sok finomság után jót fog tenni egy remek, kedélyjavító gyakorlatsor.Ez Zsír!OrigoFogyókúrák, amiktől jobb, ha távol tartod magadhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140415-dieta-es-fogyokura-ilyen-fogyokurakat-nem-erdemes-valasztani.htmlTavasszal még a szokásosnál is többen vágnak bele valamilyen diétába, hiszen vészesen közeledik a fürdőruhaszezon, a vízparton pedig mindenki szeretné a legjobb formáját hozni. Sokan azonban tanácstalanok, hogy a számtalan fogyókúrás módszer közül melyiket is válasszák, ezért segítségképpen azokat a diétákat gyűjtöttük össze, melyeket érdemes messziről elkerülnöd.Ez Zsír!--Indulhat az életmódváltás! Íme az egészséges táplálkozás 5 szabályahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140409-az-egeszseges-taplalkozas-5-szabalya.htmlHa a tavaszi méregtelenítés után úgy döntöttél, végérvényesen átalakítanád az életmódodat, akkor nem árt, ha tisztában vagy az alapokkal. Az egészséges életmód – és főként táplálkozás – alábbi 5 szabályát számos kutatás igazolja. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.