Garantált gasztronómiai mámor – 3 egészséges és gyors fogás Franciaországból

Forrás: Thinkstock -
palacsinta finom falat Franciaország saláta egészség Nizza rák sonka étel francianapok avokádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Művészet, szerelem, gasztronómia - íme, néhány könnyű, gyors, finom és nem utolsósorban egészséges francia ételkülönlegesség, amiket te is bátran elkészíthetsz odahaza.

Galette de sarrasin

A galette de sarrasin valójában egy forró vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel főételként fogyasztanak a franciák.

Miért annyira egészséges?

A hajdina különlegesen, de egyáltalán nem tolakodóan kesernyés ízű gabonaféle. Magas rost-, magnézium-, vas- és B-vitamintartalma révén az egészséges táplálkozási trendek egyik főszereplője.
Forrás: www.galette-cafe.fr

Hozzávalók 6 galette-hez: 125 dkg hajdinaliszt, 1 db tojás, ½ evőkanál durva tengeri só, 2,5 dl szénsavmentes víz, 1 evőkanál olvasztott vaj a tésztához + kb. 100 g a sütéshez, 150-200 g húsos sonka, 100-150 g reszelt ementáli sajt, 6 db tojás, zöldsaláta köretnek

Elkészítés: A lisztet szitáld egy tálba, üsd bele a tojást. Sózd meg, majd folyamatos kevergetés mellett apránként add hozzá a vizet – épp csak annyit, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapj. Az elkészült tésztát 1-2 órán át pihentesd a hűtőben. Ez idő alatt készítsd el a tölteléket: reszeld le a sajtot, a sonkát vágd 1-2 cm-es kockákra. Ha a tészta már eleget pihent, keverd meg ismét, majd add hozzá az olvasztott vajat. Ha túlságosan besűrűsödik, vízzel hígíthatod. Vajazz ki egy serpenyőt és kezdd el sütni a tésztát úgy, ahogyan egy hagyományos palacsintát sütnél. Mikor az egyik fele megsült, fordítsd meg a tésztát és helyezd rá a sonkadarabokat és a sajtot. Ha a másik fele is megsült, hajtsd fel a palacsintád négy szélét és helyezd egy tányérra. Készíts egy tükörtojást és tedd a töltelékkel megtöltött galette tetejére. Zöldsalátával tálald.

Italtipp

Egy finom zamatú chardonnay-t ajánlunk hozzá.

Koktélrákkal töltött avokádó

Igazi francia előétel, ami táplál, energiával tölt fel és nem utolsóssorban isteni finom is.

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók 4 személyre: 4 avokádó, egy fél citrom leve, 2 mogyoróhagyma (más néven salottahagyma), 150 gramm koktélrák, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál dijoni mustár, 40 cl étolaj, petrezselyem, metélőhagyma, só, bors

Elkészítése: Egy mélyebb tálban keverd össze a tojássárgáját, egy evőkanál mustárt, sót, borsot, kezdd el botmixerrel összedolgozni, közben pedig lassan adagold hozzá az olajat is. Add hozzá a vékonyra szeletelt mogyoróhagymát, a fél citrom levét, egy evőkanál mustárt és a leforrázott koktélrákot, és óvatosan keverd össze az egészet. A dekorációhoz tegyél félre 16 db kis koktélrákot. Hosszában vágd ketté az avokádókat, szedd ki a magjukat, majd töltsd meg a rákokkal dúsított krémmel. A félretett rákokat helyezd a tetejére, majd szórd meg petrezselyemmel, metélőhagymával. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.

Italtipp

Egy könnyű rozé jó választás lehet ehhez az ételhez.

Nizzai saláta articsókával és szardellával

Akár ebédre, akár vacsorára szánod ezt a salátát, egy dologban biztos lehetsz: nagyon gyorsan elkészülsz majd vele és mindenki, aki falatozik belőle, hálás lesz neked érte.

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók: 4 közepes krumpli, 4 tojás, 8 szardellafilé, 4 marék galambbegy-saláta, 4 keményebb paradicsom, 2 marék olajbogyó, 10 dkg konzerv articsókaszív, fél csokor snidling, olívaolaj, borcet, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: Főzd meg a krumplikat héjában a tojásokkal együtt. Szűrd le őket, és hámoz meg. A burgonyát karikára, a tojásokat cikkekre vágd fel. Tedd a galambbegy-salátát egy nagy tálba, add hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, az olajbogyót, a szardellát, a finomra vágott snidlinget és a lecsöpögtetett articsókát, végül a felkarikázott krumplit. Locsold meg olívaolajjal, borecettel, sózd meg, majd forgasd össze az egészet. A salátát szedd tányérokba, tedd rá rajtuk a cikkekre vágott keménytojásokat, és frissen őrölt borssal ízesítsd.

Italtipp

Karakteres ízvilágú cserszegi fűszeres illik hozzá leginkább, de egy pohár finom rizlinggel sem lőhetsz mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.