Készülj a télre, és turbózd fel az immunrendszered!

Forrás: Thinkstock -
immunerősítés pihenés testmozgás gyógytea étrend
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a tél, ami karöltve jár a megfázással, a betegségekkel, a levertséggel. A napfény hiánya kikészíti az embert, csakúgy, mint a fokozódó stressz az ünnepek közeledtével. Idén azonban ne hagyd magad - készülj tudatosan az előtted álló hideg hónapokra, és erősítsd az immunrendszeredet!

1. Nem mindegy, hogyan étkezel

Nem csak azért érdemes egészséges ételeket enni, hogy formában maradj: a vitaminok és a rostgazdag táplálékok erősítik az immunrendszert. Reggelente indítsd a napot préselt vagy facsart gyümölcs- és zöldséglével, esetleg zöld itallal. Ha pedig erre épp nincs időd, kortyolj tisztító csodavizet! Napközben is próbálj több alkalommal zöld növényeket, friss gyümölcsöt, magokat fogyasztani. Az ünnepek alatt húsételekben nem lesz hiány, ezért a következő hetekben érdemes kipucolni a szervezetet, és kicsit csökkenteni a húsfogyasztást. Ne vond meg magadtól a szénhidrátokat, de figyelj arra, hogy ne fehér lisztből készült termékeket válassz.

Forrás: Thinkstock

Vitaminbombák a piacról

Télen nem dúskálunk a hazai gyümölcsökben, déligyümölcsökkel viszont tele vannak a piacok. A kivi amellett, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, széppé varázsolja a bőrt. A banán kalóriatartalma ugyan magasabb, mégis érdemes délelőttönként fogyasztani, mert többek között az agyműködést is javítja! A Life.hu szerkesztőségének pedig nagy kedvence a pomelo - ha még nem kóstoltad, most itt az ideje!

2. Ügyelj a folyadékbevitelre!

Nyáron a forróság és az izzadás miatt fontos a folyadékfogyasztás, de télen sem árt figyelni arra, hogy a napi minimum 2-3 liter bekerüljön az étrendedbe. Cukros üdítők és szénsavas víz helyett válassz szénsavmentes ásványvizet. A sok víz nemcsak a bőrt szépíti, de segít, hogy hamarabb távozzanak a testből a felhalmozódott méreganyagok.

Szomjas vagy, csak nem tudsz róla?

Azt tudjuk, hogy inni kell, de miért éppen ennyit? Nemrég természetgyógyásszal jártunk utána a témának.

3. Teázz, amennyit lehet!

A meleg ital erősíti az immunrendszert, és jótékonyan hat az emésztésre. Ha torokfájással küzdesz, kortyolj hársfateát, és ízesítsd egy kanál hársmézzel! A hársfavirág ugyanis izzasztó, nyákoldó, köptető hatású, nyugtató hatóanyagai pedig a léleknek is jót tesznek. Mandulagyulladásnál is öblögethetsz vele, nagyon hatásos megoldás! A gyömbértea is kiváló - reszelj a zöld teádba egy kevés gyömbért, esetleg ízesítsd egy kis mézzel, friss citrommal. Ha téli immunerősítés céljából fogyasztasz gyógyteát, akkor próbálj rászokni arra, hogy nem ízesíted se cukorral, se mással. Így igazán egészséges!

Kortyolj csipkebogyóteát!

A csipkebogyó vitamintartalma hihetetlenül magas, arra azonban figyelj, hogy ne úgy készítsd el, mint a többi teát. Itt már megmutattuk, hogyan maradhat meg a csipkebogyó vitamintartalma, ha italként fogyasztod.

4. Mozgasd át magad!

Sokan csökkentik télen a mozgásadagjukat, pedig épp ilyenkor nem kéne. Persze sokkal jobb a meleg lakásban ücsörögni, mint elindulni edzeni, netán egy nagyot sétálni, de ne feledd: ilyenkor is ugyanúgy ülsz a számítógép előtt, mint jó időben, amellett a kalóriabevitel sem csökken. Mindegy, milyen mozgást választasz, a lényeg, hogy rendszeresen csináld, akár napi szinten. Bár korán sötétedik, de legalább hétvégén tölts el egy kis időt a szabadban, sétálj, kirándulj ilyenkor is. A futást sem kell feltétlenül hanyagolnod: a hidegben edzés nagyon is erősíti az immunrendszert, de azért van, amire oda kell figyelni.

Forrás: Thinkstock

Indul a síszezon!

Itthon is van lehetőséged hódolni kedvenc téli sportodnak, de bemutattuk már a legjobb osztrák helyszíneket is.

5. Ne maradjon ki a pihenés!

Sokan túlpörgetik magukat év végére: a december nemcsak az ünnep, de az éves zárások, értékelések, utolsó nagy erőbedobások hónapja is. Ehhez jön még a karácsonyi ajándékok beszerzése és az ünnepekre való készülődés, ezek együtt pedig igencsak igénybe veszik az immunrendszert. Idén kicsit oszd be jobban az idődet! Próbálj legalább 7 órát aludni minden este, ha pedig stresszes vagy, elalvás előtt relaxálj, meditálj kicsit. A nagy rohanásban szánj magadra is időt, hiszen a testednek is kell a kényeztetés. Ilyenkor nagyon jólesik egy izomlazító masszázs, de még egy jó baráti beszélgetés is. Ne hanyagold azokat a dolgokat, amik valóban feltöltenek!

Az alváshiány tönkretehet

A kialvatlanság rengeteg testi problémát okozhat, többek között csökken a koncentrációképesség, romlik a szexuális élet, és idő előtt öregedik a bőr. Ráadásul a kevés alvás szívprblémák forrása is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.